In nauwe samenwerking met diverse handelsbedrijven en aanvoerders introduceren we een nieuwe efficiënte meermalige bloemendoos: Fc523. Deze 80cm bloemendoos levert meer dan 25% beladingsvoordeel op voor retailstromen naar Engeland. Met de introductie van Fc523 dragen wij bij aan verdere verduurzaming en verlaging van de ketenkosten.

De nieuwe meermalige bloemendoos Fc523 is een kortere variant van de bestaande bloemendoos Fc519, namelijk 80cm in plaats van 100cm. We hebben deze nieuwe doos in nauwe samenwerking met exporteur SuperFlora ontwikkeld, die veel bloemen in Engeland afzet. Daarnaast zijn er nog meer kopers en kwekers bij de ontwikkeling betrokken geweest.

Ruim 25% beladingsvoordeel op Europallets

Fc523 is hoofdzakelijk bedoeld voor de Engelse retailketen, waar bloemen met kortere steellengte in meermalige dozen op pallets naar toe gaat. Bij gebruik van de huidige Fc519 geeft dit relatief veel transport van ongewenst ‘lucht’. De nieuwe meermalige bloemendoos Fc523 lost dit op. De kortere afmeting zorgt voor transport van de kortere bloemen zonder beladingsverlies. Daarnaast past Fc523 perfect op een Europallet, waardoor er 33 pallets in plaats van 26 in een vrachtwagen passen. Dit levert een beladingsvoordeel op van ruim 25%. Fc523 zorgt hiermee voor lagere ketenkosten en minder CO2-uitstoot.

SuperFlora verlaagt global footprint met introductie Fc523

Erwin Boeters, Manager Transport & Equipment bij SuperFlora, geeft aan: “Met de overgang naar de Fc523 bloemendoos zien wij als SuperFlora een kans om te verduurzamen, en tegelijkertijd de stijgende transport- en brandstofkosten tegen te gaan. Binnen belangrijke productgroepen kunnen we een verschil maken in het aantal transportbewegingen en zo onze global footprint reduceren. We zijn verheugd dat dit in samenwerking met Royal FloraHolland en een aantal van onze vaste leveranciers tot stand is gekomen.

Pilot in juli, gefaseerde introductie najaar 2022

We zijn nu eerst gestart met een pilot. In het najaar rollen we de Fc523 introductie gefaseerd uit om voldoende beschikbaarheid te kunnen geven aan de primaire doelgroep. Daarnaast hebben we even tijd nodig om voldoende dozen te kunnen laten maken en deze pool te vullen. De vrijgave van deze nieuwe meermalige bloemendoos voor nieuwe gebruikers verloopt dan ook in eerste instantie via ons Klant Contact Center.

Bloemendoos Fc519 blijft gewoon bestaan in onze fustpool. Deze bloemendoos gebruiken veel kwekers en kopers voor allerhande producten en markten. De Fc523 pool blijft bescheiden van omvang en de zogenaamde ‘pieken’ in de handel naar Engeland, zoals rond Moederdag, gaat Fc519 opvangen.

Beschikbaar voor directe stromen, niet voor de klok

Fc523 is specifiek ontwikkeld voor handel, die op Europallets getransporteerd wordt. Via de klok verwachten we geen voordeel voor kwekers en/of kopers. Om de markt op de klok niet te versnipperen, kiezen we er bewust voor om daar alleen met de standaard Fc519 te blijven werken.

Meer weten

Gerelateerd nieuws