Betrouwbare transparante sierteeltmarktplaats

Betrouwbare en transparante sierteeltmarktplaats

Zeker van je zaken!

Consumenten vragen steeds vaker om aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten. Betrouwbaarheid en transparantie van ons platform is dan ook een absolute must voor de reputatie van de sector.

Digitaal veilig platform

We investeren in een omgeving die bestand is tegen aanvallen van cybercriminelen en zijn één van de initiatiefnemers van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport.

Certificering (eenduidige duurzaamheidscriteria)

Betrouwbaarheid en transparantie van relevante duurzaamheidsaspecten is eenduidig aantoonbaar via certificering. We beseffen ons dat duurzaamheid verder gaat dan certificering, maar ook dat certificering een belangrijke stap is om objectivering en transparantie over duurzaamheid te realiseren. Samen met handelsbedrijven, de VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten) en FSI (Floriculture Sustainability Initiative) werken we aan bewustwording en zo stimuleren we meer transparantie in de keten.

Footprint verkleinen

We zetten in op de ontwikkeling van een productfootprint, een onafhankelijke en wetenschappelijke methode om de milieu-impact van bloemen en planten te berekenen, te vergelijken en te monitoren.

Weerbare sierteeltsector

Samen met de douane, politie en andere overheden werken we eraan om de sector structureel veiliger en weerbaarder te maken.

Plantenpaspoort

We hechten veel waarde aan transparantie over onze bedrijfsvoering. Het plantenpaspoort is daar een voorbeeld van. Sinds eind 2019 is het plantenpaspoort verplicht voor alle planten, bloembollen en diverse zaden die binnen de EU verhandeld worden en bestemd zijn voor opplant of om geplant te blijven. Dit is opgenomen in de EU plantgezondheidsverordening. Het plantenpaspoort zorgt voor duidelijkheid over de identiteit en oorsprong van planten en plantaardig materiaal. Dit is belangrijk om uitbraken en mogelijke verspreiding van schadelijke ziekten en plagen te voorkomen, door snelle tracering. Het plantenpaspoort is ook een officieel bewijs dat planten gecontroleerd zijn door de leverancier. Deze verklaart hiermee dat de planten geen schadelijke quarantaineorganismen (Q organismen) bevatten. Zo kunnen de planten vrij worden verhandeld in de EU zonder controles aan de landsgrenzen.

Alle aanvoerders van onze sierteeltmarktplaats zijn wettelijk verplicht hun planten te voorzien van een plantenpaspoort. Zonder kunnen wij de planten niet veilen. Het plantenpaspoort wordt fysiek aangebracht per kleinste handelseenheid, bijvoorbeeld op plantniveau (verplicht vanaf potmaat 10), tray of doos. Mede dankzij het plantenpaspoort kopen onze kopers zonder zorgen planten op onze sierteeltmarktplaats.

Aanvoerders en kopers vinden praktische informatie over het plantenpaspoort op deze speciaal daarvoor ingerichte webpagina en op externe websites van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NAK Tuinbouw en de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland.

Snel naar de andere pijlers?

Bevogen vitale mensen

Bevlogen en vitale mensen

Samen bereiken we meer

Lees meer
Leefbare planeet

Leefbare planeet

Groen is meer dan mooi

Lees meer
Royal Flora Holland jaarverslag 2023 CSRD duurzaamheid

Samen groener groeien

Onze duurzame ambitie

Lees meer

Gerelateerd nieuws