Om de inkoopbeleving van onze kopers te vergroten, is het van belang dat je als koper een actueel beeld krijgt van het aanbod zoals het bij ons op locatie staat. Om dit voor elkaar te krijgen, is ons gevraagd om een oplossing te bedenken hoe we dit digitaal kunnen realiseren.

Actuele karfoto's en nieuwe productviews

Het afgelopen jaar zijn we begonnen met het onderzoeken van een aantal digitale mogelijkheden om de veilvoorbereiding te ondersteunen. Samen met kopers van bloemen en planten uit grote en kleinere bedrijven, kwamen we tot de conclusie dat niet alleen een foto maar ook de manier waarop deze getoond wordt erg belangrijk is om de inkoop te ondersteunen. Het idee voor een hoge resolutie karfoto in combinatie met aanvullende “productviews” kwam naar voren als de beste optie.

Een hoge resolutie karfoto is een foto die door Royal FloraHolland gemaakt wordt op het moment dat de aanvoer staat opgesteld in de koelcel. Naast de productfoto van de kweker wordt deze foto dagelijks gemaakt en zo weet je als inkoper hoe het product er kort voor het veilmoment uitziet. Deze oplossing is getoetst bij verschillende kopers. De reacties waren positief, sommige zelfs enorm enthousiast, waardoor we ook akkoord hebben gekregen om verder te gaan met een pilot.

Experiment in Rijnsburg

Het idee van een karfoto is niet nieuw, de mogelijkheden om deze foto’s te maken zonder het logistieke proces in de weg te lopen, wel. Zo maakt de karopstelling bedoeld voor orderpicken het mogelijk om met een camera langs de karren te rijden. Op dit moment testen we in Rijnsburg de techniek met een volledig werkend product. Een trekker-aanhanger hangt vol technologie zoals camera’s, lampen en locatiebepaling-tags. Daarnaast is koelcel 1A in Rijnsburg uitgerust met deze real-time locatiebepalingstechnologie. Zodra een koelcel gevuld is, koppelt een medewerker de aanhanger aan een trekker en rijdt door de paden. De aanhanger met apparatuur weet wanneer deze links en/of rechts voor een kar staat en een foto moet maken. Ook is dan meteen duidelijk om welke opstelpositie het gaat, en daarmee is de koppeling te maken met de aanvoergegevens. Het is hiermee mogelijk om in enkele minuten alle karren in de koelcel te fotograferen.

Voordelen

  • Door de hoge resolutie foto’s kun je goed inzoomen op het product.
  • Het idee is dat de foto’s vlak voor het veilen gemaakt worden, dus zeer actuele foto’s van de producten op de kar.
  • Kopers hebben hierdoor meer mogelijkheden om voor de koop, de rijpte, kleur en lengte in te schatten.
  • De geïnterviewde kopers geven aan dat zeer actuele karfoto'’s leiden tot meer geïnformeerde inkoopbeslissingen, wat bijdraagt aan hogere tevredenheid met hun aankoop.
  • Deze kopers geven ook aan dat deze karfoto’s en de productviews de drempel verlagen om nieuw product te vinden en bij 'onbekende' kwekers in te kopen, wat kan leiden tot meer en andere aankopen buiten de vaste patronen.
  • Door andere productviews kun je op een visuele digitale manier door het aanbod heenlopen.

Waar staan we nu?

De gemaakte foto’s in Rijnsburg zijn aan diverse kopers getoond en ook op deze foto’s hebben we met name positieve feedback op ontvangen. In de komende maanden werken we aan het verbeteren van de techniek, de foto’s en aan het verkrijgen van een akkoord om deze pilot verder te brengen.

Gerelateerd nieuws