Per 1 januari 2021: handhaving op verplichting van plantenpaspoort per plant vanaf potmaat 10

Autoriseren
- Lees de veelgestelde vragen hieronder

Toepassen
- Lees de veelgestelde vragen hieronder

Bijhouden
- Lees hieronder hoe het werkt
Meer informatie over het plantenpaspoort
Vanaf potmaat 10 op elke plant
Arrangementen
Floriday biedt gemak
- Het plantenpaspoort is wettelijk verplicht voor alle planten met ingang van 14 december 2019.
- Om de keten te ontzorgen en de marktplaats te versterken, geldt er een verplichting per 14 december 2019 om het plantenpaspoort op plantniveau aan te brengen vanaf potmaat 10
- Royal FloraHolland handhaaft de regels als volgt:
Vanaf 1 januari 2021: plantenpaspoort minimaal per plant vanaf potmaat 10.
Als het plantenpaspoort niet/niet juist aanwezig is, kunnen we het product niet veilen.
We adviseren onze aanvoerders zo vroeg mogelijk te gaan werken met het plantenpaspoort op plantniveau. Zo ontzorgt u uw klant en maakt u uw producten aantrekkelijker.
In zeer uitzonderlijke en bijzondere gevallen is het mogelijk om in 2021 voor een specifiek product (voor beperkte tijd) een bedrijfsgebonden ontheffing aan te vragen, voorzien van een gedegen schriftelijke motivatie en onderbouwing, op een zo kort mogelijke termijn bij regelgeving@royalfloraholland.com
De criteria voor deze tijdelijke ontheffing zijn:
a) Alleen voor de potmaten
10 t/m 18 cm (in combinatie met b en/of c).
b) Producten in gemengde trays (met meerdere verschillende
soorten/geslachten in één tray).
c) Producten uit derde landen, die niet met een plantenpaspoort
maar alleen met een fytosanitair document de EU binnen mogen.
Arrangementen met daarin verschillende plantengeslachten? Er zijn 2 mogelijkheden:
- U voegt per arrangement één paspoort toe met daarop alle verschillende geslachten en herkomstlanden die in dit arrangement voorkomen.
- U voegt per onderdeel van het arrangement één plantenpaspoort toe (dat betekent meerdere paspoorten per arrangement). Als u alleen de familienaam op het paspoort (bv Orchideacea/Cactaceae) wilt gebruiken in plaats van de verschillende geslachtnamen, moet de registrerende instantie dit eerst goedkeuren.
Mixtray met verschillende plantengeslachten kleiner dan potmaat 10? Er zijn 2 mogelijkheden:
- U voegt per mixtray één paspoort toe met daarop alle verschillende geslachten en herkomstlanden die in de tray voorkomen.
- U voegt per plantje/pot één plantenpaspoort toe (dat betekent meerdere paspoorten per tray).
Let op: ook voor arrangementen geldt de verplichting om vanaf 1 januari 2021 een plantenpaspoort per plant toe te voegen vanaf potmaat 10.
In Floriday kunnen kwekers de gegevens van het plantenpaspoort vastleggen en klanten deze gegevens ophalen.
Als u als kweker/leverancier in Floriday werkt, beschikt u snel over alle benodigde data voor het plantenpaspoort. In Floriday registreert u eenmalig het fytosanitair registratienummer. Voor elk artikel in de Floriday-catalogus kunt u gemakkelijk de botanische naam (geslachtsnaam) invoeren en het land van productie. De traceerbaarheidscode wordt automatisch aangemaakt bij een levering en kunt u na levering makkelijk opzoeken.
Ook voor klanten biedt Floriday de mogelijkheid om - via een API-koppeling - de gegevens van het plantenpaspoort beschikbaar te stellen.
- Voor kwekers: tool plantenpaspoort in Floriday
- Voor klanten: gegevens ophalen uit Floriday met een API-koppeling
- Voor softwareleveranciers klanten
- Belangrijke informatie over de EAB
Voor kwekers: tool plantenpaspoort in Floriday
Floriday biedt de mogelijkheid om de data voor het plantenpaspoort te registreren en snel stickers te kunnen afdrukken:
- In Floriday registreert u eenmalig het fytosanitairnummer bij Instellingen > Organisatie.
- In de catalogus wordt bijgehouden wat de botanische naam en land van herkomst van het artikel is. Dit vult u eenmalig handmatig in voor alle artikelen. Dit kunt u voor meerdere artikelen tegelijkertijd doen door gebruik te maken van de 'multi-select'.
- De traceerbaarheidscode wordt automatisch aangemaakt bij een levering naar de klok of een directe order. Deze kan gemakkelijk opgezocht worden na een levering.
- In de levervoorwaarden kan straks ook opgenomen worden op welke eenheid het paspoort geleverd wordt. De ingestelde levervoorwaarden zijn zichtbaar op de verkoopkanalen.
- Bij de afhandeling van een levering kunnen de benodigde aantal paspoorten gegenereerd worden om te kunnen afdrukken op stickers.
Voor klanten: gegevens ophalen uit Floriday met een API-koppeling
- U ontvangt in de EKT en DESADV een referentie waarmee de gegevens van het plantenpaspoort uit Floriday via een API kunnen worden opgevraagd. Uw softwareleverancier zal informatie ontvangen hoe dit technisch werkt.
- U kunt op basis van deze gegevens eigen plantenpaspoorten aanmaken en printen (indien nodig) als niet elke aangeleverde pot een plantenpaspoort heeft of als u in samengestelde artikelen handelt.
- Op uw eigen plantenpaspoort staat dan A. de botanische naam (aangeleverd vanuit Floriday), B. uw eigen fytosanitair registratienummer, C. uw eventuele traceerbaarheidscode, D. het land van herkomst van het artikel (aangeleverd vanuit Floriday).
- De mate waarin gegevens opvraagbaar zijn, is afhankelijk van de groei van het gebruik van Floriday. Daarnaast moet de kweker natuurlijk de betreffende gegevens vastleggen. Gezien de beoogde groei van het gebruik van Floriday in 2020 zal dit het komende jaar groeien van een lage dekking naar een grote dekking.
De toelichting van 'A', 'B', 'C' en 'D' op het plantenpaspoort:
- A. botanische naam
- B. ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer
- C. traceerbaarheidscode
- D. ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is
Voor softwareleveranciers klanten
- Vanuit de EAB werd nu de inhoud van RFF AIR doorgezet in de EKT en de DESADV. Daar zijn we mee gestopt vanaf 14 december 2019. De invulling was niet eenduidig en bevat niet alle benodigde informatie.
- Wij faciliteren dit vanuit Floriday en dat betekent dat we het komende jaar een groei zullen zien van mogelijke opvragingen.
- Voor deze opvraging is een API-koppeling beschikbaar. Softwareleveranciers hebben hierover informatie ontvangen.
- In geval van een Klokinkoop zit de referentie, die je moet gebruiken voor de opvraging met de API, in het veld RFF VN van de EKT. Dit levert alleen gegevens op als de informatie van de verkochte partij door de kweker via Floriday is aangeleverd.
- In geval van een levering voor de Directe Verkoop zit de referentie, die je moet gebruiken voor de opvraging met de API, in het veld RFF AIR van de DESADV. Deze wordt gevuld als informatie van de levering door de kweker via Floriday is aangeleverd.
- Voor beiden geldt natuurlijk dat de kweker ook de betreffende gegevens vastgelegd in Floriday.
Belangrijke informatie over de EAB
Tot en met eind 2019 kon een kweker nog informatie over het plantenpaspoort meesturen in de Elektronische Aanleverbrief (EAB). Deze informatie zetten wij door in de EKT en DESADV voor de koper. Dit werd heel verschillend of onjuist ingevuld en daarmee was voor de koper onduidelijk wat de betekenis was. Dankzij de toekomstbestendige oplossing in Floriday, waarmee alle relevante informatie kan worden opgehaald via API berichten, zijn we per 14 december 2019 dan ook gestopt met het doorzetten van deze informatie.
Veelgestelde vragen
Checklist plantenpaspoort
- Is mijn bedrijf geregistreerd bij Naktuinbouw/KCB/BKD en heb ik een fytosanitair registratienummer ontvangen?
- Staat alle vereiste informatie op het plantenpaspoort (EU vlag, A, B, C, D etc.)?
- Is de layout van mijn plantenpaspoorten goedgekeurd?
- Weet ik waar ik de plantenpaspoorten ga aanbrengen op de producten?
- Zijn alle benodigde materialen (stickers, geprinte potten e.d.) besteld?
- Kan ik alle benodigde gegevens kwijt in mijn bedrijfsadministratie?
Gebruikt u per plant al een plantenpaspoort?
Laat het ook uw klanten duidelijk weten. Dat doet u door het meegeven van de positieve keurcode P01 009 (plantenpaspoort per plant). Zo heeft uw klant minder werk (bijvoorbeeld geen extra werk bij het splitsen van producten), zijn uw producten aantrekkelijker en vergroot u uw afzet.
Waarom is het plantenpaspoort belangrijk?
Het plantenpaspoort is belangrijk, omdat per 14 december 2019 alle voor opplant bestemde planten, bloembollen en diverse zaden die binnen de EU verhandeld worden, verplicht voorzien moeten zijn van een plantenpaspoort. Dit is opgenomen in de nieuwe EU plantgezondheidsverordening. Het plantenpaspoort zorgt ervoor dat de identiteit en oorsprong bekend is van planten en plantaardig materiaal. Dit is belangrijk om uitbraken en mogelijke verspreiding van schadelijke ziekten en plagen te voorkomen en snelle tracering mogelijk te maken.
Hoe kan ik me registreren?
Iedereen die handelt in plantaardig materiaal moet een fytosanitair registratienummer aanvragen. Registratie is nodig voor het verkrijgen van dit fytosanitaire registratienummer. U kunt uw bedrijf makkelijk aanmelden via de website van Naktuinbouw/BKD (kwekers) en KCB (handelaren).
Wel geregistreerd, maar nog niet geautoriseerd?
Als u nog niet geautoriseerd bent, moet u contact opnemen met de betreffende instantie: Naktuinbouw (kwekers) en KCB (handelaren).
Waarom moet ik een administratie bijhouden?
Bedrijven die handelen in producten met een paspoortplicht zijn wettelijk verplicht om de ingaande en uitgaande stromen van deze producten te registreren in hun administratie, om bij een besmetting tracering naar de bron mogelijk te maken.
Voor nadere info over wat de administratieplicht inhoudt, zie de website van Naktuinbouw.
Wie moet aan de administratieve verplichtingen voldoen?
Iedereen die handelt in producten waarvoor fytosanitaire eisen gelden. Fytosanitaire eisen gelden voor plantpaspoortplichtige producten en eindproducten waarvoor een fytosanitaire certificaatplicht geldt bij import.
Voor nadere info over wat de administratieplicht inhoudt, zie de website van Naktuinbouw.
Aan welke administratieve verplichting moet ik voldoen bij verkoop van plantmateriaal?
U administreert van uw klant voor elke geleverde handelseenheid planten, plantaardige producten of andere materialen de gegevens waaruit blijkt om welke klant het gaat. De administratie moet inzichtelijk en doorzoekbaar zijn. De gegevens op een afleveringsnota of factuur zijn voldoende.
Voor nadere info over wat de administratieplicht inhoudt, zie de website van Naktuinbouw.
Let op! Verandering in de EAB!
Voor 14 december 2019 kon het fytosanitair registratienummer (Naktuinbouwnummer) digitaal meegeven worden in de EAB. Dit was niet verplicht. Vanaf 14 december 2019 is de optie vervallen en kan de aanvoerder in Floriday alle onderdelen van het paspoort meegeven/genereren (ABCD). In de EKT/DESADV komt voor de koper een sleutel beschikbaar waarmee men de in Floriday gegenereerde traceerbaarheidscodes (deel C) kan ophalen voor de eigen administratie.
Wat houdt een ‘zichtbaar’ en 'leesbaar' plantenpaspoort in?
Het formaat van het plantenpaspoort, het lettertype en de lettergrootte is vrij. Uitgangspunt is dat het leesbaar en zichtbaar is met het blote oog. Daarnaast spreken we ook regels af over de vindbaarheid van het plantenpaspoort: het plantenpaspoort moet in één oogopslag zichtbaar zijn aan de buitenkant van de plant.
Voor specifieke gevallen is er afstemming met de NVWA. Over de volgende situaties is uitsluitsel:
Wat mag wel?
- Wanneer het plantenpaspoort is gedrukt op de pot waarin geteeld wordt, dan mag deze alsnog voorzien worden van een ompot, hoes, etc.
- Het plantenpaspoort mag op de achterzijde van een kistkaartje wat los in een daarvoor bestemde gleuf van een tray wordt geschoven.
- Als het gaat om kleinverpakkingen met plantenpaspoort in een omdoos, dan is er geen plantenpaspoort aan buitenzijde van de omdoos noodzakelijk.
Wat mag niet?
- Het plantenpaspoort dusdanig op de drager (etiket, label, sticker, etc.) plaatsen dat deze in het groeimedium verdwijnt.
- Het plantenpaspoort mag niet op de achterzijde van een kistkaartje wat aan een verpakking wordt vastgemaakt (lijm, spijkers, nietjes, etc.)
- Het plantenpaspoort mag niet aan de binnenzijde van een drager bestaande uit meerdere pagina's worden geplaatst. Aan de voor- of achterzijde mag uiteraard wel.
- Het plantenpaspoort mag niet aan de binnenzijde van verpakkingsmateriaal worden geplaatst, zoals op de binnenzijde van een potcover.
Wat gebeurt er als een plantenpaspoort niet (zichtbaar) aanwezig is?
Als bij onze controle geen (zichtbaar) plantenpaspoort is aangetroffen, wordt de betreffende partij uitgezet. Royal FloraHolland kan deze partij niet veilen, omdat dit wettelijk niet is toegestaan.
Omdat Royal FloraHolland ook geen plantenpaspoorten mag aanbrengen, blijven er slechts drie opties over:
- De aanvoerder komt de partij ophalen
- De aanvoerder brengt zelf plantenpaspoorten aan op locatie
- De partij wordt vernietigd
Kosten doorberekenen?
Royal FloraHolland adviseert kwekers de kosten van het plantenpaspoort in de productprijs te verrekenen.
Tips bij het printen
Er zijn veel verschillende mogelijkheden. In de markt zien we momenteel paspoorten op steek-/hangetiket of op de pot geprint met inktjetprinter bij afleveren of voorgeprint op de pot bij oppotten, op de hoes of op (Normpack-)stickers die handmatig worden aangebracht.
Tips bij het plaatsen
Belangrijk is dat het paspoort goed zichtbaar is en leesbaar is met het blote oog.
Aan welke administratieve verplichtingen moet ik voldoen bij inkoop van plantmateriaal?
U administreert van uw toeleverancier voor elke geleverde handelseenheid planten, plantaardige producten of andere materialen de gegevens waaruit blijkt om welke leverancier het gaat. De administratie moet inzichtelijk en doorzoekbaar zijn. De gegevens op een leveringsnota of factuur zijn voldoende.
Plantenpaspoort op fustniveau, en nu?
Als u het gekochte product één op één doorzet, hoeft u geen nieuwe plantenpaspoorten aan te brengen. Wel dient deze transactie in uw administratie opgenomen te worden.
Als u de gekochte producten gaat splitsen in kleinere verkoopeenheden of verwerkt in arrangementen met andere planten, is het verplicht om hiervoor zelf nieuwe plantenpaspoorten af te geven. Vanaf 1 januari 2021 geldt de verplichting om het plantenpaspoort per plant aan te brengen voor potmaat 10 en groter. Ook deze gegevens moet u vastleggen in uw administratie.
Voor nadere info over wat de administratieplicht inhoudt, zie de website van Naktuinbouw.
Waar kan ik plantenpaspoortdata ophalen?
Dit kan met een sleutel in Floriday.
Nu kan fytosanitair registratienummer (Naktuinbouwnummer) digitaal meegeven worden in de EAB. Dit is niet verplicht. Vanaf 14 december 2019 is deze optie vervallen en kan de aanvoerder in Floriday alle onderdelen van het paspoort meegeven/genereren (ABCD). In de EKT/DESADV komt voor de koper een sleutel beschikbaar waarmee men de in Floriday gegenereerde traceerbaarheidscodes (deel C) kan ophalen voor de eigen administratie.
Voor nadere info over wat de administratieplicht inhoudt, zie de website van Naktuinbouw.