Marktinformatie: Voorzichtig herstel Bloemist

Strategisch Markt Inzicht (SMI)

Category Management | Josephine Klapwijk
Neem contact op
De nieuwe RFH Consumenten Tracker data van 2023 druppelt per kwartaal binnen en bij een blik op de cijfers zien we dat in Duitsland op gebied van snijbloemen de bloemist weer marktaandeel wint ten opzichte van het supermarktkanaal. De vakhandel lijkt hiermee weer gedeeltelijk te herstellen. Ook de snijbloemen bestedingen waren dit jaar bij de Duitse bloemist hoger dan het jaar ervoor.

Bij de kamerplanten zien we een soortgelijk beeld, de gespecialiseerde vakhandel (bloemist/tuincentrum) heeft flink aan marktaandeel gewonnen ten opzichte van vorig jaar, dit ten koste van het supermarktkanaal. In alle kanalen zijn de bestedingen aan kamerplanten toegenomen. Een hoger prijspunt ligt hier, zowel bij bloemen als bij planten, gedeeltelijk aan ten grondslag.
Opvallend is dat het aantal bloemisten al jaren afneemt, maar degene die blijven lijken de (jonge) consument te blijven verrassen. Het is met name de jonge kopers groep die voor iets specials naar de bloemist gaan.

In Nederland en Frankrijk zien we op gebied van snijbloemen bij zowel de bloemist als de supermarkt een stabiele trend (o.b.v. volume) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is wel dat er meer kamerplanten bij de Nederlandse bloemist zijn gekocht. De bestedingen aan kamerplanten waren echter in alle afzetkanalen lager dan vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk laat juist een herstel zien bij de snijbloemenverkoop in het supermarktkanaal, de monobossen lijken daar aan populariteit te hebben gewonnen.

Begin 2024 zullen de volledige jaarcijfers van 2023 beschikbaar komen, we zijn benieuwd naar de ontwikkelingen! Voor meer vragen over marktinformatie kan je terecht bij Josephineklapwijk-vandijk@royalfloraholland.com.