Extra maatregelen piek 2023: versnelde start bloemen, eindsprint planten en grover veilen

26 januari 2023
Logistiek & transport
We bereiden ons voor op de piekperiode van 2023 met de gebruikelijke én extra maatregelen. Het doel: voorspelbare logistieke dienstverlening en zo vaak als mogelijk de eindtijden behalen tijdens komende piekperiode. Per 3 april passen we onze logistieke werkwijze daarom aan. In Naaldwijk en Aalsmeer moet een versnelde start bij bloemen en eindsprint bij planten leiden tot betere en voorspelbare logistieke resultaten. De tweede extra maatregel voor de piek van 2023 is grover veilen.

Net als vorig jaar gaan we een uitdagende piekperiode tegemoet. Dat het druk wordt is zeker, maar wanneer en hoe druk precies is lastig in te schatten. We willen onze dienstverlening en logistieke middelen zo goed en voorspelbaar mogelijk realiseren, met naast de gebruikelijke twee extra maatregelen:
  • Versnelde start bloemen & eindsprint planten vanaf 3 april: we passen onze logistieke werkwijze in Naaldwijk en Aalsmeer aan. Medewerkers van planten starten eerst met het verwerken van bloemen. Zodra we zien dat de eindtijden behaald gaan worden, starten zij met verwerken van planten. Als het bloemenproces is afgerond, helpen medewerkers bloemen bij de ‘eindsprint’ van planten, als dat nodig is. Bloemen leveren we zoveel als mogelijk binnen de normtijden af, ruim eerder dan de late piektijden van 2022. Planten leveren we (gepland) later af dan gewend. Op de meeste dagen zijn de laatste aflevertijden tussen 12:00 en 14:00, op de absolute piekdagen wordt dit later maar uiterlijk om 16:00. Zie de prognose en eindtijden pagina voor actuele tijden. Volle CC-containers verwerken en leveren we op beide locaties wel meteen na het veilmoment. De arbeidskrapte houdt voorlopig nog aan, het vinden van genoeg personeel is een structureel probleem. Daarom blijven we ook na de piekperiode op deze wijze werken. Natuurlijk evalueren we en voeren tussentijds verbeteringen door.
  • Grover veilen tijdens piekperiode april t/m juni: Tijdens drukke dagen veilen we grover dan tijdens rustigere dagen waarbij we prijsvorming nauwlettend in de gaten houden. We starten in principe met dezelfde minimale veileenheid als normaal, en hogen de minimale veileenheid sneller op om het aantal transacties te beperken. Daardoor zijn er minder transacties en kan logistiek betere aflevertijden realiseren.
Grover veilen maakt dat er met name op drukke dagen minder fijnmazig ingekocht kan worden als normaal. De veilingmeester bepaalt per productgroep hoe en in welke mate grover veilen in te zetten. Om te voorkomen dat veel kopers voor hun kleine transacties switchen naar KVV (Klok Voorverkoop), wordt KVV tot een maximum beperkt. KVV is op dit moment al gemaximeerd tot 50% van het totale aanbod, dit percentage gaat omlaag. Hoeveel omlaag zoeken we nog uit.

Goed te weten

De veiltijden wijzigen niet met uitzondering van de vroeg-veildagen. Bekijk hier de niet- en vroeg-veildagen. We stellen extra logistieke middelen beschikbaar en gaan onverminderd door met het werven van personeel. Kantoorpersoneel helpt mee op de drukste dagen. De impact van de extra maatregelen hangt af van het daadwerkelijke volume en het daadwerkelijke personeelstekort. We blijven onze prognoses hierop aanpassen.

Waarom deze extra piekmaatregelen?

Samen voorbereid

We willen ons niet laten verrassen en alleen samen kunnen we zorgen voor een succesvolle piekperiode. Met het totaalpakket aan piekmaatregelen wat er nu ligt geloven we dat we voorspelbare logistieke dienstverlening neer kunnen zetten. Die zekerheid is winst ten opzichte van het afgelopen jaar. De maatregelen vragen aanpassing van ons allemaal.
Onze collega’s met klantcontacten staan klaar voor iedereen met vragen. Ook organiseren we informatiesessies. Kwekers, kopers en transporteurs die op onze exportlocaties inkopen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Gerelateerd nieuws