Om de leidende internationale sierteeltmarktplaats te zijn en blijven, moeten we voorop blijven lopen. Nu en in de toekomst. Dat doen we aan de hand van 3 thema’s: makkelijk handelen, passende logistiek en slim ondernemen. Met ‘makkelijk handelen’ investeren we elke dag in het efficiënter en duidelijker maken van het aankoopproces op de klok en dus veilen. Zodat het in- en verkopen van bloemen of planten via de klok steeds duurzamer en makkelijker wordt. Voorop staat dat we altijd eenvoudig toegang willen bieden tot het breedste en diepste assortiment bloemen en planten. Om dit te realiseren maken we keuzes, ook vanuit kosten. Zo nemen we geleidelijk afscheid van technieken en diensten die niet toekomstbestendig zijn of die niet nodig zijn om digitaal zaken te doen. Dat geldt ook voor veilen. Veilen verandert, er zijn vier punten waar we samen met kwekers en kopers aan werken:

Centraal veilen

Centraal veilen is het samenvoegen van veilklokken per productgroep over locaties heen. We zijn al een eind op weg om vraag en aanbod van bloemen en planten per productsoort bij elkaar brengen op één centrale klok per productgroep (voorheen Landelijk Veilen).

Stap voor stap centraal veilen

Door het samenbrengen van vraag en aanbod, stimuleren we een optimale prijsvorming. Om uiteindelijk te komen tot één centrale veiling zijn er verschillende stappen die we samen moeten zetten. Inmiddels hebben we al één centrale klok (C06) voor o.a. Alstroemeria, Strelitzia etc. Hierin is het aanbod van Naaldwijk en Aalsmeer samengevoegd. De volgende stappen zijn het toevoegen van Rijnsburg en het uitbreiden met productgroep Roos. Uiteindelijk werken we toe naar steeds meer centrale klokken (max 20 bloemen en planten klokken) en zullen de lokale klokken afnemen.

Uitbreiding centrale klokken

De evaluatie van de eerste centrale klok met kwekers, kopers en veilmeesters was positief. Daarom gaan we nu verder met het uitbreiden van de centrale klokken. We gaan stap voor stap in een gepast tempo per productgroep over naar een centrale klok. Dat geldt voor zowel bloemen als planten. De nieuwe manier van werken en het moment van overgang voor een productgroep wordt afgestemd met de begeleidingscommissie en FPC’s. Concreet gaan we in november in 4 stappen uitbreiden met rozen en voegen Rijnsburg toe aan C06. Dit zijn de stappen:
  • 2 november – Aanpassen (gelijktrekken) veilgroepen
  • 16 november – C06 wordt aangevuld met aanvoer vanuit Rijnsburg
  • 23 november – Start rozenklok C07 met (alleen) veilgroep 200
  • 30 november – Alle rozen via centrale klokken geveild

Meer weten?

FAQ

Lees hier de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden

Lees meer

Contact

Staat je vraag er niet bij? Neem contact op met ons Klant Contact Center

Lees meer