Steven van Schilfgaarde wil voorspelbare energieprijs zodat ondernemers durven investeren

11 januari 2023
Royal FloraHolland
Als CEO van Royal FloraHolland maakt Steven van Schilfgaarde onzekere tijden door. In een interview met EW Magazine vertelt hij onder andere over zijn zorgen door de hoge energieprijzen. “De coronacrisis was vergeleken met de energiecrisis overzichtelijk.”

In negen vragen gaat Steven in op zijn werk (“Ik ben er niet om op de winkel te passen”), zijn achtergrond (bijna 25 jaar bij KPN), maar de hoofdmoot van het interview gaat over dat wat ons al een jaar bezig houdt: de energiecrisis. Die leidt tot meer onzekerheid bij kwekers. Niet alleen zijn de kosten voor gas en elektriciteit toegenomen, maar de inflatie leidt ook tot hogere loon- en materiaalkosten zoals kunstmest. Steven: “Kwekers nemen hierdoor grotere risico’s, want zij investeren vaak jaren van tevoren in een bloem of plant. De vraag is of zij de hogere kosten op termijn ook zullen terugverdienen. Gaat de consument er straks voor betalen? Kwekers vragen zich af ‘besta ik straks nog wel?’”

Daarnaast zijn er nog nooit zoveel kwekers geweest die definitief stoppen met hun bedrijf omdat zij geen toekomst meer zien. Ongeveer 5% van de omzet valt hierdoor weg. Steven vindt dat zorgelijk, want daarmee verliest de Nederlandse sierteelt aan kracht.

Voorspelbare prijs

In het interview doet Steven ook een oproep aan de politiek: “Als de sector concurrerend wil blijven, moet er een investeringsplan komen met als doel om in 2040 een CO2 neutrale kas te realiseren met ledverlichting en geothermie. En daarvoor is ook de overheid nodig. Er is een stabiel ondernemingsklimaat nodig waardoor kwekers weer vertrouwen krijgen om te investeren in de toekomst. Wat me stoort is het aarzelende optreden van het kabinet in deze crisis. Ik doe een oproep aan hen om een plan te maken waarbij zij zodanig interveniëren op de energiemarkt dat er een voorspelbare prijs komt voor gas en licht.”

Gerelateerd nieuws