“Als winnaar van de Greenovation Award krijg je makkelijker een voet tussen de deur bij innovatieve toeleveranciers”, zegt Bram Bernhard. En hij kan het weten, want Bernhard Plantenkwekerij won in november de Greenovation Award 2021 met hun Elegant Phalaenopsis-lijn. Hoe gaat het nu met het bedrijf?

De bekroonde Elegant Phalaenopsis-lijn, een vlinderorchidee die volledig duurzaam gekweekt wordt in kassen verwarmd met aardwarmte, doet het prima! “Een prijswinnend product is a license to produce. We kregen ook echt veel reacties. De Greenovation Award heeft een groot bereik. Het heeft ons veel goed gedaan, het is goud voor het imago van ons bedrijf. Het zorgt voor meer klanten en je krijgt makkelijker een voet tussen de deur bij innovatieve toeleveranciers van bijvoorbeeld batterijen, PV panelen en boortorens die we nodig hebben om te verduurzamen. Ook voor nieuw personeel zijn we aantrekkelijker. We zijn een ‘bedrijf van de toekomst’.”

Goed verhaal

En dat terwijl Bram, wiens bedrijf in Luttelgeest in de Noordoostpolder is gevestigd, zich eigenlijk niet wilde aanmelden voor de Greenovation Award. “De dames die onze marketing doen, kwamen er op een vrijdagmiddag mee toen we een biertje na het werk deden. Die vonden het een goed idee en zeiden ‘Joh, je doet gewoon mee’. Dus zij hebben alles in gang gezet.”

Hij kan het andere bedrijven dus zeker aanraden. “Maar zorg wel voor een goed verhaal. Dat is denk ik heel belangrijk. Het is jammer dat precies vorig jaar ook Ammerlaan The Green Innovator meedeed, want zij zijn ook enorm goed bezig.” Ammerlaan eindigde op de tweede plek met hun aardwarmteproject waardoor hun kwekerij CO2 neutraal is. “Dat is soms ongelukkig als er in een jaar twee vergelijkbare innovatieve bedrijven meedingen naar dezelfde prijs.” Dit jaar meldt Bram zich niet aan. “Nee, de eerste vijf jaar doe ik niet mee. Anders krijg je zoiets van ‘daar heb je hun weer’.”

Geothermie heeft hoge kostprijs

De komende tijd zijn er ook geen echte nieuwe ontwikkelingen gaande bij Bernhard Plantenkwekerij, dat naast de Phalaenopsis ook snijrozen en tuinplanten als Sundaville, Passiflora en Thunbergia kweekt. “We zijn druk met onze teeltstrategie en in de besparingsmodus. We werken zeer duurzaam, met 45.000 drijvende zonnepanelen in een waterbassin. De energie die de zonnepanelen opwekken, wordt gebruikt wordt voor de aandrijving van de aardwarmtepompen en ledverlichting.”

De combinatie van zonnepanelen en geothermie is uniek in Nederland. Volgens de jury van de Greenovation Award levert dit concept een enorme bijdrage aan de grootste duurzaamheidsopgave van de sierteeltsector: klimaatneutraal worden. “Er hangt helaas wel een prijskaartje aan geothermie. Dat kost drie keer zoveel als gas. En ik kan niet drie keer zo veel vragen voor mijn rozen. Maar de omstandigheden dwingen ons te veranderen. Ik ben trots dat we op deze wijze rozen produceren met een CO2-neutrale footprint.”

Wordt u de winnaar van 2022?

Legt u ook de focus op duurzaamheid en bent u bezig met innoveren? Wellicht komt u dit jaar in aanmerking om genomineerd te worden voor de Greenovation Award. Meld uw product aan en houd onze website en socials in de gaten.

Gerelateerd nieuws