Verpakkingsbeleid

Bij Royal FloraHolland geldt een verpakkingsbeleid, dat verschillend is voor klok- of directe stromen.

Verpakkingsbeleid klok

Bij verkoop via de klok is niet bekend wie de producten koopt en welk logistiek traject de verpakking moet doorlopen. Omdat de koper er zeker van moet kunnen zijn dat de verpakking van goede kwaliteit is en een maatvoering heeft die aansluit bij zijn logistiek en zijn verwachting, hanteren we hier regels voor.

Met deze regels streven we naar standaardisatie op het gebied van kwaliteit, maatvoering en materiaal. Het materiaalbeleid (afvalbeleid) heeft betrekking op de kwaliteit en samenstelling van het afval en de wettelijke verantwoordelijkheid die we daarbij als sector hebben.

De doelstellingen van het verpakkingsbeleid bij de klok zijn de volgende:

  • Een verpakking voor de klok is primair bedoeld voor de verhandeling van het product: bescherming, bundeling, informeren.
  • Standaardisatie vindt plaats in het belang van efficiënte ketenlogistiek: maatvoering, kwaliteit, uiterlijk, ergonomie, inhoud en aantal.

Verpakkingsbeleid bemiddelingssegment

Directe orders zijn vaak maatwerk. Ook is de bestemming meestal bekend. Daarom gelden hiervoor geen verpakkingsregels. U maakt zelf afspraken met de klant over product, aantallen en verpakking. Wel adviseren wij u om VBN-erkende verpakkingen te gebruiken. Indien u niet deze keuze maakt, dan adviseren wij u in het kader van de duurzaamheid om in elk geval verpakkingen van dezelfde materiaalsoorten te gebruiken (karton of Polystyreen PS voor eenmalige plantentrays). Andere materialen zoals PET vervuilen de reststromen van plantentrays en dit heeft een negatieve invloed op de mogelijkheid tot hergebruik van het materiaal.

Bij Directe handel-orders mogen alle fustcodes gebruikt worden. Het is aan de klant om te controleren of u de goede fustcode invult.

Beheer Royal FloraHolland-erkende verpakkingen

Eenmalige dozen: de meeste eenmalige kartonnen dozen kunt u kopen bij de veiling. Deze dozen zijn voorzien van het Royal FloraHolland logo. Op deze manier bewaken wij de kwaliteit en afmeting van de dozen.

Eenmalige plastic trays: voor de eenmalige plastic trays bestaat het kwaliteitskeurmerk Normpack®. Dit wordt beheerd door Sivepo (Sierteelt Verpakkingspool). De fabrikanten van de trays mogen het keurmerk alleen gebruiken als ze een licentie hebben. U kunt de eenmalige trays bij de producent, Royal FloraHolland of bij diverse tussenhandelaren aanschaffen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Normpack.

Meermalige verpakkingen: de meermalige verpakkingen zoals bloemenemmers, bloemendozen, plantentrays en plantenbakken worden door Royal FloraHolland beheerd. U kunt ze halen en brengen op de fustdepots van Royal FloraHolland, inclusief Plantion en Veiling Rhein-Maas.