Royal FloraHolland hanteert rond de feestdagen zoals Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren aangepaste aanvoertijden op onze locaties. Daarnaast veilen we in deze periode op diverse dagen niet of één uur eerder. In november communiceerden we de niet-veildagen en vroegveildagen al onder voorbehoud. Daarin is iets gewijzigd: twee vroegveildagen (11 april en 22 mei) vervallen.

Hieronder het volledige overzicht met de vroegveildagen én niet-veildagen in 2023 voor onze exportlocaties.

Vroeg-veildagen

Voor 2023 zijn vier vroeg-veildagen benoemd (bloemen en planten). Dit betekent dat de vroeg-veildagen op de exportlocaties in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg één uur eerder starten met veilen van bloemen en planten. Op locatie Eelde starten we zoals normaal om 6.30 uur met veilen.

Het betreft de volgende dagen in 2023:
  • Maandag 24 april (drukke maandag in de week van Koningsdag (niet-veildag))
  • Maandag 8 mei (drukke maandag voor de Nederlandse Moederdag)
  • Maandag 15 mei (drukke maandag, in de week van Hemelvaartsdag (niet-veildag))
  • Dinsdag 30 mei (dinsdag na Pinksteren)
De vroeg-veildagen dinsdag 11 april (dag na Pasen) en maandag 22 mei vervallen.

De verwachting is dat de arbeidsmarktkrapte aanhoudt en de periode rondom de feestdagen traditioneel nog steeds piekt in werkaanbod. Als de omstandigheden erom vragen, kunnen er maximaal twee extra vroegveildagen in 2023 worden aangekondigd. Dat communiceren we minimaal vier weken van tevoren.

Niet-veildagen

Voor 2023 zijn de volgende zes niet-veildagen benoemd.

  • Tweede Paasdag valt op maandag 10 april, na Engelse Moederdag (19 maart).
  • Koningsdag valt op donderdag 27 april. Er is besloten is om Koningsdag niet te veilen. Uit diverse klantgesprekken blijkt dat hier wel verdeeldheid over is. Uiteindelijk is het voor de sector (kopers en Royal FloraHolland) een te grote kostenstijging en daarom veilen we die dag niet.
  • Hemelvaartsdag (donderdag 18 mei) valt na de Nederlandse Moederdag (zondag 14 mei) en is twee weken voor Franse Moederdag (zondag 4 juni) waardoor er geen noodzaak is om op deze dag te veilen.
  • Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) valt dit jaar vlak voor Franse Moederdag (4 juni). Er is besloten om tweede Pinksterdag niet te veilen en dinsdag 30 mei juni als vroeg veildag te benoemen.
  • Eerste en tweede Kerstdag. Kerst valt in 2023 op maandag 25 december en dinsdag 26 december, beide dagen zijn niet veildagen. Gezien de verwachte volume is er geen aanleiding om op woensdag 27 december vroeg te veilen.
  • Nieuwjaarsdag 1 januari 2024 valt op maandag en dan zal er niet geveild worden.
Net als in voorgaande jaren gaan we voor een goede logistieke dienstverlening voor aanvoerders en klanten op de dagen dat er niet geveild wordt. Wij horen graag wat de aanvullende wensen zijn van kwekers, klanten en vervoerders op deze dagen, zodat wij hier goed op kunnen inspelen.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws