Royal Flora Holland Andre Zuidgeest
Na zo’n anderhalf jaar vooral via het beeldscherm overleg te hebben gehad met collega-ledenraadsleden, mogen we elkaar nu weer fysiek ontmoeten. Zo ontzettend belangrijk voor de verbinding met elkaar, vertelt André Zuidgeest, oprichter van Villa Gerbera en lid van de Ledenraad.
We mogen weer! Als een zucht van verlichting klinkt dit door in onze samenleving. We mogen weer naar cafés en restaurants. De looprichtingen en afstandsregels die we op onze bedrijven hanteerden, mogen de prullenbak in. We mogen weer met grotere groepen bij elkaar komen. We mogen elkaar weer ontmoeten. En dat is niet voor ons als burgers fijn, maar ook voor ons als coöperatie.

Nieuwe energie

Kort geleden was ik aanwezig bij één van onze ledenbijeenkomsten. Zij aan zij zat ik daar met collega-kwekers. Na afloop was er een barbecue. En wat was het fijn. Ik kreeg er nieuwe energie van. Dat kwam overigens niet alleen door het lekkere eten dat ons voorgeschoteld werd.

Na lange tijd liep ik weer eens spontaan tegen collega-kwekers aan. We deelden kennis, wisselden tips en overpeinzingen uit. Ik ontmoette mensen die ik al lang niet meer had gezien. Ook de aanwezige directieleden waren goed en makkelijk benaderbaar. Niet te formeel, maar gewoon goed praten over onze prachtige sector en coöperatie.

Wat maakt nu dat ik hier zoveel energie van kreeg? In mijn hoofd komt één woord op. En dat is: verbinding. Anderhalf jaar lang spraken we elkaar vooral digitaal, en het is mooi dat dat kon. Maar uiteindelijk voel je pas echt verbinding met elkaar als je elkaar ziet en spreekt, in het echie dus.

Cement van de coöperatie

Die verbinding is volgens mij onmisbaar voor ons, voor onze coöperatie. We hebben het nodig om elkaar fysiek te zien en te spreken. Elkaar spontaan te treffen bij bijeenkomsten. Dat soort ontmoetingen - en de verbinding die we op deze manier maken - zie ik als het cement van onze coöperatie. Niet voor niets is de pay-off van Royal FloraHolland sinds dit jaar: ‘Connect to grow’. Samen laten we elkaar, onze ondernemingen en onze sector groeien. Samen hebben we veel power, en verbinding is daar een onmisbaar onderdeel van.

Dat merk ik ook in de Ledenraad. Een heel sterke groep ondernemers die het allerbeste voor de coöperatie en sector naar boven probeert te halen. En dat is niet altijd makkelijk, met zoveel verschillende meningen en belangen. Maar ook hier helpt die onderlinge verbinding die wij zo sterk voelen. Om scherp op elkaars mening te kunnen en durven zijn. En om altijd te blijven kiezen voor oplossingen die onze individuele bedrijfsbelangen overstijgen. Om zo altijd te gaan voor ons gemeenschappelijke belang.

Zoek elkaar op!

In de afgelopen periode was het soms lastig om je te verbinden. Of om je verbonden te voelen. Soms heb ik ook het gevoel dat het grote belang van verbonden zijn nog wel eens wordt onderschat. Daarom wil ik hier dat belang nog maar eens extra benadrukken. Zonder verbinding is onze coöperatie niets, hebben we geen bestaansrecht. Als we meer verbonden zijn hoop ik dan ook dat we meer over ‘onze veiling’ praten in plaats van over ‘de veiling’.

Wat kunt u doen? Eigenlijk is het heel simpel: zoek elkaar op. Bezoek die ledenbijeenkomsten. Praat mee in een FPC. Laat van je horen. Stem op de volgende Ledenraadsleden en kom in december naar de Dag van de Coöperatie. Verbind je met anderen. Dan krijg je vanzelf die energie die ik onlangs tijdens een ledenbijeenkomst voelde. We hoeven het niet allemaal alleen te doen, we zijn onderdeel van een groter geheel. En dat alleen al maakt ons - ondernemers in de sierteelt - enorm rijk.

André Zuidgeest
Lid Ledenraad Royal FloraHolland