Tijdelijke ontheffing lidverplichting

Leden profiteren maximaal van alle faciliteiten van de grootste wereldwijde marktplaats. Als lid reken je altijd af via Royal FloraHolland, je zet je volledige productie via ons af. Soms kan jouw klant zich niet bij ons inschrijven. Dan kun je gebruik maken van de Tijdelijke Ontheffing Lidverplichting (TOL) en zelf direct met jouw klant afrekenen buiten de veiling om (BVO). Alle transacties met deze klant moet je als lid achteraf alsnog aan ons opgeven. Je vraagt deze ontheffing vooraf aan bij je accountmanager of het Klant Contact Center.

Interesse?
Log in en abonneer

Voordelen

 • Zakendoen met klanten die echt niet via Royal FloraHolland kunnen afrekenen
 • Makkelijk achteraf opgeven van TOL-Omzet en inzien van kosten in jouw ‘Mijn Omgeving’
 • Mogelijkheid tot gespreide betaling van je TOL-heffing
 • Tot eind 2023 geldt de tijdelijke ontheffing basisprovisie BVO voor handel buiten SEPA-zone
 • Over de eerste €15.000 TOL-omzet wordt geen naheffing berekend

Wat kost het?

Royal FloraHolland kent twee relatievormen voor aanvoerders, met een eigen tariefstelsel.

 • Je bent aanvoerder bij Royal FloraHolland
 • Je bent lid van Royal FloraHolland

Het tarief bestaat voor beide groepen uit drie componenten: coöperatie, financiële dienstverlening & verkoop en logistiek. Je vindt de exacte tarieven in de Mijn Royal FloraHolland omgeving.

Over elke transactie buiten de veiling om betaal je basisprovisie en een vermogensbijdrage. Deze is gelijk aan de provisie van directe handel via Royal FloraHolland en wordt jaarlijks vastgesteld door de ledenvergadering.

Je moet altijd het volledige bedrag buiten de veiling om (BVO) opgeven. Over de eerste €15.000 wordt door het TOL-systeem geen naheffing berekend. Het gebruik van de TOL-applicatie is gratis.

Hoe werkt het?

De TOL is altijd gekoppeld aan een specifieke (periodieke) transactie. Je vraagt de TOL aan via je accountmanager. Je vermeldt de naam van de klant en de periode waarin de transactie plaatsvindt. Royal FloraHolland onderzoekt dan of jouw klant wel of niet via de veiling kan handelen. Misschien lukt het samen om de klant alsnog in te schrijven, zodat je ook bij deze klant kunt rekenen op de betalingszekerheid die Royal FloraHolland biedt.

 • Als jouw klant inderdaad niet via Royal FloraHolland kan afrekenen, dan krijg je de goedkeuring voor TOL binnen drie weken. In de TOL-applicatie op de ‘Mijn Omgeving’ geef je zelf aan dat je gebruik maakt van een ontheffing. Doe dit bij voorkeur vóór de transactie plaatsvindt, maar in ieder geval binnen drie maanden na de transactie. We noemen dit soort transacties ook wel BVO transacties of wel transacties buiten de veiling om.

 • Als jouw klant toch wel via de veiling kan afrekenen, krijg je geen ontheffing en mag je de transactie - in ons gezamenlijke belang - niet aangaan buiten de veiling om.


Geef jouw TOL-omzet bij voorkeur elk kwartaal door zodat je de TOL-heffing gespreid kunt betalen. Dat is wel zo voordelig. Alle kosten worden dan gerekend in hetzelfde jaar dat de TOL transactie plaatsvindt. Is jouw omzet buiten de veiling om minder dan € 15.000? Dan kun je overwegen om jouw TOL-omzet maar één keer per jaar achteraf te registreren. Overleg dit met je accountmanager.

Na toestemming van je accountmanager kun je de TOL-applicatie activeren in 'Mijn Omgeving' van royalfloraholland.com. Deze applicatie biedt jou de volgende mogelijkheden:
 • Altijd actueel inzicht in alle TOL-kosten en heffingen
 • Zelf instellen wanneer je de kosten betaalt (uiterlijk binnen drie maanden na opgave) zodat gespreid betalen gedurende het jaar kan. De afrekening vindt plaats via de dienstenfactuur.
 • Eerder opgegeven TOL-transacties eenvoudig opvragen

Tot eind 2023 is er sprake van een tijdelijke ontheffing van de betaling van de BVO basisprovisie voor handel buiten de SEPA-zone.