Royal FloraHolland | Sierteelttransport

Sierteelttransport

Het vervoer van sierteeltproducten is een specialisatie. Deze levende, kwetsbare producten moeten met zorg behandeld worden. Steeds vaker geven sierteeltkwekers deze belangrijke taak uit handen. Het merendeel van het sierteelttransport gaat over de weg. Producten van buiten Europa worden met vliegtuigen vervoerd. Daarnaast zijn er diverse initiatieven rondom zee- en spoortransport.

Luchttransport

Luchtvracht is voor aanvoerders uit landen zoals Kenia en Ethiopië erg belangrijk. Verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen dagelijks bloemen vanuit diverse bestemming direct naar Schiphol (AMS) of naar luchthavens zoals Luik (LGG), Maastricht (MST), Brussel (BRU). Aanvoerders van Royal FloraHolland hebben vooral te maken met Freight Forwarders. Dit zijn logistieke dienstverleners die voor de aanvoerders van Royal FloraHolland de luchtvracht organiseren.

Wegtransport

Binnen wegtransport kent Royal FloraHolland twee doelgroepen, namelijk Nationaal Transport en Internationaal Transport. Nationaal Transport wordt uitgevoerd door een 70-tal (collectief) vervoerders. Zij huren veelal op hun eigen naam slotplaten om u als aanvoerder of koper een optimale logistieke dienstverlening te bieden voor en met Royal FloraHolland.

Internationaal Transport bestaat uit een 200 tal bedrijven die veelal in opdracht van kopers rijden. Een 40-tal bedrijven heeft bij Royal FloraHolland een klantnummer om bijvoorbeeld CC-containers op eigen naam te kunnen gebruiken. Internationale vervoerders kunnen Nederlandse bedrijven maar ook bedrijven zijn met een herkomst uit het land van bestemming. Een aantal internationale transporteurs rijdt in opdracht van onze aanvoerders uit Europese landen, zoals Deense, Italiaanse en Portugese aanvoerders.

TLN is de ondernemersorganisatie voor het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening. De verenigde sierteeltvervoerders (VSV) vormen onder de vlag van TLN een afzonderlijke vereniging. De leden zijn gespecialiseerde transportbedrijven in het collectieve sierteeltvervoer en vormen een netwerk van vakspecialisten.

Zeetransport

Transport over zee is nog niet heel gebruikelijk in de sierteelt. Met decoratiegroen is weliswaar al veel ervaring opgebouwd maar voor andere producten geldt dat niet. Zeker als de transporttijd langer is dan twee weken, hebben we te weinig kennis om kwaliteit te garanderen. Dat moet veranderen. Samen met partners investeren we daarom in kennisontwikkeling over zeetransport van sierteeltproducten. Daarnaast voeren we proeftrajecten uit die moeten leiden tot het opstellen van protocollen per productgroep.