Het stimuleren van het gebruik van meermalige plantentrays sluit aan bij onze duurzaamheidsambities. Meermalige plantentrays zorgen niet alleen voor minder plastic afval in de sierteeltketen, maar ook voor een lagere CO2 footprint. Voor 2023 maken we het gebruik van meermalige plantentrays nog aantrekkelijker door een wijziging in de tarievenstructuur van rode en grijze meermalige plantentrays.

Deze aanpassing heeft als uiteindelijk doel de realisatie van een vergelijkbaar systeem voor eenmalige en meermalige plantentrays qua doorbelasting van de verpakkingskosten. In de huidige situatie vergoedt de koper het grootste deel van de kosten van eenmalige plantentrays, terwijl bij meermalige plantentrays de kosten gedeeld worden tussen koper en kweker. Hierdoor maakt een kweker meer kosten als hij/zij overstapt van eenmalige naar meermalige plantentrays. Om deze ongewenste situatie op te lossen zetten we nu een eerste stap. We brengen de kostenstructuur van meermalig rood en grijs meer in lijn met die van de eenmalige trays. Hiermee stimuleren we het gebruik van meermalige trays.

Wijziging tarievenstructuur verlaagt drempel gebruik meermalige tray

Een kweker is vanaf maandag 2 januari 2023 goedkoper uit als hij/zij meermalig rood of grijs plantenfust gebruikt. Wij geven een deel van de huur, die wij bij uitgifte in rekening brengen, bij aanvoer terug. De huur voor de koper in de transactie stijgt met hetzelfde bedrag als de aanvoerder terugkrijgt. De kick-back van € 0,03 blijft gewoon bestaan.

Vanaf 2 januari 2023 ziet de aangepaste tarievenstructuur er als volgt uit:
Aanvoerder

Koper

FustcodesHuur uitgifteHuur retour bij aanvoerNettoHuur afnemerKick-backNetto
Grijs€ 0,13€ 0,03€ 0,10€ 0,18€ 0,03€ 0,15
Rood€ 0,08€ 0,02€ 0,06€ 0,12€ 0,03€ 0,09
Het subturntarief voor rode en grijze plantentrays wijzigt niet.

Meermalig blijft goedkoper dan eenmalig

Ook met de verandering in de tarievenstructuur is en blijft de meermalige plantentray voor de keten goedkoper dan een eenmalige plantentray.

Meer weten

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met ons Klant Contact Center, zij helpen je graag verder.

Gerelateerd nieuws