Royal FloraHolland | Veilingmeesterscolumn: Bloemenfestijn…
Terug naar overzicht

Veilingmeesterscolumn: Bloemenfestijn barst nu echt los

10 mei 2024

Luus Hooyman
Nu de temperaturen stijgen, ziet veilingmeester bloemen Luus Hooyman het bloemenseizoen echt op gang komen. Ze vertelt wat er allemaal langs komt op de klokken. In de tuincentra ziet ze de winkelkarretjes van klanten goed gevuld met het mooiste perkgoed. Wat een kleurenpracht en gezellige drukte!

Het bloemenfestijn is nu echt los gebarsten. Bleef de aanvoer eerst nog achter omdat de wind uit de verkeerde hoek kwam, nu zit de energie erin en ja hoor, na een paar warme dagen vol zonneschijn barsten de knoppen los! Fietsend door het bos zie je de planten vol bladeren zitten, alsof je even niet hebt opgelet. Prachtig hoe de natuur zich toch altijd weer weet aan te passen aan de (weers)omstandigheden.

Op de veiling buigen diverse collega’s zich over de verwachtingen van de komende weken. Immers, de klanten zijn ongeduldig en willen zo snel mogelijk op pad om hun waar op de verkoopplekken te krijgen. Wikken en wegen over de vroeg-veildagen: zullen we wel of niet een uur eerder starten? Dat blijft een lastige keuze. Maar zeker in de week voor Moederdag met ook nog een vrije donderdag (Hemelvaart) ontkomen we er niet aan.

Aanvoer hoog, prijzen over het algemeen prima
De aanvoer is hoog en de prijzen bij de bloemen zijn prima. Ik mag onder andere de klok met de lelies bedienen. Daar zijn de zogenaamde la/aziaten, die geurloos zijn, eindelijk beter aan de prijs. De geurende lelies doen het goed, met name in de zuidelijke landen is deze bloem populair. Ook veil ik de laatste hyacinten, narcissen en Muscari van dit seizoen. Het aanbod van Matthiola (violieren) - overigens ook een geurende bloem - komt deze weken volop in productie. Het is een echte voorjaars/zomerbloem, die gretig aftrek vindt bij de handel. Gypsophila doet ook goed mee. Eryngium is een jaarrond product, dat redelijk stabiel in prijs blijft. De Solidago en Bupleurum-groep wordt voornamelijk gebruikt voor het vullen van boeketten en de Helianthus (zonnebloemen) komen nu ook volop van Hollandse bodem. Eremurus komt langzaam op gang, met prima prijzen. Ik sluit de rij af met de Allium-groep, waar per week nieuwe soorten aan worden toegevoegd.

Perkgoed volop in de aandacht
Bij planten is het vooral het perkgoed wat nu volop in de aandacht staat. Ik was afgelopen week in een groot tuincentrum en de winkelkarretjes van de klanten waren goed gevuld. Wat een kleurenpracht en wat een gezellige drukte. Na al die regen staat de consument te trappelen om de tuin op te vrolijken met die vrolijke voorjaarsbloeiers. De veiling is er klaar voor want ook de komende weken staat er nog twee keer een “vroeg-veildag” op het programma.

Zelf eens een kijkje nemen hoe al die bloemen en planten verwerkt worden? Breng een bezoek aan de grootste sierteeltmarktplaats ter wereld. Klik hier voor meer informatie.

Lees de column ook op Bloemen en Planten Nieuws.