B2B-merken met uitgesproken merkpersoonlijkheid

Sterk Merk | Trade Fair Aalsmeer 2021

In dit artikel kijkt Nadja Kuptsova, Consultant Retail Services terug op de Trade Fair Aalsmeer. Tussen de prachtige stands met mooie producten waren er ook organisaties met een heel overtuigend merkverhaal. Hoe komt het dat zij zo goed kunnen overtuigen? Lees gauw verder.
Begin november mocht het eindelijk weer! Genieten van de vele mooie producten die onze sector te bieden heeft tijdens de Trade Fair in Aalsmeer (TFA). Drie dagen vol inspiratie en persoonlijk contact. Wat waren we daar met zijn allen aan toe! Wat mij enorm is opgevallen tijdens de TFA is dat méér-en-méér kwekersorganisaties naast een schitterende product-presentatie, ook een overtuigend merkverhaal neerzetten. Ik kan het dan ook niet laten om hierop terug te kijken in deze kennisupdate. Naar de deelnemers van TFA en de manier waarop ze hun organisaties presenteerden vanuit merkpersoonlijkheid!

Merkpersoonlijkheid. Wat is dat?

Eerst even een stapje terug, want wat is ook alweer merkpersoonlijkheid? Merkpersoonlijkheid is het karakter van je merk.
Om dit verder uit te leggen vraag ik je eens te denken aan de mensen in je directe omgeving; aan je vrienden en aan je collega’s. Allemaal hebben ze hun eigen menselijke persoonlijkheid, hun eigen karakter. Zo zijn er de 'moeders' die zorgzaam, ondersteunend en behoedzaam zijn. En er zijn bijvoorbeeld 'rebellen'die bestaande regels niet willen opvolgen, voortdurend proberen de status quo uit te dagen en de dingen op hun eigen manier willen doen. Op basis van hun persoonlijkheden spreken sommige mensen ons aan en we voelen een band met hen.
Anderen spreken ons juist niet aan, of we begrijpen hen niet. En als het helemaal niet goed zit, irriteren ze ons zelfs. Bij merken is het niet anders.
Elk merk heeft een eigen merkpersoonlijkheid. Zo heeft Nike de persoonlijkheid “Strijder”.
Als je kijkt naar hun visuele uitingen en communicatie dan herken je de strijder meteen terug! Krachtige beelden. Uitgesproken kleuren. Beweging. Drive om te presteren. Dit is ook het eerste wat in ons opkomt als we aan Nike denken. Nike met een andere merkpersoonlijkheid kunnen we ons dan ook niet meer voorstellen. Dat wij deze associaties bijna automatisch hebben -bij het denken aan Nike- gebeurt echter niet zomaar… Dit is het resultaat van jarenlange zeer consistente communicatie en visualisatie van het merk. Het resultaat van een merk bouwproces. Door je merkpersoonlijkheid spreek je je doelgroep aan, inspireer je hen en verbind je jezelf aan hen. Je merkpersoonlijkheid wordt een onlosmakelijk onderdeel van je merkidentiteit. Van de manier hoe mensen je beleven en welke associaties je oproept. En net als bij menselijke persoonlijkheden spreek je met je merkpersoonlijkheid sommige groepen aan en andere juist niet.

Uitgesproken merkpersoonlijkheid op de Trade Fair

Dan snel door naar de Trad Fair Aalsmeer! Er waren in mijn ogen twee merken die op dit vlak fantastisch werk hebben geleverd. Met een herkenbare doorvertaling van merkpersoonlijkheid in hun communicatie en visuele uitingen: Dutch Lily Masters en Pott Burri. Overigens herken je de consistentie van beide merken met betrekking tot hun merkpersoonlijkheid als je met deze organisaties in gesprek bent. En ook vindt je deze herkenbaar terug op hun websites https://dutchlilymasters.nl/ en https://pottburri.de/pages/uber-uns.

Dutch Lily Masters: vakmanschap & kwaliteit

Heeft als persoonlijkheden gekozen voor Heerser en Wijze. Waar Heerser staat voor status en autoriteit en Wijze het vakmanschap reflecteert en de kennis die in de organisatie zit.
In hun communicatie en visuele uitingen komen deze merkpersoonlijkheden tot leven met een prachtige visuele identiteit van het merk in connectie met Nederlandse meesters. Op uiterst subtiele wijze leggen ze de link voor hun doelgroep naar vakmanschap en hoge product kwaliteit. Waarbij de subtiliteit zit in de link met Nederlandse meesters, en de consistente uitvoering hiervan. Dutch Lily Masters, Growing masterpieces.
Hierdoor hoeft Lily Masters niet voortdurend te communiceren hoe goed ze zijn of wat voor een hoge product kwaliteit ze leveren. Immers, we kijken naar de beelden en ons brein doet de rest van het werk vanzelf. Ons brein creëert automatisch de associaties die Dutch Lily Masters wil dat we gaan ontwikkelen: vakmanschap en kwaliteit. Op deze manier bouwen ze aan hun herkenbaarheid en positie in de markt. Een meester-lijke aanpak!


Pott Burri
Is een ander geweldig voorbeeld hoe je de visie en missie van je organisatie met behulp van merkpersoonlijkheid kan vertalen in je visuele uitingen. We hebben hier te maken met een Rebel “pur sang”. Pott Burri, Verklaart de oorlog aan plastic afval!