Royal FloraHolland - Royal FloraHolland neemt ‘groene’ nieuwbouw in Aalsmeer in gebruik

3 maart 2021
Floradome opening 01

Het vernieuwde kantoorgebouw Floradôme van Royal FloraHolland in Aalsmeer is op 2 maart 2021 in gebruik genomen. In verband met de corona-richtlijnen verrichtten David van Mechelen, CFO van Royal FloraHolland, en Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland, de opening in een heel klein gezelschap. Maar de vreugde was er zeker niet minder om.

Vijf jaar is er gewerkt om het oude kantoorgebouw te renoveren waar verbinding met de sector en medewerkers in terugkomt en duurzaamheid centraal staat. Zodra de richtlijnen het toestaan, kunnen onze medewerkers hier gaan werken en kwekers, kopers en anderen verwelkomen. Met sedum op de luifels en het natuurlijke voorterrein oogt het nieuwe pand heel groen. Ook op andere plekken is 'Floradôme' bijzonder groen te noemen. Zo bevat het gebouw ontelbaar veel planten en is een deel van het oude kantoorgebouw hergebruikt.

"Duurzaamheid is een onderwerp dat wij heel belangrijk vinden. En dit laten we dan ook terugkomen in ons nieuwe kantoor Floradôme in Aalsmeer." Aldus CEO Steven van Schilfgaarde. Die missie is op alle punten geslaagd. Paul de Ruiter Architects, gespecialiseerd in duurzame architectuur, tekende voor het ontwerp van het nieuwe kantoor. Circulair grondstof gebruik, bijdrage aan CO2 neutraal energiegebruik, hergebruik van materialen, aandacht voor vogels en insecten en vanaf elke werkplek zicht op groen. Steven: "In 2016 zijn we gestart met de herontwikkeling van onze kantoren in Aalsmeer. Dat was nodig om voor nu en in de toekomst een aantrekkelijke, gezonde en veilige werkomgeving voor medewerkers te hebben. Het nieuwe kantoor in Aalsmeer moet een kwalitatief hoogwaardige samenwerkplek zijn met ontmoetingsruimtes voor collega's, leden en kopers."

Groen op de luifels

Architect Paul de Ruiter: "Uitgangspunt was om het bestaande kantoor Zuidzicht in Aalsmeer te renoveren en uit te breiden met circa 5.000 m2 tot één functionerend kantoor met een iconische uitstraling." Floradôme heeft een imposante halfronde vorm. Door de buitengeval van maximaal glas te voorzien, kunnen de medewerkers optimaal profiteren van gezond daglicht en genieten van het uitzicht. De grote overstekende luifels beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon en zijn zo ontworpen dat er bloemen en planten kunnen groeien. Paul: "Groen past natuurlijk in alle opzichten heel erg goed bij Royal FloraHolland."

Veilingkarren hergebruikt

Om tot een CO2 neutraal energiegebruik te komen, is het gebruik van energie geminimaliseerd, wordt duurzame energie opgewekt en worden er daarnaast geen fossiele brandstoffen verbruikt. Ook voor het verwarmen en verkoelen van het pand worden heel wat zuinige maatregelen ingezet. Daarnaast is het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt door gebruik te maken van reststromen en hernieuwbare grondstoffen. "Door toepassing van deze duurzame en verantwoorde materialen is de impact van de bouw van Floradôme op het milieu geminimaliseerd", vertelt Friso Sijbertsma, projecteigenaar en stuurgroeplid Floradôme.

Door het skelet en schil van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 in het geheel te hergebruiken, is 62% C02 bespaard ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Voor het tapijt, vitrage, isolatiemateriaal en de balie bij de receptie zijn oude visnetten, spijkerbroeken, aangespoeld plastic en PET-flessen gebruikt.

De wanden op de begane grond zijn gemaakt met profielen van stapelwagens en ook de bloemenfusten onder de monitoren zijn hergebruikt. Ook op de andere verdiepingen zijn materialen van veilingkarren gebruikt: de halfhoge scheidingswanden met planten zijn gemaakt van oude legborden en profielen van de veilingkarren. Een betere verwijzing naar de bloemenveiling en het kantoorgebouw is er bijna niet.