Nova Soft: “Wij staan altijd klaar voor onze klanten”

19 september 2022
Floriday & digitaal zaken doen
Al 27 jaar is Nova Soft een bekende softwareleverancier binnen de sierteelt. Eigenaar Martien Kleijn stond aan de vooravond van digitalisering van de sector en draait nog steeds volop mee. Maar eind 2022 zal er anders uitzien dan andere jaren: “Ik draag het stokje over aan Ed van Ingen, die inmiddels alles al weet. Het is tijd om af te zwaaien.”

Vanaf het begin runt Martien de zaak met zijn vrouw: “Marietje nam en neemt nog steeds de administratie voor haar rekening. Daarnaast kregen we de eerste acht jaar hulp van diverse medewerkers.” 22 jaar geleden begonnen de zaken echter dusdanig goed te lopen dat Martien besloot software ontwikkelaar Ed van Ingen aan boord te halen. Ed: “We bedienen inmiddels een flinke club kleine en grote kwekers in Nederland, België en Duitsland, vooral kwekers die handelen op de klok. Allemaal op afstand, maar ze weten ons allemaal goed te vinden.”

De voorloper van de EAB

Voor Martien met Nova Soft begon, was hij geen onbekende binnen de sierteelt. “Ik had een eigen kwekerij. Eerst in Freesia’s, toen Chrysanten, vervolgens Rozen en daarna Alstroemeria’s. En daarnaast had ik één grote hobby: automatisering.”

Eind jaren ‘80 begon hij met het schrijven van kleine programma’s om collega-kwekers te ondersteunen. “Ik had een pc gekocht om het klimaat in de kas te reguleren. Maar ik ging er uiteindelijk heel andere dingen mee doen: ik ontwierp bijvoorbeeld een document dat kwekers konden invullen en printen, zodat de leesbaarheid van de aanvoerbrieven niet meer van het handschrift afhing.”

Toen in 1996 Bert Eigenbrood van de VBA (Verenigde Bloemenveiling Aalsmeer) kwekers wilde stimuleren om elektronisch te werken, nodigde hij Martien uit om mee te werken aan een nieuw project. Martien: “Hij zag in mij een ontwikkelaar en wilde samen de EAB naar een hoger niveau tillen. Veel kwekers wilden toen nog niet met de EAB werken, dat zagen ze niet zitten. Hoewel ik mijzelf toen nog niet als ontwikkelaar zag, nam ik de uitdaging aan. Zodoende startte ik met Nova Soft.”

Gerelateerd nieuws