Royal FloraHolland | Alle rozen via centrale klokken geveild
Terug naar overzicht

Alle rozen via centrale klokken geveild

30 november 2023

Centraal veilen

Een mijlpaal in de geschiedenis van Royal FloraHolland! Vandaag zijn alle rozen via centrale klokken geveild. Een grote en belangrijke verandering op weg naar een optimale prijsvorming.

Na maanden van voorbereiding hebben we vandaag voor het eerst alle rozen op 4 centrale klokken geveild. Voor iedereen een spannend moment, want alle testen lieten een groen licht zien, maar wat zou de praktijk opleveren? Vanochtend om 04:30 uur wees de random locatie loting uit dat Aalsmeer als eerste werd geloot, gevolgd door Naaldwijk en daarna Rijnsburg. Om 06:00 gaf CEO Steven van Schilfgaarde het startschot om te gaan veilen! “Een kleine stap na de super voorbereiding, maar een mooie oprecht grote stap voor Royal FloraHolland en de sector. Ik heb het gevoel dat we de fusie eindelijk hebben afgerond. Na 8 jaar over dit onderwerp te hebben gesproken, hebben we het vandaag gewoon gedaan”, aldus Steven.

Even wennen
Voor de veilingmeesters was het spannend. In een nieuwe klokomgeving, met andere kwekers dan je gewend bent te veilen, andere cultivars op je klok, kortom genoeg dingen die anders waren dan de vorige dagen. “Natuurlijk had iedere veilingmeester zich voorbereid, maar toen na 06:00 uur bleek dat alles ging zoals het zou moeten gaan, volgde een moment van ontlading”, aldus Wim Könst, veilingmeester van klok C09 in Aalsmeer.

Veel animo vanuit kopers
Het aantal ingelogde kopers schoot direct naar grote hoogtes. Op sommige momenten was het aantal ingelogde kopers het dubbele van het normale aantal op de donderdag, dus dat gaf direct vertrouwen. De eerste conclusie konden we trekken: kopers wisten ons te vinden! Voordat de officiële veiling startte om 06:00 uur, werd kopers de mogelijkheid geboden om door middel van het kopen van testpartijen, te controleren of zij konden inkopen. Dit werd als zeer positief ervaren en zullen we de komende veildagen ook zeker aanhouden. Dit bood direct een mogelijkheid om een koper te helpen met de KOA-instellingen. Veilingmeesters hebben na het veilen een aantal kopers gesproken en die gaven aan over het algemeen meer overzicht te hebben, omdat ze minder klokken hoeven bij te houden. Dit beeld bevestigde de voorzitter van de FPC Roos, Richard Kneppers, ook: “Minder klokken bijhouden geeft kopers meer overzicht. Het koopproces wordt hier rustiger van.”

Ontwikkelingen nauwgezet volgen
De komende weken blijven de veilingmeesters de ontwikkelingen op de centrale klokken nauwgezet volgen. Want het is lastig om na 1 dag al iets over de prijs te zeggen.November is een periode van een aanbodsmarkt en we zien de prijzen de afgelopen week onder druk staan. Dit is niet alleen te merken bij rozen, maar constateerden we ook bij de andere bloemen.

Focus op makkelijk handelen
Het is nog vroeg, maar de eerste berichten om andere producten ook centraal te veilen, zijn al binnengekomen. Als Royal FloraHolland blijven we, in opdracht van onze leden, streven naar een sterke internationale sierteeltmarktplaats. Daarom investeren we continu in de verbetering en vernieuwing van onze handelsmogelijkheden met als doel makkelijk handelen.

Meer weten?
Meer weten over wat centraal veilen voor jou betekent? Kijk eens op onze website. Of neem contact op met onze collega’s van het Klant Contact Center via +31 88 789 89 89. Ze staan voor je klaar van maandag t/m donderdag van 05.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 05.30 - 16.00 uur.