Royal FloraHolland | Euro Plant Tray vanuit…
Terug naar overzicht

Euro Plant Tray vanuit kwekersperspectief: Bromelia Specialist aan het woord

7 februari 2024

Bromelia specialist
Stap voor stap werkt Royal FloraHolland aan de verduurzaming van logistieke middelen in de keten. De deelname aan Euro Plant Tray, een initiatief voor de introductie van een meermalig te gebruiken plantentrayserie, hoort daar ook bij. Hoe kijken kwekers tegen dit initiatief aan? In de reeks ‘Euro Plant Tray vanuit kwekersperspectief’ laten we kwekers aan het woord, met deze keer Geurt Stellaard van Bromelia Specialist.

Bromelia Specialist in De Kwakel is zo’n 14 jaar geleden opgericht en is ontstaan uit een samenwerking tussen Bunnik Bromelia en LKP Plants, vertelt directeur Geurt Stellaard. “Samen konden we een completer pakket aanbieden. De soorten die beide bedrijven voeren vullen elkaar mooi aan. We kunnen nu ieder seizoen iets aparts leveren, in plaats van jaarrond een gemengde doos. We hebben vijf productielocaties waar we op 240.000 m2 zo’n 10 miljoen Bromelia’s per jaar produceren.”

‘Goed geluisterd naar opbouwende kritiek’
Tegenover Euro Plant Tray heeft Geurt een positief-kritische houding. “Laat ik voorop stellen dat ik het idee van een meermalige plantentray van harte ondersteun. Het is goed om te kijken waar wij als keten kunnen verduurzamen als het gaat om logistieke middelen. De mening van een heel aantal kwekers is uitgebreid meegenomen bij dit project en dat is een goede zaak. Er wordt goed geluisterd naar opbouwende kritiek.”

“Maar als ik kijk naar ons eigen product, heb ik wel wat twijfels. Voorheen voerden wij onze planten aan in een plastic tray met een plastic hoes. Wij zijn overgestapt naar leveren zonder hoes, in een kartonnen doos. Met de Euro Plant Tray zouden we weer terug moeten naar een tray, maar voor de bescherming hebben we dan wel weer een hoes nodig. Ik vraag mij af of dat nou echt een verbetering is. Sterker nog, het zou voor ons een achteruitgang betekenen.”

‘Er moet nog veel gebeuren’
Ook twijfelt de kweker of de invoering per medio 2024 haalbaar is. “Ik heb het idee dat het bij de inkopers nog niet leeft. Ze weten er nog te weinig van. Er moet nog heel veel gebeuren om het systeem daadwerkelijk te implementeren. Er zal een pool moeten komen en er moet geïnvesteerd worden in een grote berg trays. Het is goed dat Royal FloraHolland hier een belangrijke rol in heeft, gezien de ervaring met logistieke processen en de huidige pool van fust.”

“Ik ben blij dat een bouwmarkt de nek heeft uitgestoken en alvast een miljoen trays heeft besteld voor Duitse kwekers. Dat zijn concrete stappen die je nodig hebt in zo’n project: zo kan het vliegwiel beginnen te draaien. Ik snap de keuze, want de bouwmarkt levert veel buitenproducten waar geen hoes omheen zit. Dan is de Euro Plant Tray natuurlijk een perfecte oplossing. Ik vind het een slimme zet. Daar heeft de keten meer aan dan aan het zoveelste praatgroepje.”

Perspectief vanuit Royal FloraHolland
Als keten willen we graag steeds duurzamer gaan werken. Vanuit onze positie in de keten, willen we initiatieven zoals Euro Plant Tray faciliteren, zodat onze kwekers en kopers de mogelijkheid hebben om hier gebruik van te maken. Op die manier kunnen partijen in de keten kiezen wat het beste past bij hun pad naar verduurzaming. De meermalige Euro Plant Trays, die nu in ontwikkeling zijn, vervangen dan ook niet 1-op-1 alle trays of dozen. Maar het speelt wel in op de behoefte om de afvalberg te verkleinen en duurzamer te gaan verpakken.

Wanneer de trays op de markt komen is nu nog niet exact duidelijk. Op dit moment zijn wij bezig om onze systemen en fysieke hubs klaar te maken voor een succesvolle introductie van Euro Plant tray. Zo werken we samen stapsgewijs naar een duurzame sierteeltketen.