Royal FloraHolland | Dag van de biodiversiteit: dít doen…
Terug naar overzicht

Dag van de biodiversiteit: dít doen Anthura en Hoek group aan biodiversiteit

22 mei 2023

Hoek group Royal Flora Holland 1

Biodiversiteit gaat over de verscheidenheid van plant- en diersoorten, alle micro-organismen en de balans tussen alle soorten op aarde. Biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Daarbij is het bevorderlijk voor de productie van sierteeltproducten. Helaas kan de biodiversiteit in Nederland wel wat hulp gebruiken. Royal FloraHolland-lid Anthura en koper Hoek group dragen hier hun steentje al aan bij.

Respect voor de natuur, focus op de natuur en biodiversiteit zijn onderdeel van het verhaal van Anthura en onderdeel van het bedrijfs-DNA. Oud-directeur Nic van der Knaap schreef zelfs een boek over de biodiversiteit in en om het bedrijf: ‘Geen leven zonder biodiversiteit’. En hij plaatste een botanische kas voor Anthurium. We spreken met verkoopmanager Dennis van Veldhoven: “Een duurzaam productieproces met duurzame planten als resultaat is bij sierteeltbedrijven aan de orde van de dag. Wij willen meer doen en dat uit zich onder andere door aandacht te geven aan het in kaart brengen, behouden én bevorderen van natuur. Een mooi voorbeeld daarvan is onze bijdrage aan de herintroductie in de Zwitserse natuur van Cypripedium calceolus, een orchidee die met uitsterven wordt bedreigd. Deze plant wordt door biologen gezien als een belangrijke indicator voor de biodiversiteit.

Maar Anthura draagt ook zorg voor de lokale omgeving. In 2015 begonnen ze met de inventarisatie van de biodiversiteit op en rond het bedrijf door alles op beeld vast te leggen. Daarnaast is er een maaibeleid, doen ze heel erg hun best om zo veel mogelijk groen rondom de kassen te laten groeien en zijn er nestkasten voor vleermuizen, eendenmanden en ijsvogelwanden geplaatst. Door alles te registreren en inzichtelijk te maken op een website, hebben ze bij Anthura kunnen vaststellen dat de biodiversiteit in de afgelopen jaren is toegenomen. Dat smaakt naar meer! Dennis: “In de toekomst willen wij nog meer maatregelen nemen, zoals wateronderzoek rond de locaties en een camera plaatsen in de nestkasten. Zo kunnen we weer een stap zetten naar een betere biodiversiteit.” Nog een tip? “Het begint met bewustwording. Lees je in. Google en kijk vervolgens rondom je kantoor of eigen tuin wat je kunt doen. Stappen maak je al met een maaibeleid, het aanplanten van een bloementuin, het plaatsen van bijenkasten of een wormenhotel. Het hoeft allemaal niet veel geld te kosten, maar gebruik je gezonde verstand,” aldus Dennis.

Biodiversiteit op hoog niveau bij Hoek group
Bijdragen aan biodiversiteit op een bedrijfsterrein? Dat kan ook! Hoek group is koper bij Royal FloraHolland en is gevestigd op de veilinglocatie in Rijnsburg. Onlangs heeft Hoek group een sedumdak - ook wel groen dak genoemd - aangelegd van maar liefst 4.000m2! Ruben Hoek, CEO bij Hoek group: “Dit project is een investering vanuit Hoek group, maar ook een samenwerking tussen Landscape B.V. en Naturalis. Er zijn verschillende soort begroeiingen op ons dak geplant, de studenten van Naturalis onderzoeken welk soort begroeiing het beste groeit én de meeste insecten aantrekt. Zo weten we straks precies welke begroeiing er het beste werkt op het bedrijventerrein van Royal FloraHolland in Rijnsburg en kunnen we het dak zo aantrekkelijk mogelijk maken voor vogels, bijen en andere beestjes.”

Bij Hoek group is duurzaamheid inmiddels een belangrijk thema. Ruben: “Wij vinden dat ook wíj stappen moeten zetten om als sector te kunnen vergroenen en te verduurzamen en het niet alleen van de kweker en bloemist moeten laten afhangen. Daarom dragen wij als importeur en exporteur ook ons steentje bij waar mogelijk. Ons pand is daarmee één van de eerste stappen geweest. We zijn 100% gasvrij, hebben 6.700 zonnepanelen op het dak én een groen dak. Dat laatste is niet alleen enorm goed voor de biodiversiteit en luchtzuivering van de omgeving, maar het isoleert ons pand ook veel beter waardoor we veel minder energie verspillen en minder uitstoten, een echte win-win dus.”

Voor iedereen die ook wil bijdragen aan biodiversiteit of wil verduurzamen raadt Ruben een groen dak van harte aan: “Het heeft enorm veel voordelen en is zeker iets om als bedrijf serieus te overwegen. Daarbij is het aanleggen van een groen dak ook heel laagdrempelig geworden, veel particulieren kiezen er inmiddels ook voor. Wij hopen dan ook dat wij niet het eerste en vooral niet het laatste bedrijf hier op de veiling zullen zijn met zo’n geweldig groen dak. We kunnen hier namelijk best nog wat stappen maken!

Royal FloraHolland en biodiversiteit
Ook Royal FloraHolland draagt graag bij aan het herstel van biodiversiteit op zowel onze eigen marktplaats als in de gehele sierteeltsector en daarom zijn wij sinds 2020 partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. In ons eigen Groenplan is volop aandacht voor biodiversiteit en hoe wij in de praktijk op onze terreinen biodiversiteitsherstel realiseren en vergroten.

Lees meer over Meer ruimte voor biodiversiteit op Royal FloraHolland terreinen