‘Koud gaan’: welke invloed heeft dat op kamerplanten die jij kweekt of inkoopt?


Koen Zuijderwijk, teammanager Kenniscentrum & Productmanagement: “Van veel van de experimenten die nu plaatsvinden in de teelt of bij verkooppunten, weten we nog niet hoe de producten erop reageren en of deze op kwaliteit inboeten. Om consumenten te behoeden voor teleurstellingen en derving bij verkooppunten te voorkomen, zit er eigenlijk maar één ding op: de invloed van de lagere temperaturen meten op basis van een langer lopend onderzoek, zoals wij dat ook via het Post Harvest Kenniscentrum aanbieden.”
Voorkom dat je ten onrechte risico’s mijdt
Het Post Harvest Kenniscentrum onderzoekt op dit moment al voor een aantal kwekers en kopers van (tropische) kamerplanten of deze schade ondervinden bij een temperatuur van 12 graden en bij een temperatuur van 15 graden. Evelyn: “We testen in de breedte van een productgroep, maar ook voor individuele kwekers. Als producten het bij deze twee temperaturen goed doen, dan zit je goed, ongeacht de temperatuur bij een winkelpunt.”
Effecten van ‘koud gaan’ op kwaliteit, test je over langere tijd
Koen: “Dat we in onze onderzoeken ook de situatie bij de consument thuis meenemen, is dan ook een bewuste keuze. We willen dat de consument lang van het product geniet en ook in de toekomst openstaat voor herhaalaankopen. Consumenten zijn vaak bereid iets meer te betalen voor een product, maar dit blijft natuurlijk alleen zo, wanneer daar kwaliteit tegenover staat. Daarin dragen we in de keten allemaal een verantwoordelijkheid.”
Wat kunnen kwekers en kopers met de resultaten van de houdbaarheidstesten?
In deze uitdagende tijden komt het aan op de juiste beslissingen. Beslissingen die je neemt op basis van gedegen onderzoek. Het Post Harvest Kenniscentrum helpt kwekers en kopers daar graag bij!”