Royal FloraHolland | Samen stap voor stap naar duurzame…
Terug naar overzicht

Samen stap voor stap naar duurzame verpakkingen

5 december 2023

Naturalorchid5 12
Er spelen heel veel factoren een rol bij het kiezen van de juiste duurzame verpakking. Om deze keuze te vergemakkelijken begeleidt Royal FloraHolland op dit moment 12 van de 27 productcommissies (FPC’s) in hun zoektocht naar duurzaam verpakken. Door de juiste kennis en tools ter beschikking te stellen, maken we het voor onze leden makkelijker om stap voor stap een duurzamere productverpakkingskeuze te maken.

Met deze proactieve houding kiest Royal FloraHolland ervoor de wet- en regelgeving voor te blijven en zelf de regie te houden. Ook Orchidee Nederland is aan de slag gegaan met het verduurzamen van verpakkingen. Dit heeft al gezorgd voor praktische en inspirerende voorbeelden om aan hun eigen geformuleerde doelstellingen voor 2025 en EU-wetgeving in 2030 te kunnen voldoen.

Orchidee Nederland stelt heldere doelen
De frontgroep Verpakkingen van Orchidee Nederland is 1,5 jaar geleden proactief aan de slag gegaan met het verzamelen van informatie over duurzaam verpakken. Het leidde tot meer bewustwording en helderheid. Ook zijn er doelstellingen en adviezen geformuleerd, die worden aangescherpt op basis van praktijkervaringen, ontwikkelingen in de markt en wetgeving.

Kwekers van Orchidee Nederland ervaren het als positief om met elkaar op te trekken. Consultants van Partners for Innovation begeleiden hen in de materiaalkeuzes en het vinden van duurzame opties. Royal FloraHolland is ook betrokken bij dit project en helpt onder andere met het inrichten van de monitoring. Dit is een belangrijk onderdeel om de voortgang en impact van de duurzame verpakkingsinitiatieven te meten en te evalueren.

Praktische en inspirerende voorbeelden
Per verpakkingsonderdeel is door de frontgroep één of meerdere doelstellingen geformuleerd. De kweekpot moet bijvoorbeeld in 2030 uit minimaal 35% PCR-recyclaat bestaan volgens wetgeving. Orchidee Nederland stelt als doelen:

- in 2025 een kweekpot van 60% gerecycled plastic
- in 2030 90% gerecycled plastic waarvan tenminste 35% PCR-materiaal.

Een uitdagende doelstelling, maar diverse kwekers gingen al over op kweekpotten op basis van 99,9% gerecycled materiaal. Geest Potplanten ging met succes al een stap verder door voor de zogenoemde diepgetrokken potten met 30% minder materiaal te kiezen. Eén pot is hierdoor 5 gram lichter, wat bij Geest neerkomt op een besparing van zo’n 15.000 kilo plastic per jaar om potten te maken.

Bij het gebruik van hoezen is één van de doelstellingen om in 2030 40% minder plastic te gebruiken. Stolk Flora ontwikkelde de papieren traywikkel Your Natural Orchids. Door de complete tray in papier te wikkelen, is het afzonderlijk inpakken van iedere Phalaenopsis niet meer nodig. Het is een ideale verpakking voor bijvoorbeeld tuincentra en bloemisten die planten meteen uit de hoes halen. De potentiële besparing bij Stolk Flora is enorm en kan oplopen naar 58 ton plastic per jaar.

Lees meer
Europese Green Deal heeft impact op ontwerp en gebruik van sierteeltverpakkingen

Kies met de Beslisboom de meest duurzame verpakking