Valentijnsdag 2023

Category Management | Josephine Klapwijk

Category Management | Josephine Klapwijk
Neem contact op
Deze week is het de week van de liefde, roze hartjes en anonieme liefdesverklaringen, maar zeker ook van de bloemen! Uit een nationale cadeaumonitor blijkt dat het geven van bloemen tijdens Valentijnsdag op de vierde plek staat. Op de eerste plaats staat chocolaatjes en snoepgoed, op de tweede plaats parfum, gevolgd door een ‘etentje’. Een ‘dagje uit’ is weer helemaal terug en dit cadeau staat op de vijfde plaats. De bos bloemen wordt overigens ook vaak ‘erbij’ gegeven, naast het hoofdcadeau.
Vanuit onze Storecheck dienstverlening zien we in het Nederlandse, Duitse, Franse en Britse supermarktkanaal veel gemengde boeketten met bijzondere verpakkingen en stekers als referentie naar deze speciale dag. Het assortiment is over het algemeen wel wat traditioneel, voor de bijzondere boeketsamenstellingen moeten we de bloemist bezoeken die naast de Valentijns boeketten ook relatief veel bloem/plant arrangementen heeft staan. Opvallend is dat zowel in het supermarkt -en bloemistkanaal dit jaar minder luxe rode rozen beschikbaar zijn, hetgeen te verklaren is door de hoge prijzen en minder productie. Hierdoor staan er wel zichtbaar meer rode tulpen op het schap.
Een Valentijnsdag bloemetje is dit jaar iets duurder dan de voorgaande jaren, hierdoor zijn we benieuwd wat de verkopen gaan doen. Ondanks de hoge inflatie lijken consumenten nog wel koopbereid tijdens Valentijnsdag!