Royal FloraHolland | 'Een betere spreiding helpt ons bij de…
Terug naar overzicht

'Een betere spreiding in afleveren helpt FM Group enorm bij de voorspelbaarheid'

24 november 2023

Danny FM Group2
Dat kopers steeds vaker zelf kunnen bepalen wanneer zij hun handel geleverd krijgen, zorgt voor een betere spreiding. Zo kunnen zij het moment van afleveren beter voorspellen. Danny van Bergen Henegouwen, directeur inkoop snijbloemen bij FM Group*, is positief over deze ontwikkeling. ‘Het helpt ons enorm.’


Royal FloraHolland richt stap voor stap de logistiek anders in. In plaats van verdelen gaan we over op orderpicken en afleveren op tijdvakken. Dat is echt een andere afleverdynamiek, omdat de veilvolgorde niets meer zegt over het aflevermoment, wat voorheen wel een indicatie was.

Het mooie is dat kopers die afleverdynamiek steeds meer zelf kunnen beïnvloeden. Met Select Delivery leveren wij in een gekozen tijdvak. Voor het reguliere afleverproces kunnen kopers nu ook zelf kiezen in welk van de twee tijdvakken zij hun handel geleverd willen krijgen. Ze bepalen bij wijze van spreken van hun eigen eindtijden. Per hub, per dag en per koperplaat. Voor FM Group een hele verbetering, vertelt Danny.


Op tijd en compleet vertrekken cruciaal
“Wij vinden het heel belangrijk om te weten wanneer wij onze producten binnen krijgen, want op tijd en compleet vertrekken is cruciaal. Bij ons komen dagelijks duizenden partijen binnen. Met onze Preferred Suppliers zijn wij twee jaar geleden gestart met project BOB. BOB staat voor juiste Belading, Op tijd leveren, Barcode per partij. BOB helpt ons met het efficiënt verwerken van de binnenkomende partijen, zodat we de belofte naar de klanten waar kunnen maken.”“Voorheen hadden we alleen de veilvolgorde als indicatie voor de aflevertijd en moesten we soms erg lang wachten tot de laatste producten binnen waren. Nu met tijdvaklevering werkt het voor ons veel beter: we hebben meer richting. Ik weet nu hoe laat mijn laatste partij binnen is.”


Niet alles hoeft vroeg
Bij Select Delivery kan FM Group nu ook per koperplaat een tijdvak activeren. “Dat maakt het juist zo interessant, omdat ik dan delen van de handel eerder en delen later kan krijgen. Want niet alles hoeft vroeg. Sommige klanten hebben hun producten pas de volgende dag nodig. Dan is het geen probleem als dat later geleverd wordt. Sterker nog: het moment van afleveren wordt betrouwbaarder als de handel meer gespreid wordt.”Welke wensen zijn er nog voor de toekomst? Danny: “Het ultieme zou zijn als ik nóg specifieker kan aangeven wanneer ik wat wil hebben. Nu gaat het tot op koperplaatniveau, maar binnen zo’n plaat zitten soms ook alweer 100 partijen. Misschien wil ik wel een paar partijen, of zelfs delen daarvan, vroeger binnen hebben. Maar dat is nog toekomstmuziek.”


Meedenken en -doen
FM Group nam voor tijdvaklevering deel aan pilots in Rijnsburg en Naaldwijk. Danny: “Dat betekent voor ons een extra uitdaging, omdat wij gevestigd zijn in Aalsmeer en dus ook nog rekening moeten houden met het transport vanuit Rijnsburg en Naaldwijk.” Toch werkt FM Group graag mee met pilots en nieuwe initiatieven. “We werken op veel vlakken met Royal FloraHolland samen en doen mee aan het klantenplatform en aan begeleidingsteams rondom de ontwikkelingen bij veilen en logistiek. Dat doen we graag. Dan kun je invloed uitoefenen en word je niet verrast. Als je laat zien dat je graag meedenkt, word je ook eerder gevraagd voor pilots, merken we.”

*
Onder FM Group vallen 16 merken, waaronder FleuraMetz en Hilverda de Boer. Ongeveer 5400 aanvoerders leveren aan FM Group, dat zo'n 32.500 klanten bedient in meer dan 100 landen.