Tijdelijke ontheffing lidverplichting

Als lid zet je je volledige productie af via Royal FloraHolland en profiteer je van betalingszekerheid en alle faciliteiten van de wereldwijde marktplaats. Maar soms kan je klant echt niet afrekenen via de veiling. Bespreek deze situatie altijd met je accountmanager. Lukt het niet de klant in te schrijven dan kun je gebruik maken van de Tijdelijke ontheffing lidverplichting (TOL) en een transactie doen buiten de veiling om. Via de applicatie Tijdelijke ontheffing lidverplichting geeft je je transacties buiten de veiling om op en hou je jouw TOL-administratie inzichtelijk en up-to-date.

Interesse?
Log in en abonneer

Voordelen

 • Zakendoen met klanten die echt niet via de veiling kunnen afrekenen.
 • Altijd direct inzicht in jouw TOL-omzet en de TOL-heffing.
 • Mogelijkheid tot gespreide betaling van je TOL-heffing.

Wat kost het?

Royal FloraHolland kent twee relatievormen voor aanvoerders, met een eigen tariefstelsel.

 • Je bent aanvoerder bij Royal FloraHolland
 • Je bent lid van Royal FloraHolland

Het tarief bestaat voor beide groepen uit drie componenten: coöperatie, financiële dienstverlening & verkoop en logistiek. Je vindt de exacte tarieven in de Mijn Royal FloraHolland omgeving.

Over elke transactie buiten de veiling om betaal je basisprovisie en een vermogensbijdrage. Deze is gelijk aan de provisie van directe handel via Royal FloraHolland en wordt jaarlijks vastgesteld door de ledenvergadering.

Je moet altijd het volledige bedrag buiten de veiling om (BVO) opgeven. Over de eerste €15.000 wordt door het TOL-systeem geen naheffing berekend. Het gebruik van de TOL-applicatie is gratis.

Hoe werkt het?

De TOL is altijd gekoppeld aan een specifieke (periodieke) transactie. Je vraagt de TOL aan via je accountmanager. Je vermeldt de naam van de klant en de periode waarin de transactie plaatsvindt. Royal FloraHolland onderzoekt dan of jouw klant wel of niet via de veiling kan handelen. Misschien lukt het samen om de klant alsnog in te schrijven, zodat je ook bij deze klant kunt rekenen op de betalingszekerheid die Royal FloraHolland biedt.

 • Als jouw klant inderdaad niet via de veiling kan afrekenen, dan krijg je de TOL binnen drie weken. In de TOL-applicatie geef je zelf aan dat je gebruikmaakt van een ontheffing. Doe dit bij voorkeur vóór de transactie plaatsvindt, maar in ieder geval binnen drie maanden na de transactie.
 • Als jouw klant toch wel via de veiling kan afrekenen krijg je geen ontheffing en mag je de transactie - in ons gezamenlijke belang - niet aangaan buiten de veiling om.

Na toestemming van je accountmanager kun je de TOL-applicatie activeren in 'Mijn Omgeving' van royalfloraholland.com. Deze applicatie biedt jou de volgende mogelijkheden:

 • Je geeft jouw TOL-omzet idealiter elk kwartaal door. Dit heeft als voordeel dat je gespreid kunt betalen en de kosten worden berekend in hetzelfde jaar dat de BVO-transactie plaatsvond. Is jouw omzet buiten de veiling om minder dan € 15.000? Dan kun je overwegen om jouw TOL-omzet maar één keer per jaar te registreren. Overleg dit even met je accountmanager.
 • Je hebt direct inzicht in alle kosten en heffingen
 • Je kunt zelf instellen wanneer Royal FloraHolland de kosten inhoudt (binnen drie maanden na opgave) waarmee je gespreid kunt betalen gedurende het jaar. De afrekening vindt plaats via de dienstenfactuur.
 • Je kunt eerder opgegeven TOL-transacties eenvoudig opvragen.