Verpakkingsbeleid

Bij Royal FloraHolland geldt een verpakkingsbeleid, dat verschillend is voor klok- of directe stromen.

Verpakkingsbeleid klok

Bij verkoop via de klok is niet bekend wie de producten koopt en welk logistiek traject de verpakking gaat doorlopen. Omdat de koper er zeker van moet kunnen zijn, dat de verpakking van goede kwaliteit is en een maatvoering heeft die aansluit bij zijn logistiek en zijn verwachting, hanteren we hier regels voor.


Met deze regels streven we naar standaardisatie op het gebied van kwaliteit, maatvoering en materiaal. Het materiaalbeleid (afvalbeleid) gaat over de kwaliteit en samenstelling van het afval en de wettelijke verantwoordelijkheid, die we daarbij als sector hebben.

Onze doelstellingen van het verpakkingsbeleid bij de klok zijn:
  • De verpakking voor de klok is primair bedoeld voor de verhandeling van het product: bescherming, bundeling, informeren.
  • Standaardisatie vindt plaats in het belang van efficiënte ketenlogistiek: maatvoering, kwaliteit, uiterlijk, ergonomie, inhoud en aantal.


Wij verrekenen bij het veilen voor de klok altijd de Royal FloraHolland erkende verpakkingen. Gebruik je een andere verpakking, omdat de standaardverpakkingen van Royal FloraHolland geen passend alternatief bieden? Dan kun je voor deze verpakking ontheffing aanvragen om deze toch voor de klok te mogen gebruiken en verrekend te krijgen. Alleen verpakkingen die voldoen aan de doelstelling van ons verpakkingsbeleid komen in aanmerking voor ontheffing en kunnen deze ook daadwerkelijk verkrijgen.

Een ontheffing aanvragen of meer weten? Neem contact op met ons Klant Contact Center.

Verpakkingsbeleid bemiddelingssegment

Directe orders zijn vaak maatwerk. Ook is de bestemming meestal bekend. Daarom gelden hiervoor geen verpakkingsregels. Je maakt zelf afspraken met de klant over product, aantallen en verpakking. Wel adviseren wij om Royal FloraHolland-erkende verpakkingen te gebruiken. Als je deze keuze niet maakt, dan adviseren wij je in het kader van de duurzaamheid om in elk geval verpakkingen van dezelfde materiaalsoorten te gebruiken (karton of Polystyreen PS voor eenmalige plantentrays). Andere materialen, zoals PET, vervuilen de reststromen van plantentrays. Dit heeft een negatieve invloed op de mogelijkheid tot hergebruik van het materiaal.

Bij Directe handel-orders mogen alle fustcodes gebruikt worden. Het is aan de klant om te controleren of de goede fustcode is ingevuld.

Beheer Royal FloraHolland-erkende verpakkingen

  • Eenmalige dozen: de meeste eenmalige kartonnen dozen koop je bij de veiling. Deze dozen zijn voorzien van het Royal FloraHolland logo. Op deze manier bewaken wij de kwaliteit en afmeting van de dozen.
  • Eenmalige plastic trays: voor de eenmalige plastic trays bestaat het kwaliteitskeurmerk Normpack®. Dit wordt beheerd door Sivepo (Sierteelt Verpakkingspool). De fabrikanten van de trays mogen het keurmerk alleen gebruiken als ze een licentie hebben. Je koopt eenmalige trays bij de producent, Royal FloraHolland of bij diverse tussenhandelaren. Meer informatie lees je op de website van Normpack.
  • Meermalige verpakkingen: de meermalige verpakkingen zoals bloemenemmers, bloemendozen, plantentrays en plantenbakken beheert Royal FloraHolland. Je haalt ze op en brengt ze terug bij de fustdepots van Royal FloraHolland, inclusief Plantion en Veiling Rhein-Maas.