‘Koud gaan’: welke invloed heeft dat op kamerplanten die jij kweekt of inkoopt?  

19 december 2022
Producten & Diensten
Marktinformatie
Dat we te maken hebben met hoge kosten en torenhoge gasprijzen, maakt dat consumenten en ondernemers hun kosten onder de loep nemen en kijken waar zij kunnen besparen. Veel kassen gaan ‘koud’. Ook tuincentra draaien de thermostaat omlaag. Maar hoe reageren (tropische) kamerplanten daarop? Het is belangrijk om dat te meten.

Koen Zuijderwijk, teammanager Kenniscentrum & Productmanagement: “Van veel van de experimenten die nu plaatsvinden in de teelt of bij verkooppunten, weten we nog niet hoe de producten erop reageren en of deze op kwaliteit inboeten. Om consumenten te behoeden voor teleurstellingen en derving bij verkooppunten te voorkomen, zit er eigenlijk maar één ding op: de invloed van de lagere temperaturen meten op basis van een langer lopend onderzoek, zoals wij dat ook via het Post Harvest Kenniscentrum aanbieden.”  

Voorkom dat je ten onrechte risico’s mijdt 

De medewerkers van het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland horen terug dat er soms terughoudendheid is bij kopers om tropische kamerplanten in te kopen of dat zij de inkoop hiervan minderen. Evelyn Beckers, senior onderzoeker: “Deze kopers nemen aan dat de planten het slecht doen bij de lagere temperatuur, maar is dat terecht? Vanuit het Post Harvest Kenniscentrum denken wij dat deze aanname zeker niet voor iedere plant geldt.”    

Het Post Harvest Kenniscentrum onderzoekt op dit moment al voor een aantal kwekers en kopers van (tropische) kamerplanten of deze schade ondervinden bij een temperatuur van 12 graden en bij een temperatuur van 15 graden. Evelyn: “We testen in de breedte van een productgroep, maar ook voor individuele kwekers. Als producten het bij deze twee temperaturen goed doen, dan zit je goed, ongeacht de temperatuur bij een winkelpunt.”    

Effecten van ‘koud gaan’ op kwaliteit, test je over langere tijd 

De testen bij het Post Harvest Kenniscentrum lopen over een periode van negen weken. Het Post Harvest Kenniscentrum test twee weken met de winkelfase, twee weken met de transportfase (waarbij zij de situatie in een vrachtwagen simuleren) en 5 weken in de consumentenfase. Evelyn: “Dat is belangrijk, want schade die een plant oploopt, laat een plant niet direct zien.” Ze vervolgt: “Niet alle verkooppunten behandelen het product op de juiste manier. Soms staan er planten in de vrieskou, die daar niet tegenkunnen. Dat is van invloed op de kwaliteit, maar die schade zie je pas, wanneer het product weer in de warmte komt en de plant weer in actie komt.”  

Koen: “Dat we in onze onderzoeken ook de situatie bij de consument thuis meenemen, is dan ook een bewuste keuze. We willen dat de consument lang van het product geniet en ook in de toekomst openstaat voor herhaalaankopen. Consumenten zijn vaak bereid iets meer te betalen voor een product, maar dit blijft natuurlijk alleen zo, wanneer daar kwaliteit tegenover staat. Daarin dragen we in de keten allemaal een verantwoordelijkheid.”   

Wat kunnen kwekers en kopers met de resultaten van de houdbaarheidstesten? 

De uitkomsten van de onderzoeken van het Post Harvest Kenniscentrum helpen ondernemers bij het nemen van beslissingen op basis van feiten. Koen: “Kwekers kunnen bijvoorbeeld gericht kiezen, waar zij hun producten afzetten als een product het minder goed doet in koudere omstandigheden. Omdat kwekers nu soms afwijken van de gebruikelijke teeltmethoden is het belangrijk om de effectiviteit daarvan te meten. Experimenten kunnen natuurlijk heel positief uitpakken, maar het is wel belangrijk dat je het effect van jouw experiment onderzoekt. Voor klanten geldt hetzelfde: stel kwekers vragen over de teeltmethode en de veranderingen daarin. Voorkom dat je onterecht risico’s mijdt, terwijl dit helemaal niet nodig is. Je inkoop en het assortiment dat je inkoopt, kun je ook bij het Post Harvest Kenniscentrum laten testen. Zo pik je op basis van gedegen onderzoek de beste producten eruit. We testen hier namelijk voor kwekers én kopers.”   

In deze uitdagende tijden komt het aan op de juiste beslissingen. Beslissingen die je neemt op basis van gedegen onderzoek. Het Post Harvest Kenniscentrum helpt kwekers en kopers daar graag bij!”   

Ook onderbouwde keuzes maken op basis van gedegen onderzoek?  

Bekijk onze commerciële dienstverlening om de houdbaarheid van producten te testen op onze webpagina Onderzoek Houdbaarheid  (‘Vaasleven getest’ en ‘Maatwerktesten’).  
Of neem contact op met ons Klant Contact Center. Onderaan deze pagina staan alle contactmogelijkheden en de openingstijden van de verschillende kanalen.

Gerelateerd nieuws