Terug naar nieuwsoverzicht

Tuinbouw Ondernemersprijs: blink je uit in innovaties, duurzaamheid en goed werkgeverschap? Meld je aan!

20 november 2023

Tuinbouwondernemersprijs Van der Avoird Trayplant wint TOP 2023
Innovatieve ondernemers in de tuinbouw kunnen zich tot 20 december aanmelden voor de 36e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Met de prijs vestigt Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs de aandacht op goed en innovatief ondernemerschap binnen en buiten de sector. Innovaties, duurzaamheid, goed werkgeverschap én veerkracht binnen de dynamische tuinbouwsector komen daarmee in de spotlights te staan. Royal FloraHolland is een van de vaste partners en sponsoren van Tuinbouw Ondernemersprijs.

De prijs is een beloning voor uitmuntende prestaties en spoort ondernemers aan tot vernieuwing. Dit past uitstekend bij de duurzame ambitie van Royal FloraHolland. Onze sector staat voor grote uitdagingen en kansen op het gebied van duurzaamheid. Zowel vanuit consumenten, als vanuit de maatschappij en wetgeving. Vanuit Royal FloraHolland zetten we ons er actief voor in om samen met de sector op het gebied van milieu, mensen én organisatie het verschil te maken. We willen hierin het goede voorbeeld geven én voorloper zijn. Daar hoort ook bij dat we kwekers en kopers stimuleren en faciliteren in de duurzaamheidstransitie. Verduurzaming van de sierteelt is nodig. Zo houden we de wereld leefbaar voor toekomstige generaties. De Tuinbouwondernemersprijs is een belangrijke erkenning en stimulans voor kwekers die een inspireren met hun aanpak om te verduurzamen, waarmee zij positief bijdragen aan de reputatie van de sector als geheel.
Tuinbouwondernemersprijs
Durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, innovatie en duurzaam ondernemen typeren kandidaten van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. Een vakkundige jury beoordeelt alle nominaties voor de Tuinbouwondernemersprijs én de Themaprijs ‘Circulair ondernemen’. Zij kijken daarbij onder andere naar hun visie, strategie, bedrijfsresultaten, goed werkgeverschap, het benutten van marktkansen, innovatie, creativiteit en aanpassingsvermogen.

Bekijk alle criteria

Past jouw onderneming in dit profiel of ken je een goede kandidaat?

Aanmelden of een andere organisatie voordragen kan tot 20 december 2023!

Vakjury beoordeelt de nominaties

Op dinsdag 16 januari 2024 maakt Tuinbouwbouwondernemersprijs de nominaties bekend. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 6 maart 2024.


Lees meer over de Tuinbouw Ondernemersprijs
Jolanda Heistek is bestuurslid van Tuinbouw Ondernemersprijs én manager Coöperatieve Diensten bij Royal FloraHolland. Zij is al jaren betrokken bij de Tuinbouw Ondernemersprijs. Als bezoeker, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomsten in de Keukenhof, en vorig jaar als directeur van Greenport West-Holland en medeorganisator van de Themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. Jolanda: “Onder mijn takenpakket bij Royal FloraHolland valt ook sponsorbeleid en van daaruit de rol als bestuurslid bij Tuinbouw Ondernemersprijs. Vanuit onze duurzame ambitie willen wij onze leden en klanten ondersteunen in de zoektocht naar betere producten en ondernemerschap. De Tuinbouw Ondernemersprijs is één van de manieren om dat te doen.”
Themaprijs: circulair ondernemen
“Circulariteit is een steeds belangrijker thema voor de ondernemer van de toekomst”, vindt Michiel F. van Ginkel, voorzitter van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Met de themaprijs geeft de stichting vooruitstrevende tuinbouwondernemers die de overgang naar een circulaire bedrijfsvoering maken een podium. Ronald van den Breevaart is directeur van Greenport Aalsmeer. Als regionale partner organiseert hij dit jaar de themaprijs: “Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Greenport Aalsmeer richtte hiervoor een  programma rondom circulariteit in. Het bestuur wil de themaprijs graag uitreiken aan een bedrijf, organisatie of initiatief dat zich op een bijzondere manier onderscheidt op het gebied van circulariteit en al volop bezig is om de sector te verduurzamen. Heb je initiatief dat leidt tot minder verspilling door hergebruik van grondstoffen, onderneem je in harmonie met de omgeving en mét aandacht voor de leefomgeving? Meld je dan vooral aan voor de Themaprijs!

Hoe past deze themaprijs binnen de duurzame ambitie van Royal FloraHolland?
De themaprijs die circulair ondernemen bevordert past uitstekend binnen de duurzame ambitie van Royal FloraHolland. Jolanda Heistek: “Vanuit ons streven naar een leefbare planeet willen we de impact op het milieu minimaliseren. Dat doen we hergebruik van grondstoffen, zo min mogelijk afval produceren en verspilling van grondstoffen tegen te gaan. We vinden de themaprijs voor circulair ondernemen dan ook een belangrijke erkenning voor ondernemers die hierin een voorbeeld zijn.

Circulair ondernemen zie je bij Royal FloraHolland onder andere terug bij de ontwikkeling van bedrijfsruimten, waar we zoveel mogelijk duurzame en circulaire bouwmaterialen en technieken toepassen. We zetten ook in op duurzame transportverpakkingen, zoals bloemen- en plantenfusten en werken nauw samen met kwekersgroepen (Royal FloraHolland productcommissies) om productverpakkingen te verduurzamen.”

Bekijk ook de website Tuinbouwondernemersprijs