Energie, maar dan anders
Category Management | Erik van der Meijs

Erik van der Meijs, Consultant Retail Services

Energie is momenteel een sleutelwoord in
onze sector. In dit artikel wil ik het ook over energie hebben, maar dan in een
andere context. Dit najaar zijn we namelijk gestart met een opleiding Trade
Marketing / Categorymanagement voor kwekers en kopers. En ook vanuit de
veredelingshoek is er een deelnemer. De diversiteit van de groep en het
enthousiasme en de openheid van de deelnemers gééft heel veel positieve
energie.
De bijeenkomsten vinden plaats ‘op locatie’, telkens op het bedrijf van één van de deelnemers waar een extra half uurtje is ingeruimd voor een rondleiding. Hier beginnen al de interessante gesprekken en vragen. Tijdens de opleiding zelf komen uiteraard de theoretische begrippen aan de orde; Wat is het verschil tussen Catetory Management en Trade Marketing, hoe en waarom doen retailers aan positionering, welk categorierollen zijn er en wat zijn de consequenties van de keuze voor een rol en hoe vertaal je dit alles naar de ‘tactics’, de praktische uitvoering op de winkelvloer. Maar vooral sparren we met elkaar hoe het anders en beter kan op de winkelvloer, ieder vanuit zijn eigen bedrijf of product. De deelnemers werken op basis van de behandelde theorie, geleidelijk hun eigen retail-case uit. Dit doen ze zoveel mogelijk op basis van data die ze, als zij zelf geen toegang hebben tot het dashboard Strategisch Mark Inzicht, voor hun specifieke case uitgereikt krijgen.
Inzicht – Belofte – Bewijs
Zo ontstaat gedurende de opleiding een plan gebaseerd op het principe Inzicht – Belofte – Bewijs. Welke inzichten heb je uit de beschikbare data kunnen halen, wat is interessant en biedt een haakje voor verandering. Iets dat echt past bij de product-markt combinatie van de specifieke case. Veelal betreft dit inzicht een bepaald dilemma en/of schets het een kans. Je kunt het dus ook zien als een (latente) behoefte. Welk onderscheidende verbetering stel je vervolgens voor. Iets dat het dilemma oplost of inspeelt op de kans. Dit is de belofte die je doet. Je kunt hierbij ook nog beschrijven welke beleving de klanten zullen ervaren, hoe ziet de verbetering er precies uit, welke verandering zullen klanten gaan merken. Tenslotte is het belangrijk om het bewijs te beschrijven. Hiermee voorkom je dat je blijft steken in “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Ook je bewijs kun je onderbouwen met data. Bijvoorbeeld op basis van consumenten-inzichten, testen vanuit een pilotwinkel of testimonials. Dit model wordt ook wel als de 4 B’s van een marketingpropositie beschreven (Behoefte – Belofte – Beleving – Bewijs).
Neem contact met me op
Heb je vragen en/of bent je benieuwd naar onze dienstverlening op gebied van marktinformatie, dan hoor ik dat graag! Bel me op +31 (0)6 22 37 44 50 of mail naar erikvandermeijs@royalfloraholland.com.