Grow 1 2021 p22 25 Addie Groen Phalaenova 01

Stel je eigen minimumprijs in

Pilot FPC Potorchidee en Anjer gestart

Het huidige systeem van collectieve VBN-minimumprijzen voor de klok is verouderd en heeft nauwelijks nog functie, omdat de werkelijke klokprijzen al jaren veel hoger liggen. Daarom faseren we, in overleg met alle FPC's, de collectieve minimumprijs per 2024 uit. Voortaan kun je zelf een individuele minimumprijs opgeven.

De voordelen van je eigen minimumprijs

Met een individuele kweker minimumprijs stel je zelf de minimumprijs per partij vast. Jij bepaalt wat de laagste prijs is die je nog accepteert voor je bloemen en/of planten, rekening houdend met jouw kostprijs. Als de klokprijs onder deze minimumprijs komt, dan draait het product door. Een individuele minimumprijs geeft je de mogelijkheid om in te spelen op marktbewegingen op een manier die bij jou past.

Hoe stel ik een minimumprijs in?

Bij het aanmaken van een nieuwe veilbrief stel je eenvoudig je individuele minimumprijs in. Dat kan via Floriday of het softwarepakket dat je gebruikt. Een individuele minimumprijs stel je als kweker per partij in. Komt de klokprijs hieronder, dan draait het product door.
De benaming voor ‘minimumprijs’ is overal net iets anders. In dit overzicht vind je een aantal voorbeelden van hoe het bij diverse softwareleveranciers genoemd wordt, en waar je het kunt vinden.

Je kunt vanaf nu risicoloos de voordelen ervaren, want de huidige collectieve minimumprijs (ook wel VBN-minimumprijs) blijft nog tot eind 2023 geldig. Als vanaf 1 januari 2024 geen individuele minimumprijs wordt meegegeven bij aanmaken van de veilbrief, wordt deze standaard op € 0,01 gezet.

Pilot Potorchidee en Anjer

We zijn gestart met een pilot met FPC's Potorchidee en Anjer. Aanmelden voor de pilot is niet nodig, je kunt direct starten met het invullen van een minimumprijs. Ook als je niet bij potorchidee of anjer zit, kun je nu al meedoen.

Deel je ervaringen

De veilingklok is voor veel van onze leden een onmisbaar prijsinstrument, dat weten we. De komende maanden nemen we daarom alle kwekers stapsgewijs mee in deze andere manier van werken. We vinden het belangrijk om van jou te leren hoe we het instellen van een individuele minimumprijs zo makkelijk mogelijk maken. Deel daarom je ervaringen met de veilingmeester of via de FPC.

Meest gestelde vragen

Is de kweker minimumprijs een adviesprijs?

Nee, de kweker minimumprijs is geen adviesprijs. De kweker minimumprijs is de prijs die je minimaal wilt ontvangen op de klok. Let op! Gaat de klokprijs daaronder, dan worden de producten vernietigd (= doordraai). Het is aan de aanvoerder welke prijs hij hier aan koppelt.


Ik heb per ongeluk de minimumprijs verkeerd ingevuld. De veilbrief is al verstuurd. Kan ik dit nog aanpassen?

Afhankelijk van je softwarepakket kan dit mogelijk nog gewijzigd worden. Maar wanneer al een KVV-transactie heeft plaatsgevonden en/of door RFH Logistiek voor ontvangst is gescand, kan dit niet meer. Het advies is dan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je veilingmeester. De veilingmeester kan de minimumprijs laten vervallen (bij te hoge prijs), maar niet aanpassen.


Hoe bepaal ik mijn minimumprijs?

Hoe je de beste minimumprijs bepaalt is aan jezelf. Dit is afhankelijk van je bedrijfsstrategie. Kijk je bijvoorbeeld naar je minimale kostprijs (+), of zet je deze juist bewust commercieel in bij KVV, etcetera. Dit soort keuzes bepaal je als aanvoerder zelf.