Maandag 8 mei was in onze logistiek de tot dusver drukste dag van dit jaar. Dat is geen verrassing, want het is de week voor Moederdag. Traditioneel is dat een topweek voor de sector. We spelen daar op in via extra bezetting en alle andere acties en bovendien was maandag ook een vroeg-veildag. Op deze drukke dag zijn onze logistieke collega’s erin geslaagd om conform prognose af te leveren. De allerlaatste planten in Aalsmeer werden rond 14.00 uur afgeleverd. Bloemen op alle locaties ruim daarvoor en dat geldt ook voor planten in Naaldwijk. Hele mooie tijden gezien de aangevoerde volumes. Na de relatief rustige maand april, was dit de eerste grote praktijktest van onze piekmaatregelen: ‘versnellen start bloemen, eindsprint planten’ en grover veilen. Ik wil niet te vroeg juichen, maar ik ben blij met de prestaties van onze logistieke operatie. Ik hoop dat dit de voorbode is voor een geslaagd vervolg van de piekperiode.

In april, de eerste maand van de piekperiode, zijn we nog niet echt op de proef gesteld. We waren voorbereid op piekdrukte vanaf begin april. Wij niet alleen, maar dat gold voor de hele sector. Iedereen stond in de startblokken, maar het startschot bleef uit. Vorig jaar werden we overvallen door plotselinge stijging van volume door verplaatsing van directe stromen naar de klok. Dit jaar zien we dat de weergoden onze voorspellingen in de prullenbak doen belanden. Het bijna herfstachtige weer in april had grote impact op de productie en op de vraag. Want laten we eerlijk wezen, tuinweer is het nog nauwelijks geweest. Geen andere sector is zo afhankelijk van het weer als de onze, en niets is zo veranderlijk en onvoorspelbaar als het weer. Toch twijfelt niemand in de sector dat de hausse nog zal komen. Een wat langere periode met zon en hogere temperaturen en we kunnen onze borst natmaken.

Ik zie dat met vertrouwen tegemoet. Want we zijn er volledig op voorbereid. Ondanks dat alle wervingscampagnes hun vruchten afwerpen, hebben we op sommige dagen een tekort aan logistiek medewerkers. Het tekort verschilt per locatie en per dag en is kleiner dan vorig jaar. In de afgelopen periode zijn kantoorcollega’s bijgesprongen als piekhulp en dat helpt. Daarnaast zien we dat de piekmaatregelen vruchten afwerpen. Grover veilen zetten we pas in als het nodig is. In april was dat nauwelijks nodig, maar deze week wordt er heel gericht gebruik van gemaakt door de veilingmeesters. En zoals aangekondigd, alleen waar zij denken dat het kan. Hetzelfde geldt voor ‘versnellen start bloemen, eindsprint planten’. In Aalsmeer is die maatregel in april op vijf van de achttien veildagen ingezet. In Naaldwijk is het inmiddels standaardprocedure. De aanpak is bewezen succesvol in de praktijk. Ik ben vooral blij dat ik van plantenkopers heel positieve reacties krijg. Waren er eerst sceptische geluiden, nu is een groot deel positief dat zij producten gedurende kortere tijd aangeleverd krijgen, waardoor ze medewerkers effectiever kunnen inzetten. Dit is een mooi voorbeeld van een positief neveneffect, dat we zelf nooit als argument hebben gebruikt.

Toen in april de drukte uitbleef, waren er geluiden waarin de noodzaak van piekmaatregelen in twijfel werd getrokken. Hetzelfde geldt voor de inzet van vroeg-veildagen. We zijn extra goed voorbereid door het gebruik van maatregelen die we flexibel kunnen inzetten. Als je op pad gaat en paraplu of regenkleding meeneemt en het blijft droog, was het achteraf misschien niet nodig maar zeker niet onterecht. Want gaat het plenzen en je hebt niets bij je, krijg je spijt. Vroeg-veildagen vragen om bijtijds plannen. Kwekers, kopers, transporteurs en medewerkers moeten er in hun planning rekening mee houden. Op basis van gesprekken met kwekers en kopers hebben we maanden geleden afwegingen gemaakt. Niets doen was geen optie en daarom introduceerden we maatregelen die we flexibel in kunnen zetten. In april was dat dus maar beperkt nodig, maar het is heel geruststellend om ze achter de hand te hebben. Voorspelbare logistieke dienstverlening staat voor ons voorop.

We zijn dus voorbereid. En dat is maar goed ook, want het volume zal gaan toenemen. Daar twijfelt niemand over. De enige vraag is wanneer en met hoeveel. Door goede samenwerking en afstemming kunnen we met elkaar van deze piekperiode een succes maken. Want, pieken doe je samen.

Pieken doe je samen

Logistieke informatie (middelen, aanvoertijden, prognose eindtijden) tijdens de piek voor jou als kweker of koper.

Piek overkoepelend Home Campagne banner illustratie 660x495px

Gerelateerd nieuws