Royal FloraHolland | Nederland Xylella-vrij: neem geen…
Terug naar overzicht

Houd Nederland Xylella-vrij. Neem geen planten mee vanaf je vakantieadres!

14 juli 2023

Olijfboom voorkom Xyella in Nederland Royal Flora Holland
Xylella fastidiosa is bezig aan een opmars vanuit Zuid-Europa. De bacterieziekte veroorzaakt bij olijfbomen de gevreesde olijvenpest. De bacterie is aangetroffen in Italië, Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk. Xylella is niet schadelijk voor mensen en dieren. Een uitbraak van Xylella kan voor de boom- en vaste plantensector, de perk-, kuip- en potplantensectoren en het openbaar groen wél grote economische gevolgen hebben.

Help mee om Xylella te voorkomen in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet er alles aan om Xylella buiten de deur te houden. Dat doen zij met controles aan de buitengrens, bij importeurs en bij tuincentra. Ook staat er een crisisteam klaar in geval er ook in Nederland sprake is van besmetting.

Maar ook jij kan helpen om Nederland Xylella-vrij te houden! Neem geen planten vanuit het buitenland mee naar huis. Je ziet niet altijd meteen of een plant ziek is of besmet. Koop je planten in Nederland, dan help je mee om Xyella en andere plantenziektes buiten onze landsgrenzen te houden.

In deze factsheet lees je meer over het quarantaine-organisme Xylella fastidiosa. Je leest ook wat jij kan doen om te voorkomen dat deze schadelijke bacterie ook hier zijn intrede doet.