Centraal veilen voor kwekers

Bij centraal veilen voegen we veilklokken samen per productgroep over locaties heen. Wat betekent dit voor jou als kweker?

Stap 4: Alle rozen via centrale klokken per 30 november

Per 30 november worden de centrale klokken C08, C09 en C10 geactiveerd. Een aantal lokale klokken wordt hierdoor uitgezet of omgezet. Als je de juiste veilgroepen gebruikt, verandert er niets voor je.

Stap 3: Start rozenklok C07 op 23 november

Vanaf 23 november wordt veilgroep 200 voor alle fysieke hubs (Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg) toegevoegd aan de nieuwe centrale rozenklok C07. Als het goed is, heb je per 2 november de veilgroepnummers per cultivar al aangepast op je aanvoerbrief (EAB). Zo zijn een aantal cultivars verplaatst naar o.a. veilgroep 200. Je blijft je bloemen net als altijd aanvoeren op de gewenste hubs (locaties).

Stap 2: C06 aanvullen met aanvoer uit Rijnsburg op 16 november

Per 16 november is er geen lokale klok in Rijnsburg meer voor alstroemeria, strelitzia, cymbidium, snij-anthurium, phalaenopsis en overige snij-orchideeën. Vanaf 16 november gaan deze producten automatisch over op de centrale klok C06. Je blijft je bloemen net als altijd aanvoeren op Rijnsburg.

Stap 1: aanpassen veilgroepen per 2 november

We breiden centraal veilen uit met rozen en voegen het aanbod van Rijnsburg toe aan klok C06. We doen dit in 4 stappen. Stap 1 is het gelijktrekken van de veilgroepen. Het vooraf aanpassen van de veilgroepen geeft rust in het vervolgtraject.

Voor de nieuwe centrale veilschema’s rozen zijn de veilgroepen van Aalsmeer als uitgangspunt genomen. Hierdoor zullen de wijzigingen voor Aalsmeer-aanvoerders klein zijn. Voor aanvoerders op Naaldwijk en Rijnsburg zijn er in elk geval wijzigingen nodig in de veilgroepnummers die je invult op de aanvoerbrief (EAB). De veilgroepnummers van de producten van Rijnsburg die op Naaldwijk en Aalsmeer op de C06 worden geveild, worden ook gelijkgetrokken.

Let op: dit geldt voor aanvoer vanaf 2 november

Veilvolgorde

Als aanvoerder bepaal je nog steeds op welke locatie(s) je je producten aanvoert. Ook bepaal je zelf de veilvolgorde van je eigen partijen. We handelen deze volgorde per locatie af. Welke locatie als eerste wordt geveild, wordt door middel van een loting vastgesteld. Alle bloemen van één aanvoerder worden in één keer geveild, ook al staan deze op verschillende fysieke hubs (locaties).

Samenvoegen van veilklokken

Het samenvoegen van veilklokken heeft impact op de veilschema’s. Dit is vooral voor inkopers belangrijk om te weten, maar voor jou ook handig om op de hoogte te zijn. Het samenvoegen van veilklokken van productgroep Roos kan namelijk ook gevolgen hebben voor de veilklokken van andere productgroepen.

Meer weten?