Royal FloraHolland | Passende logistiek

Passende logistiek

Logistiek die met je meebeweegt of het nu gaat om het afleveren of bezorgen van bloemen en planten van klok naar box, van kweker naar veiling of direct naar de koper. Of de producten nu wel of niet de fysieke hub raken of verkocht zijn via de (digitale) klok, Klokvoorverkoop of direct aan de koper maakt niet uit. Ons doel is om de supply chain te optimaliseren voor kweker en koper, gebaseerd op wensen en behoeften.

Op weg naar een toekomstbestendig logistiek netwerk

Wij veranderen onze logistieke dienstverlening om onze klanten vandaag en morgen logistieke oplossingen te bieden die blijven passen bij hun proces. Hiermee kunnen onze klanten op termijn tijd, geld en ook CO2-uitstoot besparen. We hebben nu de eerste stappen gezet door onze fysieke hubs te moderniseren en te standaardiseren, op weg naar een toekomstbestendig, logistiek netwerk. Doordat we vraag en aanbod van bloemen en planten per productsoort bij elkaar brengen op één digitale klok (Landelijk Veilen) wordt ook vraaggestuurd afleveren vanuit logistiek mogelijk, zoals tijdvakleveren met Select Delivery

Stap voor stap invoeren van orderpicken

Met de invoer van orderpicken zetten we per locatie ook stappen die hierbij ondersteunen. Het aanpassen van onze logistieke dienstverlening en processen kost tijd en vergt geduld. Het vraagt voorlopig veel van ons en onze kwekers en kopers, dat beseffen we. Ook hier geldt dat we open blijven communiceren over wat goed en minder goed gaat tijdens de verbouwing.

Naast alle veranderingen leveren we dagelijks logistieke dienstverlening aan onze kwekers en kopers met logistieke middelen, transport tussen onze locaties, logistiek van klok naar box en het uitleveren van direct bij de kweker gekochte bloemen en planten met Connect Logistiek. Daarnaast bieden we oplossingen om bloemen en planten geteeld buiten Nederland te verkopen op de klok en de aanvoer ervan naar onze marktplaats te vereenvoudigen met Dock Services en Flower Handling Services.

We realiseren ons dat alle veranderingen in de logistiek van invloed kunnen zijn op de dagelijkse dienstverlening die onze klanten ervaren. We doen elke dag ons uiterste best om alle bij Royal FloraHolland verhandelde bloemen en/of planten op de afgesproken tijd en locatie te leveren aan kopers, terwijl we aan het verbouwen zijn en leren hoe we het beste vooruit kunnen gaan. Ondanks ons personeelstekort en veranderingen in onze processen met oog op realisatie van het nieuwe logistieke netwerk. En ondanks het gegeven dat de aanvoer op de klok op dit moment onvoorspelbaar en daarmee soms moeilijk planbaar is.

We willen een zo compleet en flexibel mogelijk toekomstbestendig logistiek netwerk realiseren.
Dit betekent dat:
  • Grote volumes efficiënt worden verwerkt gedurende de dag en bezorgd bij kopers
  • Het mogelijk wordt met ‘Select Delivery’ te leveren waar en wanneer een koper wil
  • Kwekers en kopers nationaal en internationaal worden ontzorgd
  • Iedereen adequaat wordt ondersteund in de piekperioden van de sector
  • Leveringen gekocht op de veiling, in Klokvoorverkoop, via Direct Bieden of directe handel duurzaam worden gebundeld
  • Track-and-trace eenvoudig wordt gemaakt, zodat de leverstatus realtime te volgen is
  • Duurzame logistieke middelen als fusten, stapelwagens en CC-Containers voldoende beschikbaar zijn tegen zo laag mogelijke kosten
  • Transport zo wordt ingeregeld dat we als sector onze CO2-voetafdruk maximaal verkleinen
  • Mogelijkheden worden gecreëerd om een zo klantgerichte en duurzaam mogelijke dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten te (blijven) realiseren

Floriway

Floriway, een samensmelting tussen drie toonaangevende vervoerders met Royal FloraHolland als grootaandeelhouder, vormt een schakel in de logistieke keten van kweker naar koper. Floriway is ontstaan om het transport voor sierteeltproducten efficiënter te organiseren. Door de koppeling van Floriway met Floriday kunnen kwekers en kopers straks het transport voor sierteeltproducten, ongeacht de manier van verkopen en mate van fijnmazigheid, betrouwbaar en zo efficiënt mogelijk organiseren. Dat kan omdat in Floriday straks zowel de transacties als de transportopdrachten samenkomen. Dus van klok én direct. Floriway heeft de schaalgrootte om te investeren in het hiervoor noodzakelijke geavanceerde logistiek planningssysteem. In combinatie met de logistieke kennis, ervaring en middelen van Floriway levert dit voordelen op die gaandeweg steeds duidelijker zullen worden voor kwekers, kopers en transporteurs. Kwekers en kopers houden altijd de keuze welke vervoerder ze gebruiken of dat ze zelf zorgen voor vervoer. Floriway werkt zelf ook samen met andere transporteurs en door bundeling van transport levert dit hen ook voordelen op.