Wat is de vernieuwde aanpak van Royal FloraHolland voor digitale milieuregistratie en milieucertificering? Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
- Royal FloraHolland maakt gebruik van de kennis en kunde van groepen kwekers middels de FloraHolland Product Commissies (FPC’s). We verkennen samen met de FPC’s hoe een forse toename gerealiseerd kan worden van het aantal aanvoerders dat digitale milieuregistratie voert en een milieucertificaat heeft. We ontwikkelen een aanpak op maat, want elke groep kwekers heeft te maken met specifieke omstandigheden. Een kweker van seizoenbloemen loopt tegen andere zaken aan dan een kweker van rozen en daar kunnen we met deze aanpak rekening mee houden.
- We blijven ons inspannen om tot een zeer breed uitgesproken commitment van de handel te komen, en dit ook concreet en meetbaar te maken. We spreken dan over de bereidheid van de handel om alleen gecertificeerde bloemen en planten te kopen. Want wij begrijpen goed dat dit een voorwaarde is voor kwekers om in actie te komen.
Staat de Ledenraad achter deze (vernieuwde) aanpak?
Kan ik (nog steeds) een boete krijgen of uitgesloten worden van de marktplaats wanneer ik nog niet ben gestart met digitale milieuregistratie en milieucertificering?
Wat wordt bedoeld met voorlopig? Wat gaat er eind 2022 gebeuren?
Ik ben net begonnen met digitale milieuregistratie, kan ik beter stoppen nu er geen handhaving plaatsvindt en geen sancties worden opgelegd?
Ik ben een aanvoerder, maar geen kweker. Geldt de digitale milieuregistratie en milieucertificering ook voor mij?
Waar kan ik de duurzaamheidsvoorschriften behorend bij het veilingreglement van Royal FloraHolland vinden?
Hoe staan Plantion en Veiling Rhein-Maas (VRM) tegenover digitale milieuregistratie en milieucertificering?
De digitale milieuregistratie en milieucertificering is inmiddels onderdeel van de duurzaamheidsvoorschriften behorend bij het veilingreglement van Royal FloraHolland. Daarmee vallen automatisch alle bij VRM afzettende Royal FloraHolland kwekers onder deze regels, ongeacht welk percentage van hun aanvoer zij bij VRM afzetten. Dus ook Royal FloraHolland kwekers die 100% van hun aanvoer bij VRM aanvoeren, vallen onder het Royal FloraHolland reglement.
Plantion
Ook Plantion onderstreept het belang van digitale milieuregistratie en milieucertificering. Plantion is het ermee eens dat hun leden die bij Royal FloraHolland aanvoeren ook zouden moeten toewerken naar digitale milieuregistratie en milieucertificering.
Hoe kan ik als kweker op de Royal FloraHolland marktplaats laten zien dat ik gecertificeerd ben?
Wat is er met de stoppersregeling voor digitale milieuregistratie en milieucertificering gebeurd?
Door het directiebesluit kregen alle aanvoerders die nog niet waren gestart met digitale milieuregistratie geen sancties meer opgelegd, en daarmee kwam het nut van de stoppersregeling te vervallen, omdat er geen uitzonderingen meer gemaakt hoefden te worden. Kortom, de stoppersregeling was niet meer relevant en werd stopgezet.
Alle aanvoerders die toentertijd hadden aangegeven van de stoppersregeling gebruik te willen maken, zijn hiervan op de hoogte gesteld door ons per email eind maart 2021. In de praktijk veranderde er voor hen niets, omdat ze van een uitzonderingspositie ten opzichte van sancties overgingen naar een situatie zonder sancties voor alle aanvoerders.
Ook voor aanvoerders die aangaven dan toch door te willen gaan met aanvoeren, veranderde er niets, en zij hoefden dit ook niet door te geven aan Royal FloraHolland.
Aanvoerders die aangaven alsnog te willen stoppen met aanvoeren, bijvoorbeeld vanwege pensioen of bedrijfsverkoop, zijn doorverwezen naar de afdeling coöperatiezaken. Zij dragen zoals altijd zorg voor het reguliere proces voor kwekers die hun lidmaatschap willen opzeggen onafhankelijk van de reden.
Waar was de stoppersregeling voor digitale milieuregistratie en milieucertificering oorspronkelijk voor bedoeld?
De stoppersregeling was bedoeld voor kwekers die van plan waren om te stoppen met aanvoeren op de marktplaats voor 2023, bijvoorbeeld vanwege hun naderende pensioensleeftijd of omdat ze geen bedrijfsopvolging hadden. Om hun tegemoet te komen, werden zij vrijgesteld van de verplichte digitale milieuregistratie en milieucertificering.
Inmiddels is de stoppersregeling niet meer relevant en stopgezet, zie het antwoord op de vorige vraag 'Wat is er met de stoppersregeling gebeurd?'.