Dean Zuidgeest is sinds 1 januari dit jaar mede-eigenaar van familiebedrijf Villa Gerbera en Villa Curcuma. Tref je hem niet in de kas? Dan staat hij waarschijnlijk op de tennisbaan of doet hij een stevige work-out in de sportschool.

Sinds kort zit ik in de jongerenraad van Royal FloraHolland. Ik houd me daar bezig met de evenementen die we organiseren. Leuk om te doen, want het is nieuw. In het bedrijf houd ik me met andere zaken bezig. Door me bij de jongerenraad aan te sluiten, leer ik iets nieuws.

Maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Voor mij is dat het netwerk. Kennismaken met andere ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten. Dat doe ik via de jongerenraad. Het is fijn en goed om uitdagingen met elkaar te delen. En wie weet helpen we elkaar verder. Wat mij betreft moet je buiten je eigen bedrijf en teelt kijken. Je kunt in mijn ogen juist heel veel leren van kwekers die een compleet andere teelt en bedrijfsvoering hebben. We zijn allemaal ondernemers.

Samen staan voor onze toekomst

Ik zit nog maar kort in de jongerenraad. Maar ik kan het wel iedereen aanraden. Doordat ik lid ben, kijk ik anders naar de wereld om mee heen. Met andere leden praat ik over ontwikkelingen in de markt. En via ons netwerk binnen Royal FloraHolland horen we ook sneller als er iets gebeurt. We praten over actuele onderwerpen. In december gingen we in gesprek met drie Tweede Kamerleden van de VVD tijdens een event van de Jongerenraad. We stelden kritische vragen aan hen. Het is fijn dat er naar je wordt geluisterd. Natuurlijk weet je nooit wat ermee gebeurt. Maar het is altijd beter dan alleen mopperen binnen de muren van je bedrijf. Daar wordt niemand beter van.

Tot eind vorig jaar kende ik de jongerenraad nog niet. En dat is best gek. Ik loop al een tijdje in deze sector mee. Ik deed een mbo-opleiding en daarna een hbo-opleiding richting tuinbouw. Ook liep ik stage bij heel veel verschillende bedrijven.
De jongerenraad is nog onbekend bij veel jonge ondernemers. Dat vind ik jammer. Want het is goed als wij als jonge kwekers samen nadenken over onze toekomst. Bijvoorbeeld door gesprekken te voeren met de RvC en de directie van Royal FloraHolland. En door kennissessies met en voor jongeren te organiseren. De bekendheid van de jongerenraad mag nog wel wat verbeteren. Ik hoop dat meer jonge ondernemers zoals ik mee gaan doen.

Positief de toekomst in

Op dit moment zijn er best wat uitdagingen in de sierteeltsector. Voor mij als jonge ondernemer is dat bijvoorbeeld: kijken naar de toekomst. Stel dat ik nu een grote investering doe. Iets waardoor mijn bedrijf kan groeien of verduurzamen. Goed voor mij en voor de sector, zou je zeggen. Maar dan verandert het overheidsbeleid en is mijn investering niets meer waard. Alsof tijdens het spel de regels veranderen. Dat is niet eerlijk. En het maakt vooruitkijken lastig. Dat zijn dingen waar ik me in mijn eentje druk over kan maken. Maar het is veel beter om dit te delen met anderen. Om te kijken of zij hier ook tegenaan lopen. Of ze misschien oplossingen hebben. En om een signaal af te geven naar bijvoorbeeld Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland en de politiek. Alleen als we ons laten horen, kan iets veranderen. Samen staan we sterker.

Mijn opa en mijn vader waren beiden erg actief in de coöperatie. En voor mij is het niet meer dan logisch om dat ook te zijn. Al onze bloemen gaan over de platformen van Royal FloraHolland. En dat geldt voor de meeste kwekers, in meer of minder mate. Actief zijn, levert sowieso iets op voor je kennis en netwerk. En het is leerzaam en laagdrempelig. Kortom: kom naar de bijeenkomsten of sluit je aan bij de jongerenraad. Gewoon doen!

Event Jongerenraad op 31 maart

Op 31 maart organiseren we als jongerenraad een event met precies dat thema. Hoe gaan we optimistisch de toekomst in? Er zijn sprekers en tussendoor discussiëren en netwerken we. Lid zijn van de jongerenraad is niet nodig. Ieder lid tot 35 jaar is welkom. Wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar jongerenraad@royalfloraholland.com.

Gerelateerd nieuws