Gaat u binnenkort op vakantie? Let dan op. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept iedereen op geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Die kunnen namelijk plantenziektes bevatten. Zoals de Xylella-bacterie, die een schadelijke ziekte bij een groot aantal plantensoorten kan veroorzaken.

De Xylella-bacterie kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in Nederland. Xylella fastidiosa wordt razendsnel verspreid door schuimcicades, een insect dat ook in Nederland veel voorkomt. De Xylella-bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast. Inmiddels is de plantenziekte ook al opgedoken in Frankrijk, Spanje en Portugal.

Ernstige gevolgen

“Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal”, legt NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent uit. “En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag vier jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.”

Wat kunt u doen?

De NVWA werkt hard om Xylella buiten de deur te houden. Bijvoorbeeld door te controleren aan de buitengrens, bij importeurs en bij tuincentra. En er staat een crisisteam klaar in het geval van een besmetting. Ook vakantiegangers kunnen hun steentje bijdragen. Marieke: “Je kunt niet altijd meteen aan een plant zien of die besmet is. Neem daarom gewoon geen planten mee terug van vakantie. Koop planten in Nederland en let daarbij op het plantenpaspoort. Zo houden we Xylella en andere plantenziektes buiten de deur.”

Gerelateerd nieuws