Royal floraholland ora

Onlangs stelden we Walter Schoenmakers en Eline Verschoor, Orderrisico-adviseurs bij Royal FloraHolland, een aantal vragen over contractmogelijkheden. Orderrisico-advies is een dienst die zij al jaren uitvoeren voor kwekers en kopers. Sinds kort is deze dienst eenvoudig toe te passen in uw bedrijf via Floriday. Werkt u veel met contracten? Of zou u hier wel meer over willen weten? Lees het interview met tips van de experts!

Het opstellen van een contract en vervolgens het inladen van het contract in Floriday is voor iedereen toegankelijk. Gaat u voor het eerst een contract aanmaken en heeft u een ingewikkeld contract? De Orderrisico-adviseurs kunnen u hierbij op weg helpen.

Wat doet een Orderrisico-adviseurs bij Royal FloraHolland?

"Orderrisico-adviseurs (ORA) adviseren ter bevordering van orders in de directe handel. Denk hierbij aan het schriftelijk vastleggen van orders en bemiddeling bij klachten en/of claims. Contracten kan ORA op verzoek van de kweker en koper opstellen of we geven advies bij contracten die zij zelf opstellen."

Hoe gaan jullie om met de informatie uit de contracten?

"Het mag logisch zijn dat wij daar zeer vertrouwelijk mee omgaan en de informatie alleen gedeeld wordt met de betrokken partijen. Voor andere partijen is deze informatie niet zichtbaar."

Welke tip zouden jullie kwekers/kopers mee willen geven (om te werken via Floriday)?

"Zorg dat de afspraken goed in Floriday opgenomen zijn, zodat er achteraf geen misverstand kan ontstaan. Maak bij de wat ingewikkeldere orders gebruik van de mogelijkheid om een pdf-formulier (contract) toe te voegen in Floriday. ORA kan dit formulier voor kwekers en kopers opstellen of we kunnen advies geven als mensen het zelf willen doen."

Hoe kunnen kwekers/kopers contact opnemen met ORA?

"Via het makkelijke e-mailadres ora@royalfloraholland.com."

Tip: Voor kwekers die hier meer over willen weten organiseren zij de workshop "Juridische valkuilen bij de directe handel".

Floriday en contracthandel in de praktijk

Wat kan Floriday betekenen voor kwekers en kopers die contracten hebben?

In Floriday kunt u langetermijnafspraken vastleggen met behulp van de functionaliteit 'contracthandel'. Met contracthandel worden afspraken bedoeld die u op de lange termijn maakt met een koper. Dit soort afspraken worden klantspecifieke aanbodsregels in Floriday, waar zowel de kweker als de koper op af kan roepen. Voor alle afspraken die gemaakt worden onder contracthandel geldt een verplichting tot afname.

Hoe verwerkt u het contract in Floriday?

Hiervoor is een uitgebreid maar eenvoudig stappenplan voor kwekers en kopers opgesteld. Door deze stappen te doorlopen maakt u een contract aan en kunt u na bevestiging van beide partijen aan de slag met 'afroepen'.

Hoe roept u af op het contract wat is opgesteld en vastgelegd in Floriday?

Zodra u binnen Floriday een contract heeft afgesloten met een koper (of als koper met een kweker) kunt u afroeporders gaan plaatsen op dit contract. De koper kan afroeporders plaatsen, maar dit kunt u ook zelf in Floriday.