GROW1603patrick 4

Milieuregistratie en milieucertificering

Een groene toekomst kweken we samen

Het aantal kwekers met een milieucertificaat wordt steeds groter, doet u ook mee?

Regel uw milieucertificaat in drie overzichtelijke stappen:
Selecteer, registreer en certificeer

Uniek aanbod voor kleinschalige lid-kwekers

Om kleinschalige lid-kwekers óók te motiveren om te beginnen met milieuregistratie, doen we hen graag een eenmalig aanbod om een milieucertificaat te behalen met persoonlijke begeleiding én een financiële tegemoetkoming van €350.


Bekijk dit unieke aanbod

Wat levert milieuregistratie en milieucertificering op?

Met digitale milieuregistratie en milieucertificering behaalt u meerdere resultaten in één keer. Allereerst maakt u zichtbaar voor uw kopers dat uw producten op een duurzame manier zijn geteeld en draagt u bij aan de positieve uitstraling van onze sector. In steeds meer landen verplicht de wet ons om bij te houden welke gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden gebruikt; door digitale milieuregistratie voldoet u daaraan.

U behoudt met milieuregistratie en milieucertificering toegang tot het groeiende deel van de handel dat uitsluitend gecertificeerd wil inkopen; zij kunnen dat immers aan de hand van uw certificaat gericht en efficiënt doen. In steeds meer landen moet de handel volgens de wet traceerbaar inkopen. In Nederland komt hier ook wetgeving over aan. De noodzaak voor certificering gezien vanuit de handel wordt dan ook steeds groter.

Door uw verbruik van gewasbescherming, meststoffen, water en energie digitaal te registreren, wordt u meer bewust en krijgt u nog beter inzicht in de mogelijkheden om de milieubelasting van uw bedrijf verder te verlagen.
Bekijk de video's over milieuregistratie en laat u inspireren door de ervaringen en tips van andere kwekers, een koper en bloemist.

Hoe werkt het?

U regelt uw milieucertificaat in drie overzichtelijke stappen: selecteer, registreer en certificeer. Eerst selecteert u een aanbieder van een milieukeurmerk en van een digitale registratietool, dan gaat u uw gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, water en energie bijhouden, en na een aantal maanden kunt u uw certificering aanvragen. Uiteraard kunt u vanaf het begin op ondersteuning rekenen van Royal FloraHolland, én ook van de registratietools en de certificerende instellingen.

Stap 1: Selecteer aanbieder

Kies één van de twee aanbieders MPS en GLOBALG.A.P (of in Kenya KFC en in Colombia Florverde).

Royal Flora Holland MRC Stappen Selecteer

Stap 2: Registreer

Start na akkoord op de offerte met digitale milieuregistratie, het registreren van uw gegevens over gewasbeschermings- middelen, meststoffen, water en energie in de registratietool.

Royal Flora Holland MRC Stappen Registreer

Stap 3: Certificeer

Na het afronden van voldoende periodes milieuregistratie en de succesvolle audit ontvangt u het milieucertificaat.

Royal Flora Holland MRC Stappen Certificeer

GLOBALG.A.P.

GLOBALG.A.P. werkt samen met registratietools en certificerende instellingen. De milieucertificering draagt de naam GLOBALG.A.P. Impact Driven Approach (IDA-module). Kies uw registratietool in Nederland uit de volgende aanbieders (zie tabel hieronder voor aanbieders in andere landen):


Vraag vervolgens een offerte aan bij één of meerdere certificerende instellingen:


Na akkoord op de offerte schrijft de certificerende instelling van uw keuze u in bij GLOBALG.A.P. voor de IDA-module.

MPS

MPS biedt een registratietool, certificerende instelling en milieucertificaat in één. U registreert uw gegevens in de MPS-ABC-registratieomgeving. Op basis van deze data wordt na verloop van tijd nagelopen of uw bedrijf aan de eisen voldoet voor de certificering. De totale score levert uw bedrijf tot slot een MPS-kwalificatie op: A+, A, B of C en bijbehorend certificaat. Bij MPS kunt u uw verbruik vergelijken met kwekers van een soortgelijk product dat gekweekt wordt onder dezelfde omstandigheden.

  • Vraag een offerte aan via www.my-mps.com/mps-abc.
  • MPS neemt contact met u op om een afspraak te maken om uitleg te geven en te helpen met opstarten.
  • Start na akkoord op de offerte met digitale milieuregistratie.
  • Na 13 aaneengesloten perioden van 28 dagen registreren en het succesvol afronden van de eerste audit door MPS-ECAS ontvangt u het MPS-ABC milieucertificaat.

Overzicht van aanbieders per land

Brochures

De brochure over milieuregistratie is beschikbaar in de volgende talen en versies:

Nederlands - Nederlands voor België
Engels - Engels voor Kenia
Duits
Hebreeuws
Spaans
Italiaans

Floriculture Sustainability Initiative

Royal FloraHolland is net als veel van onze (handels)partners lid van FSI: het Floriculture Sustainability Initiative, net als veel van onze (handels)partners . Samen willen de FSI-leden de sierteelt sector verduurzamen. Het streven is in 2025 negentig procent van de bloemen en planten volgens de eisen van FSI te produceren en verhandelen. Wilt u als kweker aan de FSI-eisen voldoen, dan is milieucertificering het begin. Zowel bij MPS als bij GLOBALG.A.P. kunt u aanvullende certificaten halen om uiteindelijk volledig aan de eisen van FSI te voldoen. Uw certificerende instelling kan hierbij helpen.

Bekijk de FSI flyer voor meer informatie of ga naar www.fsi2025.com.

We hebben de afgelopen jaren goede stappen gezet op het gebied van duurzaamheid in de sierteeltsector. In 2021 voldeed 23% van de aanvoerders aan de eisen van FSI-2025, wat 64% van de omzet vertegenwoordigt. Doe met ons mee!

Heeft u vragen of hulp nodig?

Bekijk het overzicht met veel gestelde vragen op de Service & Contact pagina's:

Milieuregistratie en milieucertificering algemeen
Vernieuwde aanpak milieuregistratie en milieucertificering
Aanbieders tools milieuregistratie en milieucertificcering
Overige vragen


Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons Contact Center.

Meld u aan voor een persoonlijk bezoek

Duurzaamheidspecialist Danielle van Heijningen komt op uw verzoek bij u langs. Ze beantwoordt al uw vragen, geeft handige tips en helpt u op weg om te beginnen met digitale milieuregistratie en milieucertificering. De Westlandse Danielle groeide op tussen de sierteeltkwekerijen en heeft meer dan twintig jaar ervaring als milieucertificering-specialist en adviseur gewasbeschermingsmiddelen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden. Daarna wordt u zo spoedig mogelijk door ons gebeld om een afspraak in te plannen.

Heeft u hulp nodig bij uw aanmelding of heeft u vragen? E-mail naar: sustainability@royalfloraholland.com.

Ervaringen en tips

Karolien Tesselaar - van Tilburg, van kwekerij Tesselaar Alstroemeria en lid van de Ledenraad van Royal FloraHolland: “Met een duurzaam bedrijf heb je de toekomst in handen. Grondstoffen worden schaarser en we moeten antwoorden hebben op energie- en watervraagstukken. Ik zie dat we als kwekers veel goed doen, maar we brengen het niet voldoende naar buiten. Zo ontstaat een scheef beeld van ons vak en dat is zonde.”

Kweker Henk Kwakernaak: “Wij zijn begonnen toen een klant uit Engeland certificering eiste. Inmiddels zijn er steeds meer klanten bij wie ik alleen gecertificeerd kan aanleveren. Het levert mij persoonlijk niet direct wat op, maar richting de handel is het wel duidelijk dat je netjes werkt.”
Kweker Jan Nederpel: “Milieuregistratie maakt je heel bewust van je verbruik en geeft je inzicht. Het is niet alleen je eigen verantwoordelijkheid, maar ook je gezicht naar de maatschappij en afnemers. Je moet gewoon open en eerlijk zijn. Er is straks geen handelaar meer die niet gecertificeerde producten wil inkopen, want een handelaar moet ook een gesloten administratie hebben.”
Handelaar Bab Star: “Als het om het milieu gaat hebben we een boodschap te vertellen. Er is wel degelijk vraag in de markt naar een certificering, kijk naar het groeiende aantal leden van Fleurop en de Barometer Duurzame Bloemist. Dat gaat hard. Wereldwijd neemt de vraagt naar certificering echt toe, anders mag je niet leveren. Steeds meer regeltjes dat druist in tegen ondernemers, maar we ontkomen er niet meer aan.”
Meesterbloembinderij Coen en Eline van Buren: “Zakelijk klanten vragen er steeds meer om. Als je mee wilt doen in aanbestedingen is duurzaamheid een belangrijk item en dus is het belangrijk dat je meegaat met die ontwikkeling. Onze inkoper let er goed op bij welke kwekers hij inkoopt. Ook willen wij het vak doorgeven aan de volgende generatie en daarvoor is het van belang dat de hele keten duurzamer wordt. Als onze dochter straks 60 is willen we dat dit nog steeds kan, maar wel op verantwoorde wijze.”

Wat we al bereikt hebben

Eind 2021 was de stand van zaken als volgt:

  • 56% van de aanvoerders voert een digitale milieuregistratie, wat 87% van de omzet vertegenwoordigt, en 41% van de aanvoerders heeft een milieucertificaat, wat 78% van de omzet vertegenwoordigt.
  • 23% van de aanvoerders voldoet aan de eisen van FSI-2025, wat 64% van de omzet vertegenwoordigt.


Ons uitgangspunt is dat iedereen kan meedoen. Onze aanpak is dan ook gericht op stimuleren, door kwekers goed te begeleiden en deelname makkelijker te maken. We doen dit in nauwe samenwerking met onze FloraHolland Product Commissies (FPC's). We blijven alle aanvoerders vragen om digitale milieuregistratie te voeren en een milieucertificaat te hebben of behalen. Dit is ook opgenomen in de duurzaamheidsvoorschriften die behoren bij het veilingreglement. Ondertussen volgen we de voortgang nauwlettend. Eind 2022 besluiten we of bijsturing nodig is.

Gerelateerd nieuws