Royal FloraHolland - Directie Royal FloraHolland besluit tot stapsgewijze handhaving milieuregistratie en milieucertificering

23 oktober 2020
Royal floraholland milieucertficaat 455x256

De directie volgt het advies van de Ledenraad van 8 oktober 2020 jl. en voert de handhaving op digitale milieuregistratie en milieucertificering stapsgewijs in. Ook blijft er aandacht voor het commitment van de handel en het invullen van de randvoorwaarden.

Op 8 oktober jl. bracht de Ledenraad een positief advies uit aan de directie over het handhaven en sanctioneren van de verplichte digitale milieuregistratie en milieucertificering. Daarbij gaven Ledenraadsleden aan zich zorgen te maken over het commitment van de handel, de impact voor de kleine kwekers en of de randvoorwaarden voldoende zijn ingevuld. De zorgen en signalen uit de Ledenraad zijn nadrukkelijk meegenomen in het directiebesluit.

Stapsgewijze invoering

Voor een aantal kwekers is de verplichting tot digitale milieuregistratie en milieucertificering een uitdaging. Om hen tegemoet te komen, start Royal FloraHolland stapsgewijs met handhaven, op basis van omzetgrootte. Dit geeft kwekers met een lagere omzet en kwekers buiten Nederland meer tijd om zich te oriënteren op de opties voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. Ook is er rekening gehouden met uitzonderingen en bijzondere situaties. Zo is er een stoppersregeling voor lid-aanvoerders die overwegen om op de korte termijn te stoppen met hun bedrijf.

Gezamenlijke aanpak sierteeltketen

CEO Steven van Schilfgaarde: "Duurzame productie en producten worden de norm. Met digitale milieuregistratie en milieucertificering spelen we in op die veranderende vraag vanuit de markt, overheid en maatschappij. Het maakt onze duurzaamheidsinspanningen op een controleerbare manier transparant. Maar wij begrijpen de zorgen van onze kwekers. Wij zullen ons daarom maximaal inspannen om ervoor te zorgen dat zowel aan kwekerszijde als aan handelszijde commitment ontstaat voor volledig gecertificeerd duurzame productie en inkoop. Wij zullen dit doen in nauwe samenwerking met onze aanvoerders, maar ook met de VGB en het Versnellersinitiatief (Dutch Flower Group, Royal Lemkes, Waterdrinker, FleuraMetz en Royal FloraHolland).

Invulling randvoorwaarden

Een van de gestelde randvoorwaarden is het helpen van kwekers die nog niet zijn gestart met digitale milieuregistratie en milieucertificering. Om kwekers persoonlijk te informeren of op weg te helpen is er een Supportteam ingericht.

Daarnaast moeten kwekers een keuze hebben. Op dit moment voldoen MPS-ABC, KFC (Kenia) en Florverde (Colombia) al aan de eisen voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. De organisatie GLOBALG.A.P. introduceert zeer binnenkort een nieuwe milieumodule. Wanneer het zover is, biedt GLOBALG.A.P., in samenwerking met digitale registratietools, een complete oplossing.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan de volgende stappen:

  • Op onze website royalfloraholland.com/milieuregistratie vindt u meer informatie, bijvoorbeeld bij de "Veelgestelde vragen".
  • Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons Contact Center. U kunt ook bellen of whatsappen (088 789 89 89). Zij helpen u graag verder.
  • Heeft u specifieke vragen? Dan brengen onze collega's van het Contact Center u in contact met ons Supportteam. Dit team is speciaal voor dit onderwerp opgericht. Zij staan u persoonlijk te woord en helpen u graag verder.