Royal FloraHolland | ‘Onze achterban praat mee via de…
Terug naar overzicht

Column voorzitter FPC Boomkwekerijproducten: ‘Onze achterban praat mee via de productgroep’

23 november 2023

Hendrik Jan Blom
Een Volkswagen Crafter ombouwen tot camper? Hendrik-Jan Blom deed het, naast de drukte bij zijn bedrijf Allure Tuinplanten en zijn inzet voor de coöperatie. De vuurdoop van de camper was afgelopen juni, met een rit naar Pinkpop in Limburg.

Sinds dit jaar ben ik voorzitter van de FPC Boomkwekerijproducten. Ik draaide al een paar jaar mee, dus toen de vorige voorzitter stopte, dacht ik: ik pak die handschoen graag op. Om met Pippi Langkous te spreken: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' En voor mij is dit weer een fijne uitdaging. Als voorzitter moet je alles net even beter voorbereiden. Samen met Monique (van der Knaap, FPC-ondersteuner) stel ik de agenda op. Je moet vooraf goed weten wat er speelt.

Vraagtekens zetten

Een van de taken van een FPC-voorzitter is om vraagtekens te zetten bij actuele onderwerpen, zoals recent bij de ledenpakketten. Wat vinden we van de voorstellen van de Ledenraad en het bedrijf? En wat betekent dat voor onze productgroep? Het belang van de FPC ligt voor de hand. We kunnen vanuit onze productgroep meedenken en meepraten over zaken die van invloed zijn op onze verkoop via Royal FloraHolland. En dat doen we vooraf – dus wanneer de besluitvorming nog niet rond is. Dat is wat mij betreft constructiever dan het achteraf oneens zijn met beslissingen die al zijn genomen.

Passend voor de productgroep

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar werkt het ook in de praktijk? Wat mij betreft wel. Bij het opstellen van de ledenpakketten werd onze FPC bijvoorbeeld goed meegenomen. We zitten weliswaar niet als eerste aan tafel - in dit geval bedacht en beschreef de Ledenraad de eerste contouren - maar daarna konden wij hier meermaals onze gedachten over delen. En dat is fijn. Want zo kunnen we ervoor zorgen dat de ledenpakketten ook voor onze brede achterban zo veel mogelijk passend zijn. En inderdaad: niet alles wat wij bedenken wordt opgepakt. Dat kan ook niet: met 3500 verschillende leden moet iedereen wel een beetje water bij de wijn doen. En onze productgroep beslaat natuurlijk maar een klein percentage van het volledige ledenbestand.

Achterban in beeld

Een andere taak van mij als voorzitter, maar ook van de andere leden in de FPC, is het betrekken van onze achterban bij adviezen en besluitvorming. En daar zit de komende periode voor ons een punt van aandacht. Want een groot deel van onze achterban is geen lid van de coöperatie, maar zij beleveren wel veel klanten. Er is dus een zeker belang. Het benaderen is het probleem niet, maar het betrekken wel. Dus daar zetten we nu extra op in.

Ondernemers onder elkaar
Het belang van de FPC is ook dat we als ondernemers onderling praten over de uitdagingen waar we in de praktijk tegenaan lopen. Iedere vergadering beginnen we met een excursie of bedrijfsbezoek, en dan komen dat soort zaken vaak automatisch aan de orde. Zoals het vraagstuk om minder veen te gebruiken in de potgrond. Zo makkelijk is dat niet: planten drogen sneller uit zonder veen. Onze grassen zijn bijvoorbeeld al zo’n drie dagen onderweg naar de eindklant, zonder dat ze water krijgen. Dit geeft extra uitdagingen, en dan is het fijn om dat met elkaar te bespreken. Het haalt je even uit je eigen bubbel, en dat levert nieuwe inspiratie en ideeën op. Kortom: de FPC en het voorzitterschap daarin zijn voor mij waardevol. Ik zet me graag op deze manier voor onze coöperatie in!