Royal FloraHolland | Veilingmeesterscolumn: Tijd voor…
Terug naar overzicht

Veilingmeesterscolumn: Tijd voor andere zaken na de piek

7 juni 2024

Elmar Nonkes WA0001
Veilingmeester Elmar Nonkes kan merken dat de echte piek voorbij is. Bijna alle Moederdagen zijn geweest. Daarom is er nu ook ruimte voor andere zaken, zoals een belangrijke verhuizing en de IFTEX beurs in Afrika.

Nu bijna alle feestdagen zijn geweest, merken we dat de echte drukte bij de potplanten geweest is. Hoewel er over het algemeen nog wel wat uitloop is qua productie, zien we toch al een lichte terugloop in aantallen voor de klok. Kwekers sorteren al voor op de zomer, waarin ze normaliter minder produceren. Bij de bloeiende planten hebben we een prima prijsvorming gezien richting de feestdagen en Moederdagen waarbij er een mooi assortiment op de klok stond.

Bij de snijbloemen vinden de pioenen ook nog steeds gretig aftrek op de klok. De aanvoer in week 21 en 22 lag aanzienlijk lager dan vorig jaar. De middenprijs kwam uit op hetzelfde niveau als vorig jaar in die weken. Door het niet zo warme weer van afgelopen weken, laten veel buitenbloemen én producten uit de kas, helaas nog even op zich wachten. Ook horen en zien we dat een aantal buitenkwekers last hebben van het natte weer waardoor de kwaliteit wat minder is. Mede omdat de aanvoer niet zo hoog was afgelopen weken, lagen vraag en aanbod toch nog redelijk in balans wat resulteerde in soms nog best redelijke tot goede prijzen.

Nieuw tijdperk ingeluid met verhuizing
Tussen al het geweld van de drukke dagen, waren we bij planten Aalsmeer aan het voorsorteren op een verhuizing, en niet zomaar één! De afgelopen jaren is het aantal inkopers op tribune G behoorlijk afgenomen. Nu zit er op een ‘’drukke’’ dag nog zo’n 40 man op de tribune, waar er tot een paar jaar geleden wel 200 man zat. We willen met de tijd mee om toekomstbestendig te zijn. Daarom is er de afgelopen maanden keihard gewerkt om nieuwe inkoopwerkplekken te realiseren. Waarbij onder andere mijn collega veilingmeester Rick Houdijk alle lof verdient. We hadden natuurlijk wel heel wat eisen. De nieuwe locatie moest een soort epicentrum vormen voor iedereen die mee zou gaan, kopers, veilingmeesters, proces coördinatie en de technische afdelingen. Een echte dealingroom.
Sinds vrijdag 31 mei is de dealingroom geopend en hebben wij daar onze eerste keer geveild in nieuwe veilstudio’s. Ook voor ons als veilingmeester planten is het een flinke aanpassing en vooral wennen, veilen in een studio. Normaal zochten we tijdens het veilen altijd even oogcontact met een koper wanneer de klok hoog werd vastgeslagen. Maar gelukkig is het contact met de kopers hier niet minder om. Zeker omdat we nu praktisch in hetzelfde kantoor zitten, kan dit juist een groot voordeel zijn.
Voor kopers lijkt het op een afmijnzaal, er hangen 4 grote schermen die de klokken projecteren, waardoor de inkopers overzicht hebben, net als in de oude situatie. Deze klokken laten momenteel C15, A14, A16 en A17 zien, waarbij er later nog 2 schermen bij komen met het oog op Centraal Veilen. Tribune G is in week 23 nog open als overbruggingsweek. Maar vanaf 10 juni is deze niet meer toegankelijk voor publiek en zal deze dus definitief sluiten. Alhoewel dit het einde van een tijdperk is, zie ik het positief, als het begin van een nieuw tijdperk!

IFTEX beurs Kenia
Na de piek is er ook weer tijd voor een beurs. Collega veilingmeester roos Menno Nan is deze week naar de IFTEX in Kenia. Een mooie maar vooral zeer belangrijke bloemenbeurs, de belangrijkste van Afrika. Op de IFTEX staan veel van onze Afrikaanse leden en aanvoerders. Een super goed moment om iedere aanvoerder te spreken. De agenda(‘s) van onze collega’s zijn goed gevuld en de onderwerpen zijn divers.