Royal Flora Holland Leonard van Wijk1
Leonard van Wijk van Lisianthuskwekerij LionStar neemt deel aan de FPC Lisianthus. “Door erover te praten komen we dichter bij elkaar. En geduld hebben helpt ook. We maken als productgroep een mooi product en we groeien ieder jaar. Daar ben ik trots op.”

In een serie portretten brengen wij leden van Royal FloraHolland in beeld. Ondernemers, denkers en vernieuwers die met elkaar en het management van Royal FloraHolland het gesprek aangaan. Over de vraagstukken waar we als coöperatie voor staan. Bijzondere mensen met eigen ideeën en een gezamenlijke droom: een bloeiende toekomst voor onze coöperatie.
Leonard van Wijk (29 jaar)
  • FPC Lisianthus
  • Lisianthuskwekerij LionStar
  • Lisianthus
  • Regio Bommelerwaard
  • Getrouwd en een dochter
“Ieder jaar maken we vanuit alle Lisianthiuskwekers een jaarboek Lisianthussen en doen we andere gezamenlijke promotie activiteiten. Ik vind het heel goed dat we dit op deze manier samen oppakken. Zo’n compleet jaarboek maken, dat lukt je als individuele kweker bijvoorbeeld nooit. Door het samen te doen, bieden we een mooi aanbod. En dat maakt ons op nationale en internationale schaal interessant. Natuurlijk zijn we ook concurrenten van elkaar. Maar voor iedere soort en iedere kwaliteit is een markt. De één kweekt voornamelijk voor retail, terwijl de ander zich op de bloemisten richt. Zo’n samenwerking op het gebied van promotie hoeft dus niet te bijten. Samen houden we onze productgroep op deze manier sterk, wereldwijd.

Binnen de coöperatie is best wel wat aan de hand. Doordat ik lid ben van een FPC, zit ik dicht op het vuur. Zoals op de ontwikkelingen rondom digitalisering. Floriday zou het moeten worden, maar is zeker nog niet af. Verbeteringen gaan moeizaam doordat de nodige kennis en ervaring ontbrak bij Floriday bouwers. Maar we moeten als sierteelt wel stappen gaan maken, anders raken we te ver achterop. Dan wordt de stap steeds groter en moeilijker.

Bij de start werd onvoldoende rekening gehouden met de dagelijkse praktijk bij kwekers en handelaren. Dat zorgde voor de weerstand en problemen. Nu is het ook niet gemakkelijk om alle wensen en verschillen bij elkaar te brengen in één programma. Maar als je die stap maakt als Floraholland, dan moet je ook de power hebben om het af te maken.

Onze FPC is maar een klein onderdeel van de coöperatie. Namens onze achterban brengen we ideeën in. Hiermee voeden we de Ledenraad. We hebben geen rechtstreekse invloed op het beleid. Maar we kunnen wel kijken naar onze productgroep. Wat gaat er veranderen en hoe? Natuurlijk hebben we onderling ook discussies. Bijvoorbeeld over digitalisering of landelijk veilen. Voor mij ligt dit voor de hand, maar dat is niet voor iedereen zo. Door erover te praten komen we dichter bij elkaar. En geduld hebben helpt ook. We maken als productgroep een mooi product en we groeien ieder jaar. Daar ben ik trots op.”