Nieuwe logistiek

De voorbereidingen voor een grote en complexe transformatie van onze logistieke dienstverlening is in volle gang. We doen dit in kleine stappen, waarbij we op een locatie per veilgroep overgaan.

De nieuwe manier van logistiek

We vormen ons traditionele verdeelproces om naar een nieuwe logistiek, met vraaggestuurd orderpicken. Ook organiseren we de logistieke afhandeling van de directe handel en klokhandel in een gecombineerd proces. Met deze nieuwe, gebundelde logistiek leveren we producten betrouwbaar en snel af.

We gaan van lokale verdeellogistiek naar ‘van tuin tot koperbezorging’, in tijdvakken. We veranderen het logistieke proces in kleine stappen. We gaan per locatie en per veilgroep over op de nieuwe logistiek. Pas daarna voegen we regie op transport stapje voor stapje toe. En met de ontkoppeling van logistieke en commerciële processen, werken we aan één logistiek proces voor alle verkoopkanalen. Hiermee wordt het logistiek proces slimmer. Dus: minder logistieke bewegingen, minder kosten en een duurzamer proces.

Hoe werkt deze Nieuwe logistiek?

Aanvoerlogistiek

Bij aanvoerlogistiek kiest de aanvoerder om zijn producten voor klok of directe handel door Royal FloraHolland op te laten halen in een tijdvak. Hiermee ontzorgen we de aanvoerder in de logistieke afhandeling. Hij houdt zijn focus daardoor volledig op het product en de verkoop daarvan. In die logistieke afhandeling zijn we flexibel. Als de aanvoerder afwijkt van zijn gebruikelijke patroon, zijn aanvullende logistieke opdrachten mogelijk. Zo krijgt de aanvoerder meer regie op de logistieke afhandeling.

Logistiek op locatie

Zodra de producten op de locatie binnenkomen, starten wij ons logistieke proces (order picken). Met onze nieuwe logistiek maken we minder transportbewegingen. De producten raken we tussentijds niet aan. Daarmee verkleinen we de kans op schade. En zorgen we voor zo min mogelijk verlies van startkwaliteit.

Intervestigingslogistiek

Intervestigingstransport is het transport tussen de vestigingen van Royal FloraHolland. In opdracht van de aanvoerder, zetten we de producten neer op de locatie waar hij de kopersvraag verwacht. Zo plaatsen we de producten dus al dichter bij de koper.

Financiële controle losse legborden wijzigt

De logistieke afhandeling van de directe handel en klokhandel organiseren we in een gecombineerd proces. Daarom ontkoppelen we de logistieke en commerciële processen. De logistieke middelen zetten we nu breed in. Zo verzorgen we de logistiek slimmer en efficiënter - van tuin tot koper. Deze verandering heeft ook gevolgen voor de facturatie van onze logistieke middelen. Zo verandert de financiële controle op losse legborden.

Aanvoerders en kopers controleren voortaan de betalingen van losse legborden op de nieuwe PDF-factuur. Het aantal losse legborden dat Royal FloraHolland uitgaf of innam, staat voortaan bij emballage.


Kopers controleren daarnaast het aantal losse legborden op de vernieuwde pakbon. Hier vind je altijd alle losse legborden die horen bij de stapelwagen. Dit komt exact overeen met de factuur en is een goede manier voor financiële controle van losse legborden.


Bekijk ook deze video, met uitleg over de nieuwe verrekening en controle van losse legborden.