Royal FloraHolland | Stolk Brothers: 'We maken prachtige…
Terug naar overzicht

Stolk Brothers: 'We maken prachtige producten, en dat kan prima duurzaam'

29 januari 2024

TOP pieterstolk
Stolk Brothers is finalist voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Dat alleen al is een podium waard. Voor dit bedrijf is duurzaamheid geen modewoord: goed zorgen voor de planeet zit in het DNA. Mede-eigenaar Pieter Stolk (rechts op de foto) vertelt er meer over.

'Het kan echt anders'
"Een mooi moment: afgelopen jaar leverden we onze eerste veenvrij gekweekte anthuriums aan tuincentra en bloemisten. En wat bleek? Ze merkten er helemaal niks van! Dat is een groot compliment. Voor onze klanten (en onszelf) ligt de lat hoog: we gaan voor het allerbeste. En dat kan dus heel goed veenvrij.

Met deze manier van telen experimenteren we al jaren. Pas toen we onze volledige productie veenvrij hadden – de teelt van anthuriums duurt relatief lang – communiceerden we erover. Mooi om te zien dat klanten geen verschil in kwaliteit opmerkten. Voor mij is dit een perfect voorbeeld van dat het écht anders kan.

De rode draad in het totaalplaatje
Duurzaamheid zit Stolk Brothers in het bloed. Het begon ruim dertig jaar geleden, toen mijn vader erg ziek werd. Hij kreeg last van ernstige eczeem. Voor de dokter was duidelijk: dat komt door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Mijn vader stapte over op biologische bestrijders; hij kon niet anders. Maar het was meteen ook de eerste stap richting duurzaamheid. In die tijd werd gebruik van biologische bestrijders nog gezien als iets voor geitenwollensokkentypes. Maar ik - een kind nog - wist niet beter. Ik ben opgegroeid met duurzame kweek op het bedrijf. Duurzame inzetbaarheid – goed zorgen voor de mensen die bij ons werken – hoort daar ook bij.

Door de jaren heen voerden we duurzaamheid steeds verder door. We verwarmen de kas met restwarmte uit Rotterdam, we hergebruiken opgevangen water, we steken veel tijd in optimalisatie van het bodemleven, we gebruiken zo weinig mogelijk meststoffen en onze verpakkingen zijn gemaakt van FSC-karton. Buiten de kas hebben we een veld waar we samen met de WUR (Wageningen University en research) en Greenport West-Holland onderzoek doen naar functionele biodiversiteit. Duurzaamheid is geen strategie, maar een rode draad in het totaalplaatje van ons bedrijf. En het is iets wat klanten ook van ons verwachten. Dit is waarom ze bij ons kopen, naast ons aanbod van vitale, weerbare anthuriums natuurlijk.

Bedrijf en duurzaamheid: de juiste balans
Gaat dat altijd soepel? Zeker niet. Vernieuwen kost tijd, het vraagt om de juiste kennis en om ruimte voor experiment. Het duurt vaak even voor je beet hebt, en soms loopt het anders dan gepland. Het is niet voor niets dat we al langer bezig waren met veenvrije teelt, voor we veenvrije producten ook echt in de markt zetten.

Toch is het iets waar wij altijd voor gaan. We zijn als mensen, en als kwekers in het bijzonder, rentmeesters van de aarde. Het is aan ons om goed te zorgen voor de natuur en wereld, als dé voedingsbron voor onze producten. Daarbij is het zaak om altijd te zoeken naar de juiste balans. Met aan de ene kant het bedrijf, de productie en onze prijsstelling, en aan de andere kant verder kijken, vernieuwen en steeds zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het nóg duurzamer te doen.

Stimulans voor de sector
Twintig jaar geleden zijn we al eens genomineerd voor een voorloper van deze prijs. Ik zou het heel mooi vinden als we nu winnen. Niet alleen voor ons bedrijf, maar ook voor de sector. Want er gebeuren al heel mooie dingen. Duurzaamheid is geen 'geitenwollensokkending' meer. Linksom en rechtsom zetten collega’s steeds meer stappen om de aarde minder te belasten met de prachtige bloemen en planten die we samen kweken.

Als Stolk Brothers de Tuinbouw Ondernemersprijs wint, is dat wat mij betreft een mooie kroon op ons werk. En laten we als sierteeltsector zien: zie je wel, we maken prachtige producten, en kunnen dat ook op een verantwoordelijke, duurzame manier."

Op 6 maart wordt de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs bekend gemaakt tijdens een feestelijk evenement in Greenport Aalsmeer.