Tijdelijke ontheffing lidverplichting

Als lid zet u uw volledige productie af via Royal FloraHolland en profiteert u van betalingszekerheid en alle faciliteiten van de wereldwijde marktplaats. Maar soms kan uw klant echt niet afrekenen via de veiling. Bespreek deze situatie altijd met uw accountmanager. Lukt het niet de klant in te schrijven dan kunt u gebruik maken van de Tijdelijke ontheffing lidverplichting (TOL) en een transactie doen buiten de veiling om. Via de applicatie Tijdelijke ontheffing lidverplichting geeft u uw transacties buiten de veiling om op en houdt u uw TOL-administratie inzichtelijk en up-to-date.

Heeft u interesse in deze dienst?
Log in en abonneer

Uw voordelen

 • Zakendoen met klanten die echt niet via de veiling kunnen afrekenen.
 • Altijd direct inzicht in uw TOL-omzet en de TOL-heffing.
 • Mogelijkheid tot gespreide betaling van uw TOL-heffing.

Wat kost het?

Royal FloraHolland kent twee relatievormen voor aanvoerders, met een eigen tariefstelsel.

 • U bent aanvoerder bij Royal FloraHolland
 • U bent lid van Royal FloraHolland

Het tarief bestaat voor beide groepen uit drie componenten: coöperatie, financiële dienstverlening & verkoop en logistiek. U vindt de exacte tarieven in de Mijn Royal FloraHolland omgeving.

Over elke transactie buiten de veiling om betaalt u basisprovisie en een vermogensbijdrage. Deze is gelijk aan de provisie van directe handel via Royal FloraHolland en wordt jaarlijks vastgesteld door de ledenvergadering.

U moet altijd het volledige bedrag buiten de veiling om (BVO) opgeven. Over de eerste €15.000 wordt door het TOL-systeem geen naheffing berekend. Het gebruik van de TOL-applicatie is gratis. Meer informatie?

Hoe werkt het?

De TOL is altijd gekoppeld aan een specifieke (periodieke) transactie. U vraagt de TOL aan via uw accountmanager. U vermeldt de naam van de klant en de periode waarin de transactie plaatsvindt. Royal FloraHolland onderzoekt dan of uw klant wel of niet via de veiling kan handelen. Misschien lukt het samen om uw klant alsnog in te schrijven, zodat u ook bij deze klant kunt rekenen op de betalingszekerheid die Royal FloraHolland biedt.

 • Als uw klant inderdaad niet via de veiling kan afrekenen, dan krijgt u de TOL binnen drie weken. In de TOL-applicatie geeft u zelf aan dat u gebruikmaakt van een ontheffing. Doe dit bij voorkeur vóór de transactie plaatsvindt, maar in ieder geval binnen drie maanden na de transactie.
 • Als uw klant toch wel via de veiling kan afrekenen krijgt u geen ontheffing en mag u de transactie - in ons gezamenlijke belang - niet aangaan buiten de veiling om.

Na toestemming van uw accountmanager kunt u de TOL-applicatie activeren in 'Mijn Omgeving' van royalfloraholland.com. Deze applicatie biedt u de volgende mogelijkheden:

 • U geeft uw TOL-omzet idealiter elk kwartaal door, dit heeft als voordeel dat u gespreid kunt betalen en de kosten worden berekend in hetzelfde jaar dat de BVO-transactie plaatsvond. Is uw omzet buiten de veiling om minder dan € 15.000? Dan kunt u overwegen om uw TOL-omzet maar één keer per jaar te registreren. Overleg dit even met uw accountmanager.
 • U heeft direct inzicht in alle kosten en heffingen
 • U kunt zelf instellen wanneer Royal FloraHolland de kosten inhoudt (binnen drie maanden na opgave) waarmee u gespreid kunt betalen gedurende het jaar. De afrekening vindt plaats via de dienstenfactuur.
 • U kunt eerder opgegeven TOL-transacties eenvoudig opvragen