Jaarverslag 2023
Headerfoto jaarverslag 2023

Jaarverslag 2023

2023 was een jaar met twee gezichten. Steven van Schilfgaarde, CEO, en David van Mechelen, CFO, blikken terug en kijken vooruit.

Voorwoord: CEO Steven van Schilfgaarde

2023, een historisch jaar

In 2023 hebben we vele mijlpalen gerealiseerd. Zo vond verdere harmonisatie van onze logistieke hubs plaats, groeide ons digitale platform Floriday, zijn we gestart met Centraal Veilen en is er overeenstemming over de Ledenpakketten bereikt. Daarentegen is het financieel resultaat met een verlies van 17 miljoen euro teleurstellend.
Financiële toelichting: CFO David van Mechelen

Financiële resultaten onder druk

In 2023 hebben we net als vorig jaar de grens van 5 miljard productomzet doorbroken. Toch is dit teleurstellend omdat het verlies groter is dan we verwacht hadden namelijk 17 miljoen na belasting. Het was een combinatie van factoren die onze financiële resultaten onder druk zette. Wat die factoren waren en hoe we in 2024 zwarte cijfers schrijven, licht ik graag toe.

Kerncijfers 2023

Makkelijk handelen

Royal FloraHolland brengt vraag en aanbod digitaal en fysiek samen op onze grote internationale sierteeltmarktplaats. We investeren in het verbeteren en vernieuwen van onze handelsmogelijkheden. Zodat we samen kunnen groeien. Hierbij richten we ons op verschillende handelsmogelijkheden, zoals veilen (de klok), Klokvoorverkoop, directe handel (dag- en termijnhandel) of Direct bieden.

Passende logistiek

Royal FloraHolland levert kwekers en kopers logistieke diensten. Van het ontvangen, sorteren, opstellen en distribueren van product tot en met het afleveren. We begrijpen dat logistiek flexibel, efficiënt en betrouwbaar moet zijn. We vernieuwen om klanten oplossingen te bieden die aansluiten bij hun bedrijfsprocessen. Als spil in de logistieke keten, zien wij kans om deze slimmer en meer klantgericht te organiseren.

Slim ondernemen

Een ondernemer in sierteelt moet veel verschillende kwaliteiten en vaardigheden combineren. Zoals kennis over bloemen en planten, financieel beheer, (productie) processen en het selecteren en begeleiden van medewerkers. Royal FloraHolland ondersteunt kwekers en kopers hierbij met onder meer 100%-betaalgarantie, gezamenlijke inkoopvoorwaarden, logistieke oplossingen, adviesdiensten en vastgoed.

Duurzaamheidsrapportage

Royal FloraHolland neemt haar verantwoordelijkheid op het vlak van ESG (Environmental, Social and Governance, ofwel Milieu, Sociaal-Maatschappelijk en Bestuur). Met deze duurzaamheidsrapportage volgens de CSRD bieden we inzicht in onze voortgang op het gebied van duurzaamheid, waarmee we als coöperatie waarde creëren voor de langetermijn.

Downloads

Download hier het jaarverslag en de jaarrekening.