Royal FloraHolland | De individuele kweker-minimumprijzen:…
Terug naar overzicht

De individuele kweker-minimumprijzen: 2 kwekers delen hun ervaring

8 december 2023

Johanbuis
Per 1 januari 2024 vervallen de collectieve minimumprijzen en zijn de individuele kweker-minimumprijzen de standaard. Hoe werkt het instellen van een eigen minimumprijs in de praktijk en welke voordelen biedt het? We vragen 2 kwekers naar hun ervaringen.

Kwekerij Mediaverdi deed in augustus mee met de pilot vanuit FPC Anjer, Holstein Flowers heeft al enkele jaren ervaring met het instellen van een eigen minimumprijs. Hieronder lees je hun ervaringen.

Johan Buis (kwekerij Mediaverdi, foto): varieer met de prijs
Mediaverdi is een familiebedrijf dat al 5 generaties lang sneeuwballen en anjers kweekt. Gevestigd in Aalsmeer heeft de kwekerij beschikking over 3400 m2 kas en 1 hectare buiten, voor de teelt van de trekheesters.

Mediaverdi nam vanuit FPC Anjer deel aan de pilot voor het instellen van een individuele kweker-minimumprijs. “In het verleden deed ik nooit wat met een minimumprijs, simpelweg omdat ik het niet nodig vond”, vertelt eigenaar Johan Buis. Hij runt het bedrijf samen met zijn zoon en vrouw, en ook zijn vader helpt nog iedere dag mee.

“De collectieve minimumprijs voor anjers lag op 4 cent, maar gelukkig zaten wij nooit op dat randje van de markt. Ik heb de prijs serieus hoger gezet tijdens de pilot, variërend van 8 tot 20 cent, afhankelijk van soort en kwaliteit. Je moet de prijs ook weer niet extreem hoog zetten, anders loop je het risico op doordraai.”

Streng in de selectie
Doordraai maakt Johan gelukkig eigenlijk nooit mee. “We zitten aan de bovenkant van de markt en zijn streng in de selectie. Wij voeren meer sorteringen/kwaliteiten aan dan je gemiddeld van een bedrijf als het onze zou verwachten. Alleen tijdens corona zijn er weleens sneeuwballen doorgedraaid, maar dat herstelde toen ook snel weer.”

Tijdens de pilot maakte de kweker wel een keer mee dat er een partij op 8 cent, de minimumprijs, uitkwam op de klok. De veilingmeester deed nog een poging en toen gingen ze voor 10 cent weg.

Variëren met de prijs
Heeft Johan nog tips voor andere kwekers? “Ik zou wel goed variëren met de minimumprijzen voor verschillende soorten en kwaliteiten. Bij anjers heb je bijvoorbeeld soorten met veel pluis of weinig pluis en bijvoorbeeld nieuwe introducties. Die hebben een hogere kostprijs, omdat daar meer arbeid in zit. Variatie in prijs houdt ook de kopers scherp.”

Leo van Holstein (Holstein Flowers): gewenning bij kopers
Holstein Flowers is met 11 hectare verdeeld over 2 locaties een van de grootste gerberakwekers ter wereld. Het familiebedrijf uit De Lier biedt met meer dan 140 soorten een bijzonder brede range aan variëteiten.

Balans vinden
Holstein Flowers werkt al jaren met een individuele minimumprijs, vertelt Leo van Holstein. “De collectieve minimumprijs was destijds ingesteld op 4 cent, maar daarmee konden wij niet uit de voeten. Het is daarom positief dat we onze eigen prijs konden instellen. We kweken namelijk ook exclusieve soorten, waarvoor we een hogere prijs willen hebben. In het bepalen van je minimumprijs moet je wel een balans vinden, want als je ‘m te hoog instelt, prijs je jezelf weer uit de markt.”

Flexibiliteit en vrijheid
“Het heeft ook wel geleid tot een bepaalde gewenning bij kopers, merken we. Ze weten wat er minimaal betaald moet worden. Maar het blijft uiteindelijk altijd een markt van vraag en aanbod: als er veel aanbod is, gaat nu eenmaal de prijs naar beneden. Daarom is het prettig dat je je prijs steeds zelf kunt aanpassen en daarmee kunt manoeuvreren. In de winterperiode zetten wij ‘m wat hoger en in het voorjaar, wanneer er meer aanbod is, zetten we de prijs wat lager in. Het is goed dat we daar flexibel in kunnen zijn en de vrijheid in hebben.”

Heeft Leo nog tips voor andere kwekers? “Durf je prijs neer te zetten, en wees niet bang dat je product niet gekocht wordt. Het zal altijd een markt van vraag en aanbod blijven, maar als jij denkt dat je een goed product hebt, dan mag je dat best duidelijk maken met een iets hogere minimumprijs.”

Meer informatie over de individuele kweker-minimumprijzen? Hier staat alles nog even op een rijtje.