Centraal veilen voor inkopers

Bij centraal veilen voegen we veilklokken samen per productgroep over locaties heen. Wat betekent dit voor jou als inkoper?

Stap 4: Alle rozen via centrale klokken per 30 november

Na het veilen op 29 november, worden de lokale klokken A09, A10 en A13 van Aalsmeer en N08 van Naaldwijk uitgezet. Per 30 november worden de centrale klokken C08, C09 en C10 geactiveerd. Daarom zijn er nieuwe veilschema’s per 30 november. De veilgroepen roos gaan automatisch over op de centrale klokken. Je moet daarvoor wel de nieuwe centrale klokken in KOA toevoegen aan je klokoverzicht. Zie hiervoor de handleiding ‘Hoe werkt centraal veilen in KOA’.

Wijzigingen lokale klokken
Door het activeren van de centrale klokken, zijn er ook lokaal een aantal consequenties.
  • Naaldwijk: De rozen van klok N03 en N08 worden op de centrale klokken roos geveild. De overige producten van N03 en N08 worden verdeeld over N03 en N05. Ook wordt er onderling op deze twee klokken geschoven met veilgroepen.
  • Aalsmeer: Klok A09 wordt A11 en klok A10 wordt klok A12. De veilgroepen en volgorde van de veilgroepen blijven precies hetzelfde maar zullen voortaan op deze klokken staan. In het KOA klokoverzicht moet je deze wijziging ook toepassen. Doe dit op 29 november na 12.00 uur.
  • Rijnsburg: Per 15 september zijn al wijzigingen doorgevoerd in verband met centraal veilen. Daarom zijn er nu geen extra wijzigingen.

Stap 3: Start rozenklok C07 op 23 november

Vanaf 23 november zijn er nieuwe veilschema’s. We starten dan met de nieuwe centrale rozenklok C07 met veilgroep 200. Dit geldt voor alle fysieke hubs (Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg). De veilgroepen en de veilgroep volgorde blijft op alle locaties precies hetzelfde.

Om te kunnen inkopen op de nieuwe centrale klok C07, moet je deze toevoegen in KOA. Dit kan vanaf woensdag 22 november 12:00 uur. In de handleiding ‘hoe werkt centraal veilen in KOA’ zie je hoe je dat doet.

Stap 2: C06 aanvullen met aanvoer uit Rijnsburg op 16 november

Op 15 november wordt in Naaldwijk klok N07 omgezet naar klok N05. De veilgroepen en volgorde van de veilgroepen blijven precies hetzelfde. In het KOA klokoverzicht moet je klok N07 dus te veranderen in N05. Doe dit op 14 november na het veilen.

Rijnsburg gaat op 15 november van 6 naar 4 lokale klokken. Er wordt alleen nog lokaal geveild op klok R02, R03, R04 en R05. Vanaf 16 november worden de productgroepen alstroemeria, strelitzia, cymbidium, snij-anthurium, phalaenopsis en overige snij-orchideeën automatisch op centrale klok C06 geveild.

Dit betekent dat er diverse veilschema wijzigingen zijn op 14, 15 en 16 november.

Stap 1: aanpassen veilgroepen per 2 november

We breiden centraal veilen uit met rozen en voegen het aanbod van Rijnsburg toe aan klok C06. We doen dit in 4 stappen. Stap 1 is het gelijktrekken van de veilgroepen. Het vooraf aanpassen van de veilgroepen geeft rust in het vervolgtraject.

Om de gewenste rozen in het KOA veilgroepoverzicht te behouden, moet je je filters aanpassen op basis van de nieuwe veilgroepen. De huidige veilgroepindeling van Aalsmeer is aangehouden.

Wanneer je alstroemeria, strelitzia, cymbidium, snij anthurium, phalaenopsis of overige orchideeën wil kopen op Rijnsburg, moet je ook je filters aanpassen. Hierin is de huidige indeling van C06 leidend. Voor elke locatie heb je een koperplaat nodig. Dus ook voor Rijnsburg. Er zijn geen wijzigingen in het intervestigingstransport. Dit betekent dus dat een koper, net als nu, zelf verantwoordelijk is voor zijn transport.

Let op: pas je instellingen aan op woensdag 1 november na het veilen.

Nieuwe veilschema’s en klokken

Als koper heb je met centrale klokken een beter overzicht omdat het aanbod gecentraliseerd is. Door het samenvoegen van klokken van de verschillende locaties, komen er in de loop van de tijd steeds meer centrale klokken bij en zullen de lokale klokken afnemen. De starttijd van de nieuwe klokken is 06.00 uur.

Hoe werkt centraal veilen in KOA?

Om te kunnen inkopen op de centrale klokken, moeten er een aantal instellingen in KOA gewijzigd worden. We leggen je graag in een paar eenvoudige stappen uit hoe centraal veilen in KOA werkt.

Speciaal voor lokale kopers

Eén van de uitgangspunten van centraal veilen is een maximale veilduur van 3,5 uur zonder pauzes. Als je nu al inkoopt op alle locaties, ben je al gewend aan de eindtijden van Aalsmeer. Als je nu alleen op Naaldwijk of Rijnsburg inkoopt, ben je gewend aan korte(re) veiltijden. Dat gaat veranderen. We doen ons best om alle wensen zo goed mogelijk in te vullen:
  • Kunnen inkopen van kleine volumes: We streven ernaar tijdens het veilen zoveel mogelijk de huidige keuropbouw van de locaties vast te houden
  • Overzicht hebben over een breed assortiment: Dit bereiken we door het veilschema in te delen in meerdere veilgroepen met een breed kleurenpalet. Ook worden in het eerste uur andere kleuren dan rood/wit aangeboden
  • Maximaal 2 uur veilen: De maximale veilduur is 3,5 uur. Wel is het inkoopproces beheersbaar door diverse (software) instellingen en logistieke proposities, waaronder KVV Select delivery en spoedkoop
  • Korte tijd tussen veilen en ontvangen: Eindtijden blijven ongeveer gelijk aan huidige situatie. Uit testen blijkt dat het logistieke proces niet sneller is dan het veilen. Simulaties hebben uitgewezen dat de logistieke operatie het veilen niet inhaalt. De voorspelbaarheid van afleveren verandert in Naaldwijk en Rijnsburg wel vanwege orderpicken.

Uitgangspunten centraal veilen

Bij centraal veilen wordt het aanbod van de verschillende locaties digitaal gecentraliseerd. We veilen nu nog via KOA, maar bouwen twee speciale apps zodat we in de toekomst veilen via Floriday. Aanvoerders leveren hun producten net als nu aan op de drie export locaties: Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer. Vervolgens wordt via een dagelijkse (random) locatie loting en aanvoerder loting bepaald hoe we starten met veilen.

Meer weten?