Royal FloraHolland | Milieuregistratie en…
GROW1603patrick 4

Milieuregistratie en milieucertificering

Een groene toekomst kweken we samen

Steeds meer kwekers hebben een milieucertificaat. Doe je ook mee?
Regel je milieucertificaat in drie overzichtelijke stappen:
Selecteer, registreer en certificeer

Wat levert milieuregistratie en milieucertificering op?

Met digitale milieuregistratie en milieucertificering behaal je meerdere resultaten in één keer. Allereerst maak je zichtbaar voor kopers dat je producten op een duurzame manier zijn geteeld. Je draagt zo bij aan de positieve uitstraling van onze sector. In steeds meer landen verplicht de wet ons om bij te houden welke gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden gebruikt. Door digitale milieuregistratie voldoe je daaraan.

Door milieuregistratie en milieucertificering behoud je toegang tot het groeiende deel van de handel dat uitsluitend gecertificeerd inkoopt. Aan de hand van jouw certificaat doen deze kopers dat gericht en efficiënt. In steeds meer landen moet de handel volgens de wet traceerbaar inkopen. In Nederland komt hier ook wetgeving voor. Kortom: de noodzaak van certificering is belangrijk. Zeker ook met oog op de handel.

Voor een milieucertificaat registreer je het verbruik van gewasbescherming, meststoffen, water en energie digitaal. Zo krijg je nog beter zicht op de mogelijkheden om de milieubelasting van je bedrijf verder te verlagen.
Bekijk de video's over milieuregistratie, met ervaringen en tips van andere kwekers, een koper en bloemist.

Hoe werkt het?

Je regelt het milieucertificaat in drie overzichtelijke stappen: selecteer, registreer en certificeer. Eerst selecteer je een aanbieder van een milieukeurmerk en van een digitale registratietool. Vervolgens houd je gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, water en energie bij. Na een aantal maanden vraag je de certificering aan. Natuurlijk kun je vanaf het begin op ondersteuning rekenen van Royal FloraHolland, én ook van de registratietools en de certificerende instellingen.

Stap 1: Selecteer aanbieder

Kies één van de twee aanbieders MPS en GLOBALG.A.P (of in Kenya KFC en in Colombia Florverde).

Royal Flora Holland MRC Stappen Selecteer

Stap 2: Registreer

Start na akkoord op de offerte met digitale milieuregistratie, het registreren van je gegevens over gewasbeschermings- middelen, meststoffen, water en energie in de registratietool.

Royal Flora Holland MRC Stappen Registreer

Stap 3: Certificeer

Na het afronden van voldoende periodes milieuregistratie en de succesvolle audit ontvang je het milieucertificaat.

Royal Flora Holland MRC Stappen Certificeer

GLOBALG.A.P.

GLOBALG.A.P. werkt samen met registratietools en certificerende instellingen. De milieucertificering draagt de naam GLOBALG.A.P. Impact Driven Approach (IDA-module). Kies je registratietool in Nederland uit de volgende aanbieders (zie tabel hieronder voor aanbieders in andere landen):


Vraag vervolgens een offerte aan bij één of meerdere certificerende instellingen:


Na akkoord op de offerte schrijft de certificerende instelling van jouw keuze je in bij GLOBALG.A.P. voor de IDA-module.

MPS

MPS biedt een registratietool, certificerende instelling en milieucertificaat in één. Je registreert je gegevens in de MPS-ABC-registratieomgeving. Op basis van deze data wordt na verloop van tijd nagelopen of het bedrijf aan de eisen voldoet voor de certificering. De totale score levert je bedrijf tot slot een MPS-kwalificatie op: A+, A, B of C en bijbehorend certificaat. Bij MPS kun je je verbruik vergelijken met kwekers van een soortgelijk product dat gekweekt wordt onder dezelfde omstandigheden.

  • Vraag een offerte aan via www.my-mps.com/mps-abc.
  • MPS neemt contact met je op om een afspraak te maken. Je krijgt uitleg en hulp bij het opstarten.
  • Start na akkoord op de offerte met digitale milieuregistratie.
  • Na 13 aaneengesloten perioden van 28 dagen registreren en het succesvol afronden van de eerste audit door MPS-ECAS ontvang je het MPS-ABC milieucertificaat.

Overzicht van aanbieders per land

Brochures

De brochure over milieuregistratie is beschikbaar in de volgende talen en versies:

Nederlands - Nederlands voor België
Engels - Engels voor Kenia
Duits
Hebreeuws
Spaans
Italiaans

Floriculture Sustainability Initiative

Royal FloraHolland is net als veel van onze (handels)partners lid van FSI: het Floriculture Sustainability Initiative. Samen verduurzamen de FSI-leden de sierteeltsector. Het streven is in 2025 negentig procent van de bloemen en planten volgens de eisen van FSI te produceren en verhandelen. Wil je als kweker aan de FSI-eisen voldoen, dan is milieucertificering het begin. Zowel bij MPS als bij GLOBALG.A.P. haal je aanvullende certificaten om uiteindelijk volledig aan de eisen van FSI te voldoen. Je certificerende instelling kan hierbij helpen.

Bekijk de FSI flyer voor meer informatie of ga naar www.fsi2025.com.

We zetten de afgelopen jaren goede stappen op het gebied van duurzaamheid in de sierteeltsector. In 2021 voldeed 23% van de aanvoerders aan de eisen van FSI-2025, wat 64% van de omzet vertegenwoordigt. Doe met ons mee!

Heb je vragen of heb je hulp nodig?

Bekijk het overzicht met veel gestelde vragen op de Service & Contact pagina's:

Milieuregistratie en milieucertificering algemeen
Vernieuwde aanpak milieuregistratie en milieucertificering
Aanbieders tools milieuregistratie en milieucertificcering
Overige vragen


Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons Contact Center.

Meld je aan voor een persoonlijk bezoek

Duurzaamheidspecialist Danielle van Heijningen komt op jouw verzoek graag bij je langs. Ze beantwoordt al je vragen, geeft handige tips en helpt je op weg met digitale milieuregistratie en milieucertificering. De Westlandse Danielle groeide op tussen de sierteeltkwekerijen en heeft meer dan twintig jaar ervaring als milieucertificering-specialist en adviseur gewasbeschermingsmiddelen.

Via dit formulier meld je je aan. Daarna word je zo snel mogelijk door ons gebeld voor een afspraak.

Heb je hulp nodig bij je aanmelding of heb je vragen? E-mail naar: sustainability@royalfloraholland.com.

Ervaringen en tips

Karolien Tesselaar - van Tilburg, van kwekerij Tesselaar Alstroemeria en lid van de Ledenraad van Royal FloraHolland: “Met een duurzaam bedrijf heb je de toekomst in handen. Grondstoffen worden schaarser en we moeten antwoorden hebben op energie- en watervraagstukken. Ik zie dat we als kwekers veel goed doen, maar we brengen het niet voldoende naar buiten. Zo ontstaat een scheef beeld van ons vak en dat is zonde.”

Kweker Henk Kwakernaak: “Wij zijn begonnen toen een klant uit Engeland certificering eiste. Inmiddels zijn er steeds meer klanten bij wie ik alleen gecertificeerd kan aanleveren. Het levert mij persoonlijk niet direct wat op, maar richting de handel is het wel duidelijk dat je netjes werkt.”
Kweker Jan Nederpel: “Milieuregistratie maakt je heel bewust van je verbruik en geeft je inzicht. Het is niet alleen je eigen verantwoordelijkheid, maar ook je gezicht naar de maatschappij en afnemers. Je moet gewoon open en eerlijk zijn. Er is straks geen handelaar meer die niet gecertificeerde producten wil inkopen, want een handelaar moet ook een gesloten administratie hebben.”
Handelaar Bab Star: “Als het om het milieu gaat hebben we een boodschap te vertellen. Er is wel degelijk vraag in de markt naar een certificering, kijk naar het groeiende aantal leden van Fleurop en de Barometer Duurzame Bloemist. Dat gaat hard. Wereldwijd neemt de vraagt naar certificering echt toe, anders mag je niet leveren. Steeds meer regeltjes dat druist in tegen ondernemers, maar we ontkomen er niet meer aan.”
Meesterbloembinderij Coen en Eline van Buren: “Zakelijk klanten vragen er steeds meer om. Als je mee wilt doen in aanbestedingen is duurzaamheid een belangrijk item en dus is het belangrijk dat je meegaat met die ontwikkeling. Onze inkoper let er goed op bij welke kwekers hij inkoopt. Ook willen wij het vak doorgeven aan de volgende generatie en daarvoor is het van belang dat de hele keten duurzamer wordt. Als onze dochter straks 60 is willen we dat dit nog steeds kan, maar wel op verantwoorde wijze.”

Wat we al bereikten

Eind 2021 was de stand van zaken als volgt:

  • 56% van de aanvoerders voert een digitale milieuregistratie. Dat is 87% van de omzet. 41% van de aanvoerders heeft een milieucertificaat. Dat is 78% van de omzet.
  • 23% van de aanvoerders voldoet aan de eisen van FSI-2025. Dat is 64% van de omzet.


Ons uitgangspunt is dat iedereen kan meedoen. Onze aanpak is dan ook gericht op stimuleren, door kwekers goed te begeleiden en deelname makkelijker te maken. We doen dit in nauwe samenwerking met onze FloraHolland Product Commissies (FPC's). We vragen alle aanvoerders om digitale milieuregistratie te voeren en een milieucertificaat te hebben of behalen. Dit is ook opgenomen in de duurzaamheidsvoorschriften die behoren bij het veilingreglement. Ondertussen volgen we de voortgang nauwlettend. Eind 2022 besluiten we of bijsturing nodig is.

Gerelateerd nieuws